Insulinele moderne mentin greutatea persoanelor cu diabet

Federatia Romana de Diabet, Nutritie, Boli metabolice, Academia de {tiinte Medicale din Romania si Universitatea "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca au organizat al VII-lea Congres National al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie, Boli metabolice, cu participare internationala, in perioada 5-7 noiembrie, la Sibiu, unde au fost prezentate cele mai noi studii cu privire la tratarea diabetului.

Conform Prof. Dr. Cercetator Pierre de Meyes (Receptor Systems Biology Laboratory, Hagedorn Research Institute), ultimele studii demonstreaza faptul ca insulinele analog (moderne), produse de Novo Nordisk, prezinta o eficienta ridicata in mentinerea si chiar scaderea greutatii pacientilor cu diabet, spre deosebire de insulinele umane care pot avea ca efecte secundare cresterea in greutate.

Insulina umana, sintetizata prin inginerie genetica, este obtinuta prin introducerea genei umane in bacterii. Aceasta este administrata subcutanat, prin injectii cu seringi pentru insulina sau, in ultimii ani, cu ajutorul unor Pen-uri (stilouri) mult mai usor de manevrat de copii, varstnici, nevazatori. Din 1995 au aparut primii analogi de insulina, substante putin diferite structural de insulina umana care prezinta aceleasi efecte. In anumite cazuri demonstreaza o eficienta ridicata. Insulinele sunt de mai multe feluri: bazal (pot fi administrate o data pe zi), premixate (administrate o data, de doua ori sau chiar de trei ori pe zi). Ultimele ghiduri recomanda administrarea a doua sau chiar trei premixate pe zi.

Analogii de insulina rapida reprezinta insuline cu aspect limpede, fiind o forma modificata a insulinei umane. Rezultatul acestei modificari este absorbtia mai rapida a insulinei de la locul injectarii si, in consecinta, un debut rapid al actiunii si o durata mai scurta de actiune, comparativ cu insulina umana. Aceste insuline au o modalitate de actiune mai apropiata de a insulinei proprii corpului decat insulina normala. De aceea, analogii conduc la valori glicemice postprnadiale mai scazute, la o scadere a valorii hemoglobinei glicate (HbA1c) si la o reducere a numarului hipoglicemiilor severe. Efectul maxim se instaleaza dupa 1 ora de la administrare. Durata de actiune este, de asemenea, mai scurta decat a insulinei normale, fiind de aproximativ 2-3 ore.
Insulinele premixate contin o componenta rapida si una intermediara. Sunt alcatuite dintr-o insulina cu actiune scurta si una cu actiune indelungata. Folosirea lor reprezinta terapia conventionala cu insulina. Schema de insulinoterapie intensiva BBT (Terapia Bazal Bolus) cuprinde trei administrari de insulina rapida si una de insulina cu actiune lunga.

Insulinele analog s-au dovedit mai eficiente in tratarea diabetului, datorita faptului ca permit un control glicemic mai bun si o crestere a calitatii vietii pacientilor, prin controlul diabetului pe termen lung. De asemenea, prin utilizarea acestora, sunt premise pacientilor intervale de masa flexibile, deoarece pot fi adimistrate incepand cu 15 minute inaintea meselor, pana imediat dupa masa.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.