Despre actualizarea cunostintelor farmacistului

Jurist Alina Stefan

Bun gasit dupa un concediu in care sper ca resursele dvs. au fost refacute, astfel incat sa va puteti continua activitatea cu entuziasm si profesionalism…

Profesionalismul, in orice activitate, nu poate fi prezent daca informatiile din profesia respectiva nu sunt actualizate. De remarcat ca, daca in anumite meserii repetitia aceleiasi operatiuni face dintr-un meserias un profesionist, in cazul anumitor profesii, intre care se numara si cea de farmacist, pentru a fi profesionist nu este necesara doar repetarea cunostintelor, ci si actualizarea acestora.

Toate acestea, precum si faptul ca farmacistii pot afecta cel mai important drept al omului – dreptul la viata – au determinat Colegiul Farmacistilor sa prevada in Codul deontologic articole ce au ca obiect, sub forma unei obligatii si nu a unei facultati, competenta profesionala. Conform art. 13 din actul normativ mai sus indicat:
"Farmacistul trebuie sa-si asigure si sa-si mentina la un inalt nivel pregatirea profesionala, prin actualizarea permanenta a cunostintelor in aria sa profesio-nala, in scopul indeplinirii atributiilor cu competenta necesara."
Codul deontologic contine, numai in mod exemplificativ, modalitatile prin care farmacistul trebuie sa isi actualizeze cunostintele din domeniu sau de activitate:
"In vederea actualizarii permanente a cunostintelor profesio-nale, farmacistul este obligat:
a) sa-si planifice si sa participe la formele de pregatire profesionala organizate sau acreditate de Colegiul Farmacistilor din Romania;
b) sa evalueze si sa aplice in practica curenta cunostintele actualizate permanent;
c) sa ateste cu documente doveditoare pregatirea sa, prin formele programelor de dezvoltare profesionala acceptate, atunci cand acest lucru ii este solicitat de comisiile de specialitate ale colegiului teritorial la care este inregistrat."
Actualizarea cunostintelor profesionale, dincolo de diplome, implica mai ales un studiu indivi-dual si tine, pana la urma, de importanta pe care fiecare farmacist in parte o acorda pregatirii sale… Schimbul de informatii intre medic si farmacist atat cu privire la un caz anume, cat si cu privire la modul de tratare a anumitor boli este esential. Nu de putine ori informatiile contin date care sunt rodul unor practici indelungate, imbogatind astfel bagajul de cunostinte ale practicianului tanar cu informatii care nu se gasesc in cartile de specialitate sau in laboratoarele facultatilor.
Codul deontologic subliniaza in art. 21: "In interesul pacientului si al publicului in general, farmacistul trebuie sa colaboreze cu medicul si cu alti membri ai echipei de sanatate. In acest sens:
a) farmacistul colaboreaza activ cu medicul prescriptor pentru a realiza efectuarea tratamentului pacientului la timp, in parametrii optimi si in interesul acestuia;
b) in colaborarea sa cu medicul, farmacistul se va abtine de la orice intelegere in scop material sau de alta natura care ar avea drept rezultat incalcarea dreptului pacientului;
c) farmacistul trebuie sa se abtina de la orice fapt care ar putea aduce prejudicii demnitatii si imaginii medicului sau altor membri ai profesiunilor sanitare, pentru a nu crea neincredere pacientului".
Desi uneori obligatia farmacistului de a-si actualiza cunostintele poate parea exagerata si greu de indeplinit, credem, totusi, ca viata pacientului dvs. merita efortul …

Va doresc spor la lucru …

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.