Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2006 » Osteoporoza – ce ar trebui sa stim despre ea
Osteoporoza – ce ar trebui sa stim despre ea
Osteoporoza este o problema tot mai des intilnita. Sedentarismul si alimentatia neadecvata sint principalele motive ale fragilizarii oaselor. Se cunoaste faptul ca dimensiunea si masa scheletului sint determinate genetic.Dimensiunea scheletala optima se atinge printr-un aport corespunzator de calciu. In schimb, scaderea masei scheletale, care incepe odata cu a treia decada de viata, nu poate fi stapinita doar printr-un aport adecvat de calciu.
Aceasta, deoarece scaderea masei scheletale, dependenta de inaintarea in virsta, este in primul rind data de scaderea nivelului hormonilor gonadali sau sexuali. Scaderea hormonala dramatica ce se petrece la menopauza asociaza o scadere brusca a densitatii minerale osoase de la nivelul osului trabecular, in raport cu cel cortical. Va creste astfel, riscul aparitiei fracturii osoase.
La barbati, aceasta scadere este progresiva iar riscul fracturilor este mai scazut. Tratamentul de substitutie cu hormoni gonadali poate incetini scaderea masei osoase daca si aportul de calciu este corespunzator. Sint de preferat formele solubile ale preparatelor care contin calciu, ceea ce asigura o absorbtie intestinala crescuta. Suplimentele cu vitamina D, peste va-lorile zilnice recomandate, nu par sa aduca un beneficiu cuantificabil in contextul osteoporozei de menopauza. Osteoporoza este o boala silentioasa, caracterizata prin densitate minerala osoasa scazuta si prin deteriorarea arhitectonicii osului.
Dr. Georgiana Ozana Tache, Medic primar recuperare medicala,
Sef sectie Spital Clinic de Urgenta Bucuresti,
[email protected], Tel: 0723 626 289
Cuvinte-cheie: fracturi, masa osoasa, menopauza, osteoporoza, sedentarism
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.