Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2007 » Confidentialitatea – o obligatie a farmacistilor – Exceptii
Confidentialitatea – o obligatie a farmacistilor – Exceptii
In prag de sarbatori, vom aborda cateva dintre acele cazuri in care farmacistul poate dezvalui unor terti informatii confidentiale. Art. 17 din Codul deontologic al farmacistului enumera aceste cazuri, care sunt de stricta interpretare.
"Informatiile pot fi dezvaluite in urmatoarele cazuri :
Cand pacientul si-a dat consimtamantul in scrisCand tutorele pacientului a consimtit in scris, daca varsta pacientului sau starea sa de sanatate nu permite aceastaCand este necesar pentru a preveni afectari majore sau punerea in pericol a sanatatii pacientului, a unei terte persoane sau a publicului in generalStabilirea vinovatiei in cazul savarsirii unor infractiuni, la solicitarea instantei de judecataIn alte situatii prevazute de lege"
Aceste exceptii de la obligatia de confidentialitate trebuie interpretate restrictiv, adica nu se vor putea interpreta ca exceptii de la aceasta obligatie alte situatii in care farmacistul divulga informatii confidentiale, acesta putand, in functie de gravitatea faptei sa suporte consecinte pecuniare (raspundere delictuala civila) si/sau penale. La o prima parcurgere a textului de mai sus ne intrebam care sunt acele cazuri in care farmacistul mai poate divulga catre terti o informatie confidentiala? Credem ca este vorba de acele situatii prevazute de legi speciale cum ar fi:
Codul penal, care prevede o serie de infractiuni legate de apararea sanatatii publice si trafic de stupefiante, caz in care, la solicitarea procurorului, aceste informatii pot fi divulgate, insa trebuie solicitata pastrarea informatiilor confidentiale in modalitati care sa fereasca aceasta informatie de tertii neimplicati in acel proces;Legea nr. 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, care impune si altor categorii profesionale divulgarea unor informatii confidentiale de care profesionistul ia cunostinta in exercitarea profesiei sale;Legea nr. 21/1996 privind concurenta, care impune oricarei persoane fizice sau juridice sa raspunda la solicitarile de informare ale Consiliului Concurentei. Si in aceasta situatie persoana obligata la comunicarea informatiei poate cere consiliului concurentei tratarea in regim de confidentialitate a unor informatii ce vor fi pastrate, in cadrul dosarului respectiv in conditii care sa asigure nedivulgarea chiar catre parti din acelasi dosar;Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie are un regim asemanator celui descris mai sus;Legea nr.39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate prevede, de asemenea, un regim special privind obligatia de aducere la cunostinta organelor de cercetare penala informatii ce pot avea caracter confidential etc. Enumerarea de mai sus are un caracter exemplificativ, ea nu epuizeaza toate situatiile in care unui profesionist ii este impus un comportament altfel, de informare, de dezvaluire fata de anumite institutii ale statului, a unor informatii care in mod traditional au un statut special, confidential.
Fata de multitudinea de legi si de continua lor schimbare este mai bine de retinut doua lucruri:
trebuie sa existe o cerere de informare oficiala, scrisa din partea institutiilor statului;in formularea unui raspuns, trebuie sa fiti asistat de o persoana cu pregatire juridica.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.