Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2006 » Medicamentele citostatice
Medicamentele citostatice
Cancerul este o maladie clonala. O singura celula, scapata de sub mecanismele inhibitorii ale cresterii, se divide necontrolat si poate forma o tumora. Timpul de diviziune al unei celule este destul de lung. Conceptul de multiplicare rapida a celulelor neoplazice este eronat. Unei celule maligne de la nivelul glandei mamare ai trebuie 100 zile pentru a se anmulti. O simpla evaluare matematica, care tine cont de dimensiunile celulei, de cresterea exponentiala, de moartea celulara naturala, duce la concluzia ca este nevoie de ani multi pentru ca o tumora sa devina clinic evidenta (9 ani pentru tumora de san de 1 cm, de exemplu).
Putem deduce ca o tumora mica nu este o tumora tanara neaparat. Cresterea celulara este, de fapt, foarte diferita de la o celula la alta, an cinetica celulara intervine si moartea celulara, nu toate celulele ajung sa se dezvolte, nu toate se divid simultan. Ciclul celular consta din mai multe faze: cea mai importanta este cea de sinteza a ADN-ului (2-4 ore); an faza de mitoza (1-2 ore) celula se divide; urmeaza faza de odihna cand celula nu prolifereaza. In afara de acestea, mai exista si faze de resinteza ADN (de la 12 ore – pana la cateva zile) si post-sinteza ADN (celulele sant tetraploide an aceasta faza, adica si-au dublat materialul genetic).
Au fost cateva notiuni despre cum se dezvolta cancerul pentru a antelege mecanismele de actiune ale terapiei citostatice. Clasificarea agentilor citostatici se face an functie de nivelul ciclului celular la care actioneaza. Cateva clase mari de citostatice:
antipurinice; antipirimidinice;inhibitori de fus mitotic (vincristina, navelbina).
Dr. Doina Spataru
Cuvinte-cheie: adn, cancer, citostatice, medicamente citostatice, tumoră
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.