Antiinflamatoarele nesteroidiene

– privire sintetica –

Dr. Laura Margareta Bara,
medic rezident medicina sportiva
Dr. Alin Nicolae Popescu,
medic specialist medicina sportiva
Federatia Romana de Rugby

Sunt folosite in farmacoterapia durerii alaturi de alte clase de medicamente, avand un efect analgezic moderat, dar si antiinflamator si antipiretic puternic. Actioneaza favorabil in dureri reumatice, tromboflebite, abcese, dismenoree. Formele orale se administreaza dupa mese deoarece sunt puternic iritante gastric.

Actiune famaco-dinamica:
– actiune antiinflamatoare moderata, mai slaba decat corticoterapia. Aceasta actiune este explicata prin inhibarea sintezei de prostaglandine, datorita blocarii activitatii ciclooxigenazei, enzima care permite transformarea acidului arahidonic in endoperoxidaza.
– actiune analgezica asemanatoare cu a paracetamolului, manifestata mai ales asupra durerilor de tip cefalee, dismenoree, dureri dentare, postoperatorii, artralgii, mialgii. Antiinflamatoarele nesteroidiene alaturi de paracetamol alcatuiesc nivelul I al scarii analgezice OMS – scara care cuprinde medicatia analgezica clasificata in trepte, in functie de intensitatea efectului analgezic.
– actiune antipiretica; diminueaza febra de origine bacteriana, virala, inflamatorie sau neoplazica. Aceasta actiune se datoreaza inhibarii sintezei de prostaglandine hipotalamice pirogene.
– antiagregant plachetar, prin inhibarea TXA2 (tromboxanului A2).

Mecanismul de actiune al AINS
Se bazeaza pe inhibarea ciclooxigenazelor (COX), enzime implicate in degradarea acidului arahidonic membranar. Pana in prezent au fost identificate doua izoforme ale ciclooxigenazelor, denumite COX1, respectiv COX2.
Prima forma, COX1, este constitutiva, fiind prezenta in majoritatea tesuturilor, activarea ei determinand efecte protectoare asupra mucoasei gastrice, a rinichiului si actiune antitrombotica. Cealalta forma, COX2, este inductibila de catre stimulii inflamatori. Astazi, se crede ca actiunea antiinflamatorie a AINS se datoreste inhibitiei COX2, in timp ce efectele adverse ale acestora, cum ar fi iritatia gastrica si efectul toxic renal, s-ar explica prin inhibitia enzimei constitutive COX1.
Tinand cont de selectivitatea pentru ciclooxigenaza inductibila, putem afirma ca se preconizeaza practic o noua clasificare a AINS in raport cu aceasta selectivitate. Astfel, AINS vor putea fi considerate ca fiind:
a) clasice – ele inhiba in mod aproximativ egal cele doua izoenzime sau au chiar o usoara predominanta asupra COX 1; aceasta clasa include antiinflamatoarele cum ar fi: aspirina, indometacinul, diclofenacul, piroxicamul etc.
b) COX2 selective – definirea selectivitatii COX este data de raportul de inhibitie COX2/COX1, explicand variatiile in efecte adverse la doze antiinflamatorii; drogurile cu potenta crescuta asupra COX2 si un bun raport COX2/COX1 vor avea activitate antiinflamatorie ridicata, cu putine efecte adverse. Dintre exemple: meloxicam, nimesulid.
c) COX2 specifice – la care inhibitia pare a fi exclusiv COX2 la doze terapeutice, in aceasta categorie fiind incluse celecoxibul si rofecoxibul.

Profilul farmacocinetic:
– toate antiinflamatoarele nesteroidiene au absorbtie rapida si completa, dupa administrare orala.
Distributia: – se leaga in mare masura de proteine plasmatice putand intra in competitie pentru locul de legare cu alte medicamente, pe care le deplaseaza de pe proteinele plasmei, accentuandu-le efectele farmacologice si expunand bolnavul la diverse efecte adverse.
Toate aceste medicamente traverseaza bariera placentara si trec in laptele matern; se metabolizeaza la nivel hepatic.

Efecte adverse:
a) tulburari digestive, manifestate prin epigastralgii si pirozis, chiar hemoragii digestive, risc ulcerigen.
b) manifestari alergice evidentiate prin eruptii cutanate, rinita alergica si/sau bronhospasm.
c) retentie hidrosalina
d) fenilbutazona are un efect medulotoxic manifestat prin trombopenie si leucopenie, fiind, din acest motiv, in prezent, cel mai putin prescris dintre AINS.
e) efect teratogen (manifestat in primele 3 luni de sarcina)
f) efect tocolitic – care consta in relaxarea uterului si impiedica contractiile uterine, ducand la prelungirea perioadei de sarcina (peste 40 saptamani) si incetinirea travaliului.

Forme de prezentare:
– Fiole (pt. injectii im si iv)
– Comprimate
– Capsule
– Supozitoare
– Crema
– Unguent
– Gel.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.