Importanta algelor in fitoterapie

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Rezumat
Clasa Algelor se imparte in mai multe subclase. Din prima subclasa, fac parte Chlorophyceae-ele, adica Algele verzi. Cantitatea dominanta este clorofila de xantofile si carotenoide.

Algele verzi constituie un grup mare, heterogen, cu structura foarte variata: de la forme unicirculare pana la masive celulare cu structura complexa. Populeaza apele dulci, unele dintre ele traiesc in ape sarate, marine, iar cateva dintre ele se pot adapta si la viata aeriana.
Ciclul evolutiv este format din faza haploida, care produce gameti si zoospori, iar gametii formeaza oul diploid.
Subclasa Schizophyceae, numite si Cyanophyceae sau alge albastre, care sunt autotrofe, unicelulare sau reunite in colonii, sunt raspandite pe tot globul si traiesc in ape murdare, balti si namoluri, in ape dulci si marine, lacuri umede, pe stanci etc.
Structura celulara este simpla, cuprinzand o citoplasma redusa la un strat parietal subtire (cromatoplasma).
Din aceasta subclasa face parte si familia Oscillatoriaceae, iar reprezentativ, avand efecte biologice si nutritionale, este genul Spirulina, cu mai multe specii, dintre care cea mai importanta este Spirulina platensis, despre care, pana in prezent, s-au scris sute de articole si brosuri, uneori exagerandu-se ca este un "panaceu".
O alta subclasa este cea a Phaeopyceae-elor, numite si Alge brune.
Ele traiesc aproape exclusiv in apele marine, rareori in ape dulci.
Culoarea lor se datoreste cromatoforilor, care contin, pe langa clorofila, xantofila, carotenoide si un pigment brun, fucoxantina, care marcheaza ceilalti pigmenti, fiind predominanta. Fucoxantina este tot un carotenoid, cu functie de alcool.
Talul lor este pluricelular (niciodata unicelular), de forma variata: filamentoasa, lamelara sau chiar arborescenta.
Marimea lor este uneori microscopica, alteori de cativa centimetri, putand ajunge pana la 60-70 metri (ex. Macrocystis) din Oceanul Pacific.
Speciile reprezentative sunt Laminaria cloustoni, care creste in Canalul Manecii, Laminaria flexicaulis, Laminaria japonica etc., Fucus vesiculosus s.a. Unele specii (Laminaria sp.) se foloseau in chirurgie, iar altele pentru extragerea iodului.
Fucus vesiculosus era folosita inca din antichitate pentru efectele ei binefacatoare de intretinere si infrumusetare a corpului. In prezent, este folosita in tratamentul obezitatii, tulbu- rarilor digestive, pentru intretinerea sanatatii pielii, a parului si a unghiilor.
Preparatele standardizate din aceasta alga sunt lipsite de toxicitate.
Sunt eficiente in cazuri de indigestie, constipatie si flatulenta. Stimuleaza tiroida in secretiile de hormoni tiroidieni care intervin favorabil in metabolism, accelerand arderile. Multe cazuri de gusa au fost vindecate cu acest remediu.
Rhodophiceae-le sunt Alge rosii. Sunt colorate in rosu sau rosu-violaceu, uneori purpuriu-inchis, pana la rosu brun.
Cromatoforii lor contin, pe langa clorofila, si o ficoeritrina, pigment asimilator dominant, care imprima culoarea. Vietuiesc in apa marilor si sunt fixate de suporturi sau roci, multe dintre ele fiind adaptate vietii de adancime (numite si alge de umbra), gasindu-se pana la 100 m adancime.
Corpul lor (talul) poate fi fi-lamentos, ramificat, lamelar, divizat in diferite parti asemanatoare unor tulpini foliate.
Toate algele indeplinesc functia de biosinteza si asimilatie, nutritie, inmultire si inevitabila moarte.
Daca in trecut, in plina epoca de sinteza chimica, se dadea putina importanta produselor naturale, in prezent, in toate tarile avansate, produsele naturale sunt din ce in ce mai folosite, fie sub forma de suplimente alimentare, fie sub forma de produse fitofarmaceutice.
Dintre acestea face parte si Modifilanul, obtinut din alga marina Laminaria japonica.
Contine numeroase polizaharide, alginat organic, aminoacizi esentiali, un mare numar de vitamine: A, complexul B, vitamina C, factori biotici, numeroase saruri minerale si microelemente, iod, crom, fier, seleniu, magne-ziu, zinc etc., toate sub forma organica.
Cu cat granita dintre aliment si medicament va fi mai apropiata, cu atat vom trai mai mult si mai bine.
De fapt, medicina si terapia viitorului vor fi cele preventive, nu cele curative.

O polizaharida importanta este fucoidanul, care, o data intrat in organism, distruge celulele canceroase. Este meritul oamenilor de stiinta japonezi care au observat ca in insula Okinawa, populatia din aceasta zona care consuma Laminaria japonica are nivelul cel mai scazut de boli canceroase.
Desi Japonia este tara in care algele marine intra in alimentatia zilnica, s-au mai observat ca cei din Okinawa consuma aceasta alga sub forma cruda, la fel cum noi consumam salatele crude, deci fara interventia agentului termic.

Fucus vesiculosus este bogata in vitaminele B, D, E si contine o mare cantitate de iod. Iodul este prezent in forma libera, legat de proteine lipide si aminoacizi care au actiune favorabila asupra tiroidei, accelerand metabolismul.
Tot aceasta alga contine si acizi organici numiti alginati. Contine si numeroase oligoelemente, iar extractele au actiune la nivelul celulelor dermice adipoase si celulitice, iar prin accelerarea metabolismului la acest nivel, duce la arderea accelerata a grasimilor.

Algele contin substante de rezerva incluse in celulele lor, ca rezultat al functiei de asimilatie, cum ar fi manitolul, care este un glucid cu mai multe functii de alcooli (polioli), substante uleioase, granule de fucosan, precum si numeroase substante minerale si oligoelemente.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    2 comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. R**u**i**4:

      fain……):-*

    2. R**o**a**l**in:

      moartea