Farmacistul lunii

"Farmacia clinica, o specialitate moderna a meseriei de farmacist"

Numele: Simona Firulescu
Profesia: farmacist clinician
Functia: Sef Departament Farmacie
Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca"

Stimata dna farmacist, care este, in opinia dvs., rolul farmacistului de spital astazi?
In primul rand, in momentul de fata exista o diferenta, cel putin teoretica, intre farmacia de spital si farmacia clinica. Ca farmacist de spital, esti orientat in primul rand catre medicament, iar specializarea necesara pana nu de mult era cea de "farmacie generala". Asta inseamna ca activitatile principale sunt: partea de elaborare si de consiliere a asistentului de farmacie in ce priveste posologia si farmacografia unor medicamente. Sigur ca farmacistul de spital se ocupa si de eliberarea antibioticelor, de aprovizionare, verificarea stocurilor, gestiune etc. Farmacistul clinician parcurge trei ani de rezidentiat, "plini" cu microspecializari cu durate diferite – Biochimie, Laborator clinic, Monitorizarea terapiei, Farmacologie, Toxicologie, Biofarmacie etc. La Spitalul de Urgenta se fac doua din astfel de stagii: vin rezidenti de anul I, in septembrie, pentru trei luni, pentru stagiul de farmacoterapie, iar in ultimul an fac un stagiu practic de farmacie clinica. Se poarta discutii pentru ca aceste doua notiuni – farmacie de spital si farmacie clinica – sa se asimileze reciproc.

Ce inseamna farmacie clinica?
Farmacia clinica este o specialitate moderna a meseriei de farmacist, avand drept scop asigurarea si dezvoltarea unei farmacoterapii stiintifice si rationale la nivel de individ si, de ce nu, de societate. Ce reprezinta ea, practic, in Spitalul de Urgenta? Inseamna ca farmacistul este orientat catre pacient si participa alaturi de medic, la patul bolnavului, la stabilirea terapiei medicamentoase. Asta inseamna, concret, instituirea medicatiei, ajustarea dozelor in diverse patologii, si de ce nu, consilierea asistentei medicale cu privire la modul de administrare al medicamentelor injectabile (solventul potrivit, durata de administrare etc.).

Intre noi toti, cei care lucram pentru bolnav, exista o legatura foarte stransa. Altfel nu se poate. Am cola-borat, in acest sens, cu medicii din Clinica de Chirurgie, la protocoale de antibioterapie. Avem scheme de tratament in infectiile TBC, precum si protocoale de profilaxie antitrombotica. Farmacistul clinician are un rol important in ceea ce priveste consumul de medicamente si costurile aferente acestora. Ideea este: eficienta mare, costuri scazute. Trebuie sa utilizam corect banii pe care ii avem, printr-o consiliere privind raportul beneficiu/cost.

Care ar fi obiectivele unui farmacist clinician?
Obiectivul principal este imbunatatirea starii de sanatate a populatiei si ce va spun nu este o simpla definitie. Revin la un aspect vital al activitatii noastre: colaborarea cu medicul este extrem de importanta si de aceea am elaborat Retetarul Spitalului Clinic de Urgenta.

Ce inseamna acest Retetar?
Retetarul este o brosura in care sunt mentionate medicamentele din farmacia spitalului nostru, forma farmaceutica, indicatii minime, de baza, despre medicament, precum si posologia corespunzatoare. Este adresat in mod special medicului sau farmacistului rezident. Spre exemplificare, la anumite medicamente, cum sunt Eptacog alfa sau Abcixima, este precizat faptul ca se administreaza doar cu acordul sefului de sectie si sub indrumarea medicului primar. Nu este nimic nou. Aceasta idee a facut obiectul unei conferinte la Congresul National de Farmacie de la Cluj de anul trecut, cand Retetarul nostru se afla sub tipar, deci ma astept sa existe si in alte spitale din tara. Modelul folosit a fost Hospital Formulary din Marea Britanie.

Puteti face o paralela intre farmacia clinica din Romania si cea din UE?
Mai sunt multe de facut si ma refer la activitatea practica. In UE sunt farmacisti clinicieni specializati pe anumite directii clare: medicatia utilizata in cardiologie si medicatia aparatului respirator sau medicatia antibiotica si managementul terapeutic al durerii.

La acest lucru ne-am gandit si noi: ce ar fi util unui spital chirurgical cu profil "politrauma" in care consumul de antibiotice, analgezice si anticoagulante este semnificativ? De aceea am implementat ghidurile farmacoterapeutice amintite mai devreme.

O diferenta ar fi ca, in Romania, farmacistii clinicieni, dupa ce termina rezidentiatul, aleg farmacia de comunitate. Din generatiile de rezidenti care au venit la Spitalul de Urgenta in stagii, absolut nici un farmacist nu a ales farmacia de spital. Este lesne de imaginat de ce: din ratiuni strict financiare.

Cu ce probleme va confruntati?
Va marturisesc ca drumul nu a fost lin de la inceput. A fost nevoie de multa muncã si perseverenta. In Spitalul de Urgenta am fost "acceptati" de catre medici si va asigur ca ne respectam reciproc.

Un mesaj pentru cei care termina Facultatea de Farmacie, prin care sa le transmiteti pasiunea pentru munca dumneavoastra…

Nu poti reusi fara sa depui suflet in ceea ce faci.

A consemnat Lucia Comanescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.