Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2007 » Tratarea patologiilor mici de catre farmacist
Tratarea patologiilor mici de catre farmacist
Fisa 3
Ce este faringita streptococica? Faringita streptococica este des intalnita in intervalul octombrie-aprilie, in special la copiii intre 5-10 ani, aflati in colectivitate. Infectia se transmite de la persoana la persoana prin intermediul secretiilor nazale si al salivei. Faringita este provocata de Streptococcus beta-hemolitic grupa A. In general, durerile la faringita streptococica sunt asemanatoare cu cele provocate de virusi sau alte bacterii. Faringita streptococica poate fi insotita si de eruptii pe piele, care apar la 12-48 de ore de la declansarea bolii si incep sa dispara dupa 4-5 zile, uneori insotite de descuamarea pielii (in special pe palme si talpi). Complicatii: sinuzitele si pneumonia. O complicatie rara, dar foarte grava este febra reumatica, ce poate afecta inima sau rinichii. Deoarece faringita streptococica este contagioasa, bolnavul trebuie izolat. Copiii se pot intoarce la scoala daca timp de 24 de ore nu au mai avut febra si au urmat cel putin 2 zile de tratament cu antibiotic.
Ce acuza pacientul:
Am dureri in gat
Aparitia durerilor in gat poate fi rezultatul mai multor cauze: infectii virale, bacteriene, fumatul, inhalarea aerului poluat, consumul de alcool, "febra fanului" sau alte alergii.
In afara unui context special, durerile in gat apar in infectiile faringo-amigdaliene.
Cum se face diferenta dintre o infectie virala si una bacteriana?
Principala diferenta o constituie tusea si secretiile nazale abundente, care sunt mult mai evidente in cazul infectiilor virale. In cazul infectiei bacteriene, febra apare brusc, este ridicata si dureaza mai multe zile. In general este greu de facut diferenta si numai anumite analize medicale pot determina cauzele infectiei. Medicul poate recomanda un exudat faringian – intai un test rapid, care dureaza 15-20 de minute, iar daca rezultatul este negativ, proba preluata se lasa in laborator cel putin 24 de ore.
Simptomele amigdalitei si faringitei streptococice pot fi:
- dureri in gat;
- febra mare timp de 3-5 zile (38.5-40.5°C);
- dureri de cap;
- voma;
- puncte albe pe amigdale sau in gat;
- durere la deglutitie;
- amigdale inrosite si umflate;
- ganglionii gatului umflati si durerosi;
- dureri de burta.
Ce tratamente se pot aplica?
Administrarea antibioticelor in cazul infectiilor virale este ineficienta si nu se recomanda. In cazul acestora, simptomele vor incepe sa dispara cand organismul isi declanseaza sistemul de autoaparare, iar recuperarea va avea loc in 7-10 zile. Daca durerile in gat sunt provocate de streptococi, numai medicul va prescrie antibiotice.
Pentru ameliorarea durerilor, se recomanda:
- gargarisme cu clorhexidina (antiseptic cu spectru larg)
- pulverizatii cu hexamidina
- paracetamol, dar nu antiinflamatoare de tip ibuprofen, din cauza ca pot agrava anumite infectii
- gargara cu apa calduta si sare (1/4 lingurita de sare/o cana de apa)
- Adultii si copiii mai mari pot folosi bomboane pentru usurarea senzatiei de arsura in gat (Halls)
- consum mare de lichide caldute sau reci (se evita orice lichid sau aliment fierbinte, care poate irita mai rau gatul), alimente usor dige-rabile si cat mai fluide.
Inainte de a consilia un tratament simplu, asigurati-va ca:
- pacientul nu are antecedente de nefrita, reumatism articular acut sau leziuni de valva cardiaca
- inspectandu-si gatul in oglinda, pacientul nu a observat nici puncte albe (faringita streptococica), nici membrane albe (mononucleoza)
- halena nu este fetida
- nu exista nici ganglioni inflamati, nici hemoragie nazala, nici echimoze, nici paloare (ca in cazul leucemiei).
In toate aceste cazuri, sugerati ferm un consult medical.
Ce este amigdalita? Amigdalita reprezinta inflamarea amigdalelor. In mod frecvent, este cauzata de o infectie bacteriana, alteori cauza poate fi un virus. Datorita pozitiei amigdalelor, in spatele limbii, simptomele unei amigdalite sau ale unei faringite streptococice sunt asemanatoare.
Ce este mononucleoza infectioasa?
Mononucleoza este cauzata de virusul Epstein-Barr si este mai des intalnita la copiii mai mari si la adulti. Simptomele bolii includ: dureri in gat, ganglioni inflamati la nivelul gatului, dar si cei axilari si inghinali, febra si frisoane, dureri de cap, respiratie greoaie, puncte albe pe amigdale si oboseala pronuntata. Se poate depista in urma unui test de sange.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.