Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2007 » Specii medicinale putin cunoscute in Romania (II)
Specii medicinale putin cunoscute in Romania (II)
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Bombax ceiba L. (sin. Bombax malabaricum DC, Gossampinus malabarica (DC) Merr. Fam. Bombacoceae – Engl. : Silk cotton tree. Sacscrita : Shalmali. Hindusa: Semul sau Simul.
Caracteristici botanice:
Arbore mare, cu frunze caduce, cu trunchiul drept, gros, cu ramuri mari, larg intinse;Frunzele sunt compuse, cu foliole de 15-30 cm lungime, cu petiolul mai lung decat foliolele;Florile sunt solitare sau in ciorchini axilare sau subterminale, in partea terminala a ramurilor. Coliciul, sub forma de cupa, in trei lobi, iar corola este rosie, mai rar alba, cu cinci petale oblong recurbate, tomentoase pe dinafara.Ovarul floral este conic, neparos, cu cinci stigmate, capsulele fiind avoide si se deschid in cinci valve laterale catusite cu peri matasosi asemanatori bumbaculuiSemintele, numeroase, lung-ovate de culoare neagra sau cenusie inconjurate, de asemenea, de peri asemanatori bumbacului. Arborele este raspandit in India, Birmania, Sri-Lanka, in Himalaya estica mai abundent in Assam, Andaman, in Bengalul de Vest si in districtul Illam.
Compozitie chimica, actiune biologica : Primele studiile fitochimice au demonstrat prezenta glicozidelor si a taninurilor in radacini, ramuri si frunze. S-au identificat in ramuri alcaloizi, iar in radacini in special proteine. Coaja ramurilor contine lupeol si beta-sitosterol.
Scoarta radacinilor contine 3 derivati naftenici similari gossipolului, denumiti "semigossipoli". Florile contin beta-sitosterol, cantitati mici de ulei esential, camferal si quercitina. Prin hidroliza gumo-rezina da arabinoza, galactoza, acid galacturonic si rhamnoza.
Extractele apoase au actiune acitocia moderata demonstrata pe uterul gravid si negravid izolat de la cobaita si iepuroiaca. S-a pus in evidenta si actiunea muscularotropica si stimulent cardiaca pe inima izolata de broasca.
Gumo-rezina se recomanda pentru proprietatile ei afrodisiace, astringente si demulgente. Preparatele omologate sunt recomandate in tratamentul hemoroizilor, in gripa, melene, menoragii si in dizenteria acuta.
Preparatele din radacini sunt stimulante, tonice si afrodisiace. Produsele din flori sunt recomandate in tratamentul hemoroizilor, iar fructele ca antidot in muscaturile de serpi veninosi, scorpioni sau insecte nocive.
Nu s-au semnalat la preparatele ayurvedice omologate efecte adverse sau reactii secundare.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.