Din istoricul medicinei biocriminalistice

Dr. Gr. Asanache

Continuam seria de articole prin care va oferim exemple din practica de specialitate a sec. XIX.

„Bucuresti, 18 septemvrie 1863
Conform invitatiunii onorab. Directii Generale a Serviciului Sanitar cu nr. 3.400, bazat pe adresa domnului procuror al tribunalului Romanati cu nr. 658 prin care ni se cere analiza nistor medicamente, trei flacoane, signatu cu nr. 1, 2 si 3, am procedat asupra lucrarilor chimice analitice legale in laboratorul chimic al Scolii Nationale de medicina si constatam rezultatul urmator:

Lichidele din flaconul 1 si 2 contine un infusium de spin alb (Radix heleborus albi) preparat cu vin. La lucrarile chimice analitice s-a observat urmatoarele: Infusul s-a supus lucrarii cu acid clorhidric, s-a evaporat pana la siceitate, dupa care s-a disolvat iarasi in acid clorhidric diluat si s-a precipitat cu acid hidrat de calcium care formase cu baza organica precipitata s-a disolvat de mai multe ori in acid acetic, pe urma s-a precipitat cu amoniac, precipitatul s-a disolvat iarasi in alcool absolut si s-a evaporat pana la siceitate in baie de apa; din acesta s-a luat o masa cristalina care arata sub microscop cristale de culoare (prisme Hemyanortotip) care nu se disolva in apa fierbinte, dar se disolva in alcool si eter.

La o parte din solutiunea alcoolica acestei sari s-a adaugat potasa, la a doua parte s-a adaugat amon si la a treia parte s-a adaugat potasa carbonica, in toate aceste trei probe s-a format un precipitat alb flocos care, dupa ce a stat mai mult timp sub microscop, forma cristale in grupa din prisme scurte. O alta solutiune alcoolica acestei sari s-a adaugat acid azotic prin care s-a deosebit un precipitat resinos, care s-a disolvat incet, colorandu-se rosu. Acest precipitat s-a preschimbat prin adaugirea acidului sulfuric concentrat intr-o solutiune galbena a carei culoare se facu mai inchisa, pe urma rosie ca sangele si in urma violet, prin care se constatase cu siguranta prezenta de veratriu.

Fluidul din flaconul nr. 3 nu contine altceva decat o extractie alcoolica de jales (herba salviae) care se constatase prin stiinta botanica, fiindca in sticla se gasea inca iarba de jales cu nodul fructelor si capsula semintelor ei, prin care se putea constata iarba de jales. Dupa analiza cantitativa, in sticla 1 si 2 s-a hotarat relativ din patru uncii acestui infus vinos, un sfert de gram de veratriu”.

(Arhivele Nationale Bucuresti, Fond Ministerul de Interne, Serviciul sanitar, Inventar 359, dosar 110/1863, filele 243, 245)

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.