Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2007 » Abordarea suferintelor de diverse etiologii de catre farmacist
Abordarea suferintelor de diverse etiologii de catre farmacist
Ce solicita pacientul ?
„Vreau sa slabesc”
Despre ce este vorba
Vreau sa slabesc – mai usor de spus decat de facut!
Obezitatea este un fenomen complex in care se amesteca factori genetici, tulburari de satietate, obiceiuri alimentare familiale dobandite in special in copilarie si obiceiuri sociale, alterarea reglarii hormonale si metabolice, anxietate, depresie etc.
Obezitatea nu ar trebui redusa la un „supraconsum alimentar”. Multe persoane supraponderale, cel putin in faza de stabilitate ponderala, nu mananca mai mult decat persoanele normale.
Aproape toti pacientii care va solicita sa ii ajutati sa slabeasca au urmat deja mai multe regimuri, au slabit, apoi s-au ingrasat la loc. Aceste persoane au citit foarte mult in presa despre cum sa slabeasca, au gasit informatii mai mult sau mai putin fiabile, pe care le-au interpretat in maniera proprie.
Unii supraponderali consulta specialistii deoarece percep bine riscul pe care il reprezinta kilogramele in exces asupra sanatatii lor. Altii doresc mai degraba sa se conformeze siluetei manechinelor, unii mananca pentru a-si calma angoasele, altii sufera de compulsii alimentare, de accese de bulimie.
Majoritatea cer insa farmacistilor medicamente-miracol care de fapt nu exista, mai ales ca multe anorexigene amfetaminice au fost retrase de pe piata.
Este foarte dificil, in oficina, sa raspundeti solicitarilor persoanelor care doresc sa slabeasca.
Ce se recomanda
renuntarea la fumatrespectarea unui regim rezonabil, personalizat, adaptat conditiilor de viata ale pacientului si care poate fi urmat in cadrul familiei (informati-va asupra specialistilor din domeniu – nume si spital/cabinet unde activeaza). Mai bine sfatuiti reducerea cu 300-400 calorii ratia calorica zilnica, pe termen lung, decat sa propuneti regimuri drastice dificil de urmat care-si vor dovedi rapid ineficacitatea. modul de gatit sa fie la aburi sau la gratar; alimentele sa aiba un continut bogat in fibre sau in apa.pacientul sa lupte contra sedentarismului. Aceasta masura importanta se poate aplica simplu, practicand zilnic 1-2 ore de exercitii fizice simple, inclusiv mersul pe jos. Un sfat in caz de esecuri repetate: amintiti faptul ca supraponderalitatea are, sa spunem, si o parte rezonabila, anume ca protejeaza de osteoporoza postmenopauza.
Atentie!
In cazul anumitor persoane, poate fi periculos sa le recomandati slabirea. Nu interveniti:
in conduitele alimentare patologice: ex. bulimiain obezitatea psihoticilorin supraponderabilitatea depresivilor, in care slabirea poate aduce o decompensare. Sugerati un consult psihologic sau psihiatric.
IMC-ul (Indicele de Masa Corporala) se calculeaza impartind greutatea persoanei (in kilograme) la patratul inaltimii sale (in metri). Atentie, acest calcul nu este valabil pentru copii, femei insarcinate, persoane de varsta a treia si pentru unele persoane cu o masa musculara
evidenta.
De exemplu, daca inaltimea dvs. este de 1.65 m, iar greutatea este de 60 kg, IMC-ul dvs. este egal cu 60/(1,65×1,65), adica aprox. 22. In practica, este suficient sa impartiti de doua ori succesiv greutatea la inaltime.
Interpretarea rezultatelor:
– Daca IMC-ul dvs. este < 18,5, sunteti subponderal;
– Daca IMC-ul dvs. se incadreaza intre 18,5 si 25, atunci greutatea dvs. este normala.
– Daca IMC-ul dvs. este intre 25 si 30, atunci greutatea dvs. este prea mare in raport cu inaltimea.
– Daca IMC-ul dvs. este > de 30, atunci va aflati intr-o situatie de obezitate majora.
Acest test nu este decat un simplu indicator care va arata unde va situati in raport cu media. Pentru femei, aceasta se situeaza intre 19,5 si 23 si creste cu un punct pentru fiecare zece ani.
Cuvinte-cheie: obezitate
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.