Afectiunile respiratorii de sezon

Sezonul rece este de departe cel mai „bogat” in afectiuni ale tractului respirator. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt gripa, guturaiul si pneumonia. Vom prezenta, pe scurt, ce tratament pot recomanda farmacistii persoanelor care se confrunta cu una dintre aceste afectiuni.

Gripa este cea mai des intalnita infectie virala in aceasta perioada a anului

Virusurile creeaza inca multe probleme, deoarece nu s-au descoperit pana in prezent tratamente antivirale eficiente si accesibile (cum sunt antibioticele in cazul infectiilor cu bacterii). In primul rand, foarte importante sunt masurile profilactice. Acest lucru se poate face in doua feluri: prin masuri generale nespecifice (evitarea aglomeratiei, dieta echilibrata, consumul citricelor) si prin vaccinarea specifica antigripala.

In cazul gripei, tratamentul consta in simptomatice. Cel mai frecvent folosite sunt: antitermice (de tipul paracetamolului, 4 capsule/zi), antitusive, miorelaxante, vitamina C (1-1,5 g/zi), ceai fierbinte indulcit cu miere de albine, frectie cu solutie galenica, bai fierbinti la picioare seara inainte de culcare.

 

Guturaiul este cea mai banala infectie virala a organismului in sezonul rece.

 

Tratamentul consta, ca si in cazul gripei, in simptomatice.

Cele mai frecvent folosite sunt: antitermicele (de tipul paracetamolului, 4 capsule/zi), antitusivele (de tipul codeinei), vitamina C (1 g/zi), ceai fierbinte indulcit cu miere de albine, frectie cu solutie galenica. Chiar daca traditionala aspirina este aliatul de nadejde in lupta contra guturaiului, ea este complet interzisa copiilor cu varsta sub 8-9 ani. Aspirina poate produce sindromul Reye, o afectiune grava, posibil letala (afecteaza profund sistemul nervos si ficatul).

 

Pneumonia este cea mai serioasa afectiune respiratorie din aceasta perioada.

 

Virusurile gripale si paragripale pot cauza pneumonie (caz totusi relativ rar intalnit). Cel mai frecvent, ele slabesc organismul astfel incat sa permita bacteriilor sa patrunda profund in plamani si sa produca pneumonie bacteriana. Mai grav este ca infectia bacteriana, limitata initial doar la nivel pulmonar, se poate extinde si in alte parti ale organismului. Anumite categorii de persoane fac mai usor pneumonie: cele cu sistem imun deprimat (infectie cu HIV, leucemii, alte neoplazii), alcoolicii, persoanele cu afectiuni cronice respiratorii.

Tratamentul este obligatoriu etiologic (se adreseaza cauzei, adica este indreptat impotriva bacteriei care a produs pneumonia). Prin urmare, este necesar un tratament cu antibiotice. Acest tratament nu poate fi prescris decat de medic. De retinut este faptul ca antibioticele trebuie luate conform indicatiei medicului, inclusiv dupa ce au disparut simptomele (tuse, junghi toracic, febra). Altfel, exista riscul ca pneumonia sa se „intoarca” cu cateva bacterii care au capatat rezistenta la tratamentul antibiotic.

 

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.