LUIVAC – lizat bacterian, imunostimulant cu administrare orala

Lizatii bacterieni contin componente bacteriene care au fost prelucrate cu anumite tehnici (metode mecanice de dezintegrare, mai avantajoase, pentru ca nu se pierde nici o structura antigenica si nu are loc descompunerea materialului celular) astfel incat nu mai sunt patogeni, dar sunt eficienti din punct de vedere imunogenetic. Utilizarea lizatilor bacterieni faciliteaza prezentarea de material antigenic celulelor imunocompetente; in acelasi timp, siguranta produsului este marita de cand prelucrarea inactiveaza componentele patogenice ale bacteriei folosite.

LUIVAC este un lizat din 7 bacterii diferite considerate, in general, a fi responsabile pentru aparitia infectiilor respiratorii recurente, bacterii structurale cu un puternic efect imunogen:
Staphylococcus aureusStaphylococcus mitisStreptococcus pyogenesStreptococcus pneumoniaeBranhamella catarrhalisHaemophillus influenzaeKlebsiella pneumoniae
Administrat pe cale orala, Luivac stimuleaza celulele imunocompetente ale tractului digestiv, influentand statusul imun in general, precum si producerea de anticorpi specifici.

Imunogenicitatea, cea mai importanta calitate a antigenelor se manifesta si pentru componentele bacteriene, semnificative fiind elementele de structura ca: RNA, lipoproteinele, lipopolizaharidele (LPS din membranele bacteriilor Gram negative), ribozomii etc.
Efectele imunoterapeutice ale Luivac, utilizat pentru redresarea imuna a persoanelor cu status imunocompetent temporar redus, receptive la infectiile recurente, in special bacteriene, sunt bine demonstrate, iar efectele lui benefice sunt probate la copil si adult.
Ca toate vaccinurile performante, Luivac este astfel preparat incat concetratia pe lizat bacterian sa fie constanta si identica pentru produsul utilizat atat la copil cat si la adult, si este de cel putin 1 x 109 per extract.
In acest fel, Luivac raspunde la dezideratul ca nivelul dozajului antigenic trebuie sa fie suficient de mare pentru a induce reactia imuna, dar nu foarte mare pentru a exagera sau inhiba. Pentru toate vaccinurile, dozajul antigenic este indicat a fi intre 107 si 1012, fiind stabilit empiric de catre Prof.Raltig/Germania, dar unanim acceptat. Este de notat ca pentru unele vaccinuri traditionale, datorita imaturitatii sistemului imun al copilului mic, in raport cu copiii mari si adultii, doza de vaccine poate fi mai mare la primul grup de varsta, fara a creste numarul reactiilor adverse, observate de altfel pentru doze similare la adult (vezi vaccinul difteric, tetanic, etc).
Pe langa partile antigenice utile, vaccinurile contin excipienti. Pentru unele din aceste componente pot aparea reactii adverse, chiar reactii de intoleranta sau alergice (vezi colorantii, aromatizantii sau prezervativii de tipul parabenului).
Luivac, prezentat ca tablete de 3 mg, contine numai excipientii absoluti necesari ca: manitol, celuloza microcristalina, glicolat sodic de amidon, magneziu stearat si dioxid de siliciu inalt dispersat. Acestea sunt necesare, in ordinea prezentarii, astfel: primele doua ca agenti de tabletare, glicolatul de sodium administrat ca dezintegrant, stearatul de magneziu ca liant, iar ultimul component ca lubrifiant.
Schema de vaccinare cu Luivac este realizata intr-o maniera simpla, fiind inceputa in afara perioadelor de infectii, urmarind ritmurile imunologice induse de absorbtia orala a antigenelor care la 10 zile se traduce prin prezenta in sangele periferic a precursorilor celulelor B secretoare de anticorpi (limfoblaşti B), eveniment urmat la 30-60 zile de varful de secretie al anticorpilor in mucoasa.
Pentru a prelungi contractul cu celulele imunocomponente ale tractului digestiv, administrarea Luivac se face zilnic timp de 28 zile.
Intrucat actiunea asupra celulelor cu memorie induce pe cale orala o protectie care nu este la fel de lunga ca imunitatea sistemica indusa pe cale parenterala, administrarea Luivac va fi reinnoita dupa o pauza de 28 zile, prin repetarea curei.
In acest mod de utilizare, Luivac reuseste atat stimularea mecanismelor de aparare nespecifice cat si specifice.

LUIVAC

Indicatii terapeutice : infectii recurente ale tractului respirator: bronsite, rinite, sinuzite, otite, faringite, laringite sau asocierile lor.
Contraindicatii : Luivac este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la oricare dintre excipientii produsului. Deoarece eficacitatea Luivac nu poate fi asigurata in cazul unui tranzit intestinal accelerat, produsul nu trebuie administrat in cazul unei gastro-enterite acute.
Datorita experintei insuficiente si posibilitatii unor interactiuni complexe, medicamentul nu trebuie utilizat la pacientii cu afectiuni autoimune.
Luivac este contraindicat in timpul sarcinii.
Precautii : Nu sunt necesare.
Atentionări speciale : Deoarece nu este disponibila suficienta experienta clinica, medicamentul este contraindicat la gravide. Luivac poate fi utilizat in timpul alaptarii dupa evaluarea raportului risc fetal/beneficiu matern.
Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu au fost observate interactiuni cu alte medicamente. Cand Luivac este administrat simultan cu un tratament cu medicamente imunosupresoare, o scadere a eficacitatii acestuia este, teoretic, posibila.
Doze şi mod de administrare : doza recomandata este de un comprimat Luivac pe zi, dimineata. Comprimatele se pot administra cu putina apa, pe stomacul gol. Durata obisnuita a tratamentului este de doua cure a 28 zile, intrerupte de o perioada de pauza de 28 zile. Se pot efectua cure suplimentare de tratament, daca este cazul, dupa o noua perioada de pauza de 28 zile.
In general, tratamentul trebuie inceput in starea de sanatate clinica (in absenta oricarei infectii).
In cazul unei infectii acute, Luivac nu poate inlocui tratamentul necesar cu antibiotice, dar poate fi utilizat concomitent cu acesta.
Reactii adverse : au fost observate ocazional tulburari gastro-intestinale. In cazuri rare, au fost observate reactii cutanate.
Foarte rar au fost observate cazuri de artralgie (dureri articulare) si trombocitopenie (scadere a trombocitelor).
Supradozaj : nu au fost raportate cazuri de supradozaj.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    2 comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. V**e**i**v**i**u:

      Am auzit ca inainte de a administra Luivac trebuie intarita imunitatea.E adevarat?

    2. D**na:

      Buna seara.putem da luivac la bebelua de 9 luni?