Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2006 » Ultima ora! Farmacologie
Ultima ora! Farmacologie
Rezumat
Cyclamen europaeum L. („painea porcului”) este o specie din familia Primulaceae. Planta ornamentala, nativa din zona mediteraneeana, are un considerabil potential fitoterapeutic. Reprezinta un remediu homeopat apreciat si este eficienta in tratarea rinosinuzitelor de natura alergica si microbiana.
Abstract
Cyclamen europaeum L. (sowbread) is a species of Primulaceae family, an ornamental plant, native from Mediterranean area and has an important phytotherapeutical potential. Sowbread is an appreciated homeopathic remedy and it is used for allergic and microbial rhinosinusitis.
Cyclamen europaeum L. sin. Cyclamen purpurascens Mill., denumita popular „painea porcului”, este o specie din familia Primulaceae. Planta ornamentala nativa din zona mediteraneeana, din Spania pana in Iran si Africa de Nord, Cyclamen europaeum reprezinta un simbol national al Israelului. Este o specie erbacee, perena, raspandita in regiunile muntoase cu sol calcaros. Prezinta un tubercul disciform de 4-12 cm diametru din care se formeaza un rizom cu numeroase radacini adventive. Din rizom pornesc frunze glabre, lung pedunculate, reniforme, groase, cu margine intreaga sau usor serata, de culoare verde inchis pe fata superioara, si rosu-carmin pe fata inferioara. Infloreste in lunile iunie-octombrie. Florile sunt hermafrodite, sub forma de gamopetale, intr-o gama larga de culori, de la alb pana la diverse nuante de rosu si violet, cu antere triunghiulare. Fructul este uscat, de tip capsula.
Denumirea plantei deriva din cuvantul grecesc kyklos, insemnand „cerc”, referindu-se probabil la forma aplatizata, de disc a tuberculului sau la frunzele oval-reniforme. In Antichitate, planta era folosita pentru tratamentul ulcerului gastric si a polipilor nazali. In scrierile lui Hipocrate, radacina plantei este mentionata ca remediu in diverse afectiuni uterine, avand efect emenagog. De asemenea, era indicata in flatulenta si rinosinuzite.
Este cunoscut faptul ca tuberculul de ciclamen are actiune purgativa drastica, insa, din cauza toxicitatii ridicate, nu este folosit in acest scop.
Compozitie chimica
Contine o saponina toxica (ciclamina sau arthanitina), cu actiune hemolitica la administrare orala. In urma analizelor fitochimice, au fost identificate si saponozide sterolice si triterpenice ale unor agliconi (primulagenin A, cyclamiretin C, cyclamigenin A) cu efecte mucolitice si moderat antiinflamatoare la administrare locala (nazala).
In prezent, extractul obtinut din organul subteran de ciclamen intra in compozitia a doua produse farmaceutice cu administrare nazala, recomandate in tratamentul si ameliorarea simptomatologiei afectiunilor cavitatilor nazale (rinosinuzite microbiene sau alergice). A fost demonstrata clinic eficienta si siguranta terapeutica a extractelor de ciclamen si a unei combinatii de antibiotice sistemice cu cele doua forme farmaceutice mentionate anterior (Ovchinnikov Alu., 2009; Rybac A., 2008).
De asemenea, partea subterana a speciei, proaspat recoltata toamna, este un remediu homeopat valoros, recomandat in migrene, in special cele din sindromul premenstrual, in afectiuni oculare si ale coloanei vertebrale, si pentru ameliorarea tulburarilor digestive.
Alte specii ale genului Cyclamen au potential fitoterapeutic. Astfel, Cyclamen hederifolium a dovedit proprietati bacteriostatice asupra stafilococului auriu. In tuberculii speciei Cyclamen repandum au fost decelate saponozide triterpenice antiinflamatoare. Este posibil ca si celelalte specii ale genului, inclusiv Cyclamen europaeum, sa posede astfel de proprietati, insa sunt necesare studii suplimentare fitochimice si farmacologice.
Bibliografie:
1. Dall’Acqua S., Castagliuolo I., Brun P., Ditadi F., Palù G., Innocenti G., Triterpene glycosides with in vitro anti-inflammatory activity from Cyclamen repandum tubers, Carbohydr. Res. 2010, 345(5):709-14;
2. Ovchinnikov, Dzhenzhera G. E., Lopatin A. S., Efficiency of sinuforte in combined therapy of acute suppurative rhinosinusitis, Vestn. Otorinolaringol. 2009, (5):59-62;
3. Kriukov A. I., Kunel’skaia N. L., Turovskiĭ A. B., Artem’ev M. E., Ibragimova Z. S., New perspectives in non-invasive treatment of sinusitis, Vestn. Otorinolaringol, 2007, (2):33-7;
4. Speroni E., Cervellati R., Costa S., Dall’Acqua S., Guerra M. C., Panizzolo C., Utan A., Innocenti G., Analgesic and anti-inflammatory activity of Cyclamen repandum S. et S., Phytother. Res. 2007, 21(7):684-9;
5. Ianov Iu. K., Riazantsev S. V., Timchuk L. E., Efficacy of sinuforte mono-therapy in patients with acute and chronic rhinosinusitis at an exacerbation stage, Vestn. Otorinolaringol, 2007, (4):49-51.
Sef lucrari Dr. Marilena-Viorica Hovanet,
Botanica farmaceutica si Biologie celulara,
Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”, Bucuresti
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.