Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2007 » Diuretice naturale
Diuretice naturale
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Detoxifierea organismului de toxinele exogene si endogene se realizeaza pe mai multe cai, prin aparatul digestiv, prin plamani, prin ficat, prin glandele sudoripare si pe cale euro-renala, subiectul acestui articol. Daca in trecut era termenul de „depurative” sau „depurativ-diuretice”, in prezent detoxifierea organismului este un fenomen mai complicat care cuprinde, pe langa caile enumerate, si alte mecanisme mult mai complexe.
In cele ce urmeaza, ne vom ocupa de eliminarea excesului de lichide din organism prin excretia fluidelor.
In terapiile conventionale, excretia fluidelor se realizeaza prin produsi de sinteza chimica: furosemid (Lasix); acid ethacrynic (Edecrin); bumetamide (Bumex) spironolactone (Aldacton) etc. Se administreaza sub forma de tablete sau injectabil. Desi toate aceste chimicale actioneaza mult mai rapid decat diureticele din plante, au totusi numeroase efecte secundare ca deranjamente stomacale, diaree, ameteala, agitatie, sensibilitate ca expunere la soare, etc. si contraindicatii ca alergiile sau la cei care se trateaza cu antibiotice orale de sinteza. Trebuie insa sa mentionam ca la recomandarea medicului, in cazuri acute, de urgenta nu se poate renunta la ele.
Fiind vorba de detoxifierea organismului prin diureza, diureticele mentionate spoliaza organismulul de electroliti (saruri minerale, vitamine factori biotici) si apa. In general, diureticele avand la baza substante active din plante, numite si „diuretice apoase”, nu se adreseaza unei anumite afectiuni; majoritatea diureticelor utilizate in fitoterapie sunt utile in toate afectiunile aparatului uro-renal si in special in cele cronice. Mai exista un avantaj: ele contin numeroase saruri minerale si vitamine care, in parte, suplinesc deficitul in aceste substante utile, eliminate prin diureza.
Mecanismul lor de actiune se bazeaza pe aportul de substante active pe care plantele recomandate pentru stimularea diurezei le contin: saponozide, flavonoide, uleiuri esentiale, saruri de potasiu, terpene pentaciclice, etc.; prin acestea devin adjuvante in indepartarea excesului de lichide din organism si eliminarea lor pe cale urinara. Intru efectul diuretic, plantele medicinale din aceasta grupa sunt utile atat in afectiunile aparatului cardiovascular (insuficienta cardiaca si hipertensiunea arteriala), cat si ale aparatului renal. Ele actioneaza favorabil si in unele afectiuni metabolice (obezitate, guta, diabet) iar altele reduc nivelul colesterolului din sange.
Plantele cu actiune depurativ diuretica se recomanda fie singure, fie asociate, cu mai multe specii, sub forma de infuzie sau decoct sau sub forma de produse fitofarmaceutice. In cazul in care sunt conditionate sub forma de comprimate sau capsule este necesara asigurarea unei cantitati cores-punzatoare de apa sau alte lichide, aproximativ 250 ml, dupa fiecare comprimat sau capsula. In cele ce urmeaza, am selectat specii de plante cu actiune diuretica si alte efecte binefacatoare orga-nismului.
Astfel, Arctostaphylos uva-ursi (strugurii ursului), cat si „ruda” ei apropiata Vaccinium vitis-idaea, foarte raspandita in Carpati, numita popular Coacaz de munte sau Merisor, au pe langa actiune diuretica, si dezinfectanta renala. Frunzele ambelor specii contin glicozide ale hidrochinonei, intre care arbutozidul in cantitate de 3,5-8%, metilarbutozid, pirozide, 6-benzoil-glucoza numita si vaccinina, flavonoide, taninuri, ericolina, acid chinic si ursolic, leucoantociani. Dintre flavonolii glicozidici s-au identificat: leucianidina, cvercetolul, ciadinina, derivati fenil propionici etc.
Actiunea dezinfectanta renala este atribuita arbutozidului, care, dupa patrunderea in organism, se transforma in hidrochinona. Actiunea diuretica este in legatura cu continutul in derivati flavonici, in special flavonolilor de tip quercetinici, kampferolului, myricetinei, triterpenelor si derivatilor, in special acidului ursolic, rezinelor, uleiului esential, sarurilor minerale organice.
Comisia E (Europeana) a demonstrat „in vitro” actiunea antibacteriana asupra unui mare numar de germeni: Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris, E. coli, Mycoplasma hominis, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans etc. Compendiul de plante medicinale recomanda preparatele pe baza de Strugurii-ursului in special ca antiseptic urinar si ca astringent. Merisorul are continut mai scazut in taninuri, dar mai ridicat in hidrochinone, de aceea se vor utiliza cu prudenta in preparate bine dozate.
Ambele specii nu se vor admini-stra cu nici o substanta care cauzeaza un mediu acid in urina. Un pH alcalin, de altfel cum am recomandat si in trecut, o simpla infuzie din aceste plante trebuie alcalinizata cu putin bicarbonate de sodiu.
Cu toate beneficiile terapeutice pe care le aduc, preparatele din cele doua specii mentionate au si contraindicatii in perioada sarcinii si la copiii sub 12 ani. Ca efecte secundare, s-au semnalat greata, voma pentru persoanele avand probleme cu aparatul digestiv. Dupa cum am mentionat la inceputul acestui articol, una dintre importantele cai de detoxifiere a organismului se realizeaza pe cale uro-renala, prin diureza. In special, primavara, dupa ce au trecut sarbatorile de iarna, sau din primavara cand la cei mai multi „sarbatorirea” inseamna abuzuri alimentare este recomandabil sa practicam procedee de dezintoxicare.
Pe langa cele recomandate sunt foarte utile in curele de primavara tot ceea ce ne ofera natura: salate de Leurda (din frunze proaspete), de Untisor, de Papadie (frunze), Stevie, Loboda, frunze de Ciubotica-cucului si, in special, o cura cu Urzici tinere.
Cuvinte-cheie: detoxifierea organismului, diuretice naturale, remedii naturiste
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.