Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala

W. Steven Pray, PhD, DPh, Profesor la College of Pharmacy,
Southwestern Oklahoma State University, Weatherford

Rezumat

Gripa reprezinta un mare pericol public, care afecteaza anual intre 5% si 20% din populatia americana, duce la spitalizarea a mai mult de 200.000 de oameni si cauzeaza 36.000 de morti in fiecare an in SUA. Gripa si pneumonia sunt unele dintre cele sase cauze principale de mortalitate din aceasta tara. In segmentul de varsta de peste 65 de ani, gripa este una dintre cele cinci cauze principale de deces. Unele farmacii au initiat programe de vaccinare pentru a le oferi pacientilor o protectie impotriva virusului. De aceea, este imperativ ca farmacistii sa fie bine informati despre boala, dar si despre prevenirea si tratarea acesteia.

In momentul in care virusul isi gaseste o gazda, aceasta este infectata dupa o perioada de incubatie care dureaza intre o zi si patru zile (de cele mai multe ori doua zile). Aparenta imposibilitate a cercetatorilor de a reusi sa sisteze declansarea gripei se datoreaza in mare parte faptului ca gazda infectata poate produce particule contaminate cu o zi inainte de declansarea simptomelor. Acest fapt limiteaza eficienta desfasurarii diferitelor masuri care sunt luate pentru a preveni raspandirea bolii, pentru ca oamenii nu stiu ca sunt infectati si astfel isi continua activitatea zilnica, transmitand si altora boala.

Adultii transmit boala timp de patru-cinci zile de la declansarea simptomelor, in vreme ce copiii pot fi transmitatori timp de zece zile sau chiar mai mult. Indivizii care locuiesc in grupuri restranse sunt, evident, expusi unui risc mai mare decat cei care locuiesc izolati.

 

Manifestarile gripei


Simptomele gripei se declanseaza brusc. Sunt, in mare parte, nespecifice, fiind deseori confundate cu alte probleme respiratorii. Manifestarile se desfasoara atat la nivelul sistemului respirator, cat si in restul corpului. Manifestarile gripei la nivelul sistemului respirator includ durerile de gat, tusea neproductiva si rinita, iar in restul corpului apar simptome precum febra, durerile de cap si mialgiile.

Copiii ar putea suferi si de otita, si ar putea prezenta diaree, senzatii de greata si voma. La majoritatea pacientilor, simptomele se remit dupa o perioada de trei-sapte zile. Cu toate acestea, tusea si senzatia de rau general pot dura pana la doua saptamani sau chiar mai mult. Pacientilor care sufera de maladii cardiace si/sau pulmonare, gripa le poate agrava starea, de aceea se impune vaccinarea. Boala poate duce si la pneumonie bacteriana sau pneumonie virala. Copiii mici care contracteaza gripa sunt expusi unui risc mult mai mare de mortalitate.


Beneficiile vaccinului antigripal


Anticorpii impotriva gripei se formeaza abia la doua saptamani dupa vaccinare. Vaccinul este eficient in proportie de 70%-90% in cazul persoanelor adulte mai tinere de 65 de ani. Vaccinarea este recomandata anumitor pacienti care sunt expusi unui risc mai mare decat ceilalti pentru a preveni spitalizarea si pentru a reduce mortalitatea. Vaccinul antigripal reduce, de asemenea, riscul afectiunilor respiratorii, micsorand astfel costurile din sanatate si sporind productivitatea muncii. In cazul copiilor, vaccinarea poate reduce riscul aparitiei otitei, una dintre complicatiile gripei.

 

Cine ar trebui sa se vaccineze

Unul dintre grupurile de risc este format din cei care ar putea dezvolta complicatii si cei mai expusi bolilor grave, cum ar fi copiii cu varste cuprinse intre 6 si 59 de luni, femeile care pot ramane insarcinate in timpul sezonului gripal si cei peste 50 de ani. Orice pacient care sufera de o boala cronica (probleme pulmonare sau cardiovasculare, cum ar fi astmul, dar excluzand hipertensiunea) este, de asemenea, expus unui risc mai mare decat altii.

Alte grupe de risc: pacientii care au fost spitalizati in anul precedent din cauza unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, disfunctii renale, hemoglobinopatii sau imunodeficienta de orice etiologie; pacientii care sufera de boli ce le-ar putea compromite functia respiratorie; copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 6 luni si 18 ani, care fac un tratament de lunga durata pe baza de acid acetilsalicilic, si cei care ar putea suferi de sindromul Reye daca ar contracta gripa.

Vaccinarea este, de asemenea, recomandata celor care au in grija persoane expuse unui risc mai mare (cadrele medicale care fac ingrijirea la domiciliu si cei care lucreaza in departamentul sana-tatii). Pentru grupul din urma mentionat, vaccinarea este foarte importanta, din cauza riscului transmiterii bolii.

La copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 9 ani, daca se afla la prima vaccinare, se recomanda sa le fie administrate doua doze de vaccin antigripal, la distanta de o luna, pentru a asigura o protectie maxima.

 

Reactii si contraindicatii ale vaccinului atigripal


Farmacistii le pot comunica bolnavilor ca acestia ar putea experimenta dureri usoare, eritem, inflamatie la locului vaccinarii, avand in vedere ca acest lucru se intalneste la 10% pana la 64% dintre cei vaccineti. Durata acestor reactii adverse este de pana la 48 de ore postvaccinare.

Durerile la nivelul corpului, febra redusa, starea de rau sunt, de asemenea, alte manifestari postvaccinare. Vaccinul este contraindicat copiilor mai mici de 6 luni, insa acestia ar putea fi protejati printr-o strategie cunoscuta sub numele de „coconizare”. Acest lucru in- seamna ca toate persoanele care intra in contact cu copilul ar trebui sa fie vaccinate, incluzandu-i pe cei care lucreaza la cresa, babysitter-ii si alte persoane care intra in contact direct cu el.

 

Necesitatea vaccinarii anuale

 

Pacientii ar putea intreba farmacistul de ce expertii recomanda vaccinul anual antigripal. Se presupune ca vaccinul antigripal este eficient pentru un singur sezon. Virusul trece prin mutatii in fiecare an, printr-o metoda cunoscuta sub numele de „variatie imunogena. Oamenii se pot imbolnavi de mai multe ori de gripa in decursul vietii, mai ales ca sistemul imunitar nu mai reactioneaza in fata acestei boli, de la ultima imbolnavire.

In timp ce vaccinurile folosite in 2006/2007 ar putea oferi o protectie pentru acest sezon, eficienta lor pentru 2007/2008 nu poate fi asigurata. Pana la urma, imunitatea pacientului scade in fiecare an dupa vaccinare, ceea ce face ca punerea la punct a unor noi vaccinuri sa fie o necesitate medicala.

 

Vaccinarea devine extrem de necesara la:

  1. Persoanele trecute de 60 de ani;
  2. Copiii peste 6 luni;
  3. Adultii cu afectiuni:
  4. cardiovasculare: cardiopatie ischemica etc.;
  5. pulmonare (astm bronsic, bronsita cronica etc.);
  6. metabolice (diabet zaharat etc.);
  7. afectiuni hepatice, renale, hematologice (leucemii) etc.;
  8. primitorii de transplant de organ;
  9. infectatii HIV.
  10. Cei care, prin profesiune, vin in contact cu multe persoane si prezinta un risc ridicat de transmitere a infectiei:
  11. Personalul medical;
  12. Profesori;
  13. Persoanele care isi desfasoara activitatea in comert;
  14. Soferii de autobuz;
  15. Personalul de ingrijire a varstnicilor;
  16. O indicatie recenta de vaccinare se refera la persoanele care calatoresc in Asia in timpul unei epidemii de gripa aviara.

 

Important!
Inaintea administrarii vaccinului trebuie sa existe certitudinea ca persoana ce urmeaza a fi vaccinata nu este alergica la proteinele din oul de gaina (virusul din vaccin este cultivat pe ou de gaina, ale carui proteine nu pot fi complet eliminate din vaccin). Este motivul pentru care este indicat ca vaccinarea sa se faca numai la recomandarea medicului, dupa un consult prealabil, in cursul caruia sa poata fi excluse persoanele pentru care vaccinul antigripal este contraindicat. Pentru a ajuta la prevenirea unor evenimente nedorite, incepand cu acest an, vaccinul antigripal se elibereaza in farmaciile romanesti numai pe baza de reteta.

 

Traducere dupa US Pharm. 2007

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.