Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2008 » Maurice Louis Girard (1910-1987)
Maurice Louis Girard (1910-1987)
Maurice Louis Girard s-a nascut la Bertins, un mic sat de pe valea Loirei. Girard a intrat la Liceul Nevers cand avea 10-11 ani, dar nu s-a remarcat in mod deosebit. Dupa bacalaureat, nu avea nicio idee clara despre ce vroia sa faca in viitor. Un prieten de familie i-a sugerat sa urmeze studii in domeniul farmaceutic, profesie in care viitorul profesor si cercetator a excelat, oferind cel mai bun exemplu de posibilitatile oferite de profesia de farmacist.
In 1930 incepe Facultatea de Farmacie la Dijon, dupa care se muta la Facultatea de Farmacie din Paris, unde studiau multi tineri din zona sa. Firea timida a studentului a atarnat greu in procesul de adaptare a tanarului provincial in tumultuosul Paris. Maurice Louis Girard povestea cat de mult l-a impresionat primul curs la care a asistat, tinut de profesorul Bougault care, pentru formarea sa, a devenit model de rigoare stiintifica. Primii trei ani de studiu universitar nu au fost prea grei, in timp ce ultimii au fost foarte solicitanti.
Marea sansa a lui Girard a fost repartizarea la o farmacie din Paris, condusa de profesorul Marc Tieffeneu. Acesta a fost pentru Girard momentul revelator al viitoarei cariere. Ulterior, a lucrat intr-un spital in care a studiat biochimia, colaborand cu medici foarte cunoscuti in acea perioada: Paul Carnot, Tieffeneu. Il atragea foarte mult problematica chimiei organice si, in mod egal, aspectele farmacologiei. Profesorul Bougault ii creeaza un post de preparator la catedra de chimie analitica. La un moment dat, avantul stiintific al lui Girard se intrerupe, deoarece, in septembrie 1939, incepe cel de-al Doilea Razboi Mondial. Este repartizat la o unitate de dezinfectie, in spatele liniei frontului. El evoca cu umor dotarea acestei unitati, cu cateva rulote hipomobile, avand o marmita, teoretic in presiune. Un bombardament german i-a distrus o parte din teza de doctorat. Urmeaza demobilizarea si intoarcerea la Paris, ocupat de germani, unde a inceput sa-si reconstituie teza pe care a sustinut-o in 1941. In aceasta perioada lucreaza la spitalul Brevannes. Intre timp, obtine un post de farmacist la spitalul Herold, iar in anul 1946 este mutat la spitalul Lariboisiere, unde ramane pana in anul 1976.
In 1954, statul francez hotaraste infiintarea celui mai modern spital din Paris, la care Girard a avut o contributie majora, fiind vizitat si astazi de toate delegatiile straine. Activitatea farmaceutica din acest spital, condusa de Girard, se poate concretiza prin aceea ca oficina a preparat pana in anul 1961, 400 de flacoane de solutii injectabile, folosite in spital, fara sa se semnaleze vreun incident.
In ceea ce priveste cariera universitara, Maurice Louis Girard a parcurs urmatoarea etapa: preparator la catedra de chimie analitica timp de 8 ani (1936-1944), apoi asistent, timp de 5 ani. Pentru a obtine titlul de sef de lucrari, a sustinut o serie de lucrari practice, iar in anul 1949 obtine acest titlu, pe care il pastreaza 6 ani. Pentru a deveni profesor universitar, era nevoie de titlul de doctor in stiinte, titlu pe care il detinea din 1941. Girard isi completeaza studiile, luandu-si licenta in stiinte fizice. Astfel, el obtine al doilea titlu de doctor. Sub indrumarea profesorului Charonnat, incepe o cercetare sustinuta asupra structurilor substantelor cu caracter emetic. A urmat o munca indelungata si dificila, la care a contribuit si Héléne Carnet, colaboratoarea lui. Prin bunavointa profesorului Jean Lecomte, foloseste un polarimetru performant, cu care culege date cu valoare stiintifica certa. Avand posibilitatea sa lucreze in laboratorul lui Lecomte (specialist incontestabil al metodei de analiza in infrarosu), Maurice Louis Girard a putut avansa in aprofundarea cunostintelor structurilor noilor compusi. Acest lucru i-a adus o recunoastere unanima si participarea la concursul de professor agregat, in anul 1955, pe care il trece cu succes. Este repartizat la {coala de Medicina si Farmacie din Rouen, unde preda, pana in 1958, chimia organica si biochimia. In acelasi an, afla de postul vacant de profesor agregat la catedra de chimie analitica de la Facultatea de Farmacie din Paris. }inand cont de calitatile personale si de polivalenta formatiei sale, decanul Fabre obtine crearea unei noi catedre, careia Consiliul facultatii i-a dat titulatura de "Chimie aplicata pentru expertiza". Tematica acestui curs a fost conceputa de Girard. In data de 17 aprilie 1961, sub presedintia decanului Valette, Girard si-a tinut primul discurs. El a creat un tip de "Certificat de specialitate in electrochimia aplicata in expertiza industriala". In acest moment, biochimia clinica incepe sa capete o dezvoltare din ce in ce mai puternica. Astfel, profesorii Courtois si Percheron si-au concentrat eforturile: primul in aspectele functionale ale structurilor, iar Percheron, in metabolisme. In aceste conditii, s-a creat o noua catedra de "Biochimie aplicata", ceea ce a permis profesorului Girard omogenizarea activitatii biochimiei medicale in toate spitalele si in universitati.
Munca lui Girard de profesor si de cercetator s-a concretizat in peste 250 de lucrari originale care atesta preocuparile sale asupra complecsilor tartaro-stibiati, bismuto-tartarici, heterociclicilor azotati, thiazolidinelor si lucrari consacrate polarografiei, spectrofotometriei de absorbtie atomica. Multe studii si cercetari asupra proteinelor normale si patologie (mieloame, macroglobulinemii etc.), a factorilor de coagulare, lipide, lipoproteine, enzime, metale si oligoelemente, afectiuni pancreatice, hepatice, insuficiente renale, boli endocrine.
Maurice Louis Girard s-a remarcat in trei directii: farmacist de spital, invatamant universitar si cercetator. A fost un remarcabil sef de echipa care a stiut sa atraga si retina cei mai talentati interni care, ulterior, i-au devenit colaboratori. Spiritul de rigoare si seriozitate stiintifica introdus de Girard domina si astazi invatamantul farmaceutic francez. Conform lui Girard, biologia farmaceutica cu aplicatii medicale aduna aproximativ 1 000 de cursanti anual. Maurice Louis Girard a fost membru al Academiei Nationale de Farmacie, Cavaler al Legiunii de Onoare, Comandor al Ordinului National al Meritului, Ofiter al Ordinului Academic.
Dr. Farm. D. Hurduc
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.