Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2006 » Congresul National de Farmacie
Congresul National de Farmacie
Al XIII-lea Congres National
de Farmacie
28 – 30 septembrie Cluj-Napoca
Institutii organizatoare: Societatea de Stiinte Farmaceutice din Romania
Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca
Sub egida: Federatiei Europene pentru Stiinte Farmaceutice
Ministerului Sanatatii Publice
Academiei de Stiinte Medicale
Colegiului Farmacistilor din Romania
Agentiei Nationale a Medicamentului
In perioada 28 – 30 septembrie 2006 s-a desfasurat al XIII-lea Congres National de Farmacie din Romania, cu participare internationala. Congresul se organizeaza la fiecare 4 ani, de catre Societatea de Stiinte Farmaceutice din Romania si reuneste specialisti din toate ramurile de activitate ale domeniului farmaceutic si reprezinta cea mai importanta manifestare stiintifica a lumii farmaceutice din Romania. In acest an gazda congresului a fost Universtitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca.
Ca de fiecare data Congresul National de Farmacie este un bun prilej de a discuta, cu prieteni sau colegi, cele mai recente rezultate si succese obtinute In activitatea profesionala, de a lua cunostinta de rezultatele unor cercetari de ultima ora, toate acestea avand ca scop final Imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate. Congresul National de Farmacie din acest an s-a dorit a fi o verificare a stadiului cercetarii farmaceutice romanesti In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. De asemenea, o tema importanta a acestui Congres a fost evolutia profesiei de farmacist In noul cadru european.
Miercuri 27.09.2006
Ziua de miercuri a fost practic ziua de Intampinare a oaspetilor farmacisti veniti de prin toate colturile tarii si din alte tari: Franta, Portugalia, Republica Moldova. Dupa-amiaza zilei de miercuri a fost dedicata Inscrierii participantilor. In momentul Inscrierii fiecare participant primea din partea organizatorilor o mapa cu toata documentatia congresului ce avea sa se desfasoare. Documentatia continea informatii detaliate privind programul zilnic al congresului, temele comunicarilor orale din fiecare zi, pana si o harta a locatiilor din Cluj-Napoca unde urmau sa se desfasoare evenimentele din program. Ziua de miercuri s-a Incheiat cu o receptie "de bun venit" organizata de principalii sponsori si de gazdele congresului. Receptia a fost un bun prilej de a cunoaste viitori colaboratori si de a revedea fosti colegi sau profesori din facultate. Un spectaculos foc de artificii a fost surpriza receptiei.
Joi 28.09.2006
Joi a Inceput efectiv Congresul National de Farmacie. Teatrul National Cluj-Napoca a gazduit ceremonia de deschidere a congresului si conferintele In plen care au urmat, incepand cu ora 9 dimineata. Teatrul arhiplin a dovedit realul interes al participantilor din acest an la Congresul National de Farmacie. Deschiderea a fost facuta de Presedintele de Onoare al Congresului, Prof. Dr. Marius Bojita – Rector al U.M.F. "Iuliu Hatieganu". Printre invitatii care au luat cuvantul In cadrul ceremoniei de deschidere, s-au numarat primarul municipiului Cluj-Napoca, – Directorul Directiei Judetene de Sanatate publica din Cluj, – Presedintele Societatii de Stiinte Farmaceutice din Romania, Prof. Dr. Sorin Leucuta, – reprezentati ai Colegiului Farmacistilor si ai Facultatilor de Farmacie din Bucuresti, Iasi, Targu Mures. Au urmat trei conferinte in plen sustinute de oaspetii de peste hotare.
Ziua a continuat cu prezentarea de postere si cu sustinerea de comunicari orale.
Prezentarile tip "poster" au avut un rol foarte important In prezentarea catre participantii la congres a unor teme interesante de cercetare sau a unor studii de caz.
Amfiteatrele UMF "Iuliu Hatieganu" si salile de lucrari practice ale diverselor laboratoare au fost neincapatoare pentru participantii care au urmarit cu un real interes comunicarile orale pe diverse sectiuni:
- sectiunea "Chimia medicamentului"
- sectiunea "Analiza medicamentului"
- sectiunea "Legislatie, Mangement si Marketing"
- sectiunea "Toxicologie"
- sectiunea "Biofarmacie si Farmaco-Cinetica"
- sectiunea "Analiza medicamentului"
- sectiunea "Tehnologie farmaceutica"
- sectiunea "Plante medicinale"
- sectiunea "Farmacologie si Farmacie clinica"
- sectiunea "Biochimie si Chimie sanitara"
- sectiunea "Istoria farmaciei"
Diverse companii farmaceutice de renume au prezentat unele medicamente din portofoliu sau chiar compania In sine. Fiecare companie a Incercat sa-si prezinte propriile produse ca fiind cele mai bune de pe piata si au Incercat, cum s-au priceput mai bine. Aula UMF "Iuliu Hatieganu" a fost un imens stand de prezentare al diverselor companii farmaceutice care s-au numarat si printre sporsorii congresului din acest an. Ziua de joi s-a Incheiat cu cocktail oferit de firma Zentiva. Datorita locatiei neIncapatoare pentru cei peste 1.500 de participanti la congres, accesul la cocktail s-a realizat doar pe baza de invitatii, oficial existand doar 250 de invitatii.
Vineri 29.09.2006
Comunicarile orale au continuat si in ziua de vineri incepand cu ora 9 dimineata.
Sambata 30.09.2006
Sambata a fost ziua simpozioanelor si a meselor rotunde, toate avand ca scop identificarea si stimularea cercetarii unor grupuri de cercetare, pana la viitorul congres de farmacie. Amfiteatrele UMF "Iuliu Hatieganu" au gazduit simpozioane si mese rotunde cu diverse teme de actualitate:
- simpozionul de "Biofarmacie si Farmacocinetica"
- simpozionul "Relatia medic – farmacist In spital"
- simpozionul "Invatamantul farmaceutic In viziunea studentilor"
- masa rotunda "Impactul regulilor de buna practica de laborator pentru laboratoarele de bioechivalenta".
Ceremonia de Inchidere a Congresului National de Farmacie a fost onorata de prezenta a numeroase personalitati din lumea medicala interna dar si inter-nationala. Printre invitatii care au luat cuvantul la ceremonia de Inchidere s-a numarat si Ministrul Sanatatii Publice domnul Eugen Nicolaescu. In legatura cu "Proiectul Legii Farmaciei", domnul ministru a spus: " – Dorim sa promovam o lege noua care apara si garanteaza farmacia etica si proprietatea farmacistului asupra farmaciei." In acest scop domnul ministru a invitat Colegiul Farmacistilor si Patronatul Farmaceutic sa fie prezenti la intalnirea din 7-8 octombrie 2006 cu reprezentanti ai U.E. de la Bruxelles. Pentru raspunsuri la intrebarile farmacistilor domnul ministru a sugerat ca acestea sa fie adresate unui membru al delegatiei insotitoare la Cluj, Directorul Directiei Buget, din Ministerul Sanatatii Publice.
A Realizari in cercetarea ctiintifica asa cum a fost prezentata la Congres
B Obiective ale cercetarii farmaceutice in urmatorii patru ani:
1. Descoperirea de noi tinte si biomarkeri in farmacología moleculara
2. Genomica, bioinformatica, medicina
3. Metabolismul medicamentelor si transportori
4. Farmacocinetica, farmacogenomica, farmacodinamica
5. Vectorizarea medicamentelor (transport la tinta)
6. Formulare, cedare, biofarmacie, tehnologie farmaceutica
7. Analiza farmaceutica, bioanaliza, controlul calitatii medicamentului, asigurarea calitatii, reglementari
8. Dezvoltarea produselor de biotehnologie
9. Chimia medicamentelor si produse naturale
10. Farmacoepidemiologie, farmacovigilenta.
Prof. Dr. Sorin Leucuta, presedintele congresului si presedinte al SSFR, in concluziile formulate la inchiderea lucrarilor a spus: "cercetarea farmaceutica din Romania sufera din mai multe puncte de vedere, dotarea cu aparatura, legatura cu industria farmaceutica, atragerea tinerilor in domeniul cercetarii, alinierea la standardele cercetarii stiintifice in Uniunea Europeana, avand in vedere anul 2007, primul an al aderarii si integrarii Romaniei in acest spatiu. Cei peste 1.500 de participanti au confirmat realul interes pentru imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate din Romania.Urmatorul Congres National de Farmacie va fi gazduit peste 4 ani in orasul Targu-Mures.
farmacist Mihai Gherghiceanuanu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.