Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2008 » Preocupari farmaceutice
Preocupari farmaceutice
Dr. Farm. D. Hurduc
Sanatatea organismului este rezultatul unui echilibru intre procesele fiziochimice, luate in intregul lor. Boala, ca o stare a organismului, poate fi prevenita, la un moment dat, prin mijloace profilactice. Daca s-a instalat deja, poate fi inlaturata, in unele situatii, prin mijloace chirurgicale, insa intotdeauna prin terapie medicamentoasa. Medicamentele au ca sursa lumea vegetala si animala sau sunt obtinute prin sinteza chimica. Insa cea mai mare parte a medicamentelor se obtine prin sinteza organica. Aceasta se bazeaza pe imaginatia stiintifica a omului de specialitate, indiferent de sursa de materii prime: plante, animale, bacterii sau virusuri.
Stiinta care se ocupa cu obtinerea medicamentelor este chimia farmaceutica, ramura cea mai avansata si mai delicata a chimiei, deoarece se adreseaza celulei vii (cel mai complex arsenal al naturii). Problema majora a acestui domeniu este strans legata de rolul pe care il are medicamentul in organismul uman: acela de a vindeca si in niciun caz de a genera reactii indezirabile sau toxice. Chimia medicamentului s-a dezvoltat si se dezvolta odata cu progresele farmacodinamice ale fiziologiei, toxicologiei, mineralogiei, biologiei moleculare, microbiologiei, biochimiei, fizicii, statisticii matematice. Astfel, specialistul care da "nastere" medicamentului trebuie sa aiba cunostinte din toate aceste discipline. In prezent, specialistii trebuie sa lucreze in echipa, sa aiba un limbaj comun, un coordonator. In opinia mea, acest coordonator ar trebui sa fie farmacistul. In primul rand, acesta are responsabilitatea de a prepara, conserva, prezenta si difuza pacientilor medicamentele. Viitorul farmacist va trebui sa raspunda noilor sarcini, precum si exigentelor impuse de medicamentul de maine. Acest farmacist trebuie sa fie un chimist-structuralist care sa stapaneasca, in noile sinteze, relatia structura-activitate biologica. De asemenea, trebuie sa fie la curent cu mecanismele de actiune ale moleculei active, ceea ce presupune cunoasterea procesului de rezorbtie, de electivitate a medicamentului pentru organul lezat, de interactie cu receptorul specific etc. Farmacistul sintetician va trebui sa prevada efectele indezirabile ale moleculelor sintetizate, sa incerce sa reduca aceste efecte pe cat posibil. In acest sens, el va trebui sa renunte la sistemele analitice monolitice, adesea deloc adaptate scopului urmarit si sa gaseasca alte tehnici, mai sigure, care sa duca la probe de inocuitate si eficacitate crescute.
Informatica, vector matematic foarte elaborat, pare sa fie de maxima utilitate. Ea ofera posibilitatea unei asamblari si ordonari mult mai corecte a datelor stiintifice. De asemenea, informatica creeaza oportunitatea de a suscita aparitia de modele simulate si experte, din ce in ce mai sofisticate, care vor pune in evidenta complexitatea mecanismelor de actiune toxica si terapeutica a agentilor chimici. Cerintele din ce in ce mai severe legate de calitatea noilor medicamente vor conduce la o scadere consistenta a numarului de produse care inunda astazi piata terapeutica. "Lumea farmaceutica" este preocupata de un aspect foarte important, acela de a stabili contacte si colaborari din ce in ce mai active cu institutiile farmaceutice europene, in vederea dezvoltarii cercetarii si cresterii calitative a industriei farmaceutice nationale. Se impune restituirea prioritatii farmacistului asupra monopolului medicamentului.
O problema care nu poate fi neglijata este aceea a automedicatiei, adevarat flagel mondial impotriva caruia galenistul va trebui sa lupte. Se observa in ultimul timp largirea listei de medicamente difuzate la cerere. Din acest motiv, cred ca se impune o revizuire a acestui concept. De ce? Orice medicament este metabolizat in fragmente reactive care interactioneaza cu macromolecule celulare, generand efecte greu de controlat. Acestea pot duce, de exemplu, in prima perioada de sarcina, la malformatii congenitale grave de tip teratogen, focomelic, buza de iepure, palatin spart etc.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.