Produsele functionale, caracterisitici si clasificare

Produsele functionale
caracterisitici si clasificare
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Produsele functionale sunt alimente sau compusi dietetici (nutraceutice) care aduc beneficii sanatatii, dincolo de nutritia de baza (1). Sunt produse destinate prevenirii sau tratamentului unor afectiuni, fie prin corectarea unor tulburari metabolice, fie prin prevenirea progresului sau recidivei unei situatii patologice. In mod particular, un produs nutraceutic este un component izolat sau purificat din alimente, care este comercializat ca preparat farmaceutic si nu ca element component al unui aliment. Nutraceuticele sunt produse cu o actiune fiziologica dovedita de profilaxie sau tratament al unei boli cronice (2). Deci, produsele functionale pot fi gasite atat in magazinele alimentare, cat si in magazine specializate (farmacii, magazine care comercializeaza produse naturale etc.).

Desi utilizarea lor difera de la tara la tara, iar cunoasterea si increderea populatiei in actiunea lor este, de asemenea, foarte variata, piata produselor functionale a cunoscut o ascensiune spectaculoasa in ultima perioada. Chiar daca la ora actuala nu exista foarte multe studii care sa fundamenteze stiintific utilitatea lor, in diferite situatii produsele functionale sunt cautate deopotriva de tineri, adulti sau batrani. In Comunitatea Europeana, Statele Unite si zona Asia-Pacific, alimentele functionale (inclusiv bauturi) au insumat 48 de miliarde de euro in ultimul an si se estimeaza o crestere a vanzarilor cu 5,7% pana in 2012 (3).

Atunci cand discutam despre alimente functionale, acestea pot fi de mai multe tipuri: nemodificate – la care s-a adaugat sau s-a scos un component; la care natura unuia sau mai multor componente a fost modificata sau orice combinatie a acestor interventii. Caracteristica alimentelor functionale este prezenta unor componente bioactive care apartin unei diversitati de clase (proteine, lipide, bioantioxidanti, minerale, vitamine si fibre) (7).

In categoria discutata intra si probioticele, prebioticele si simbioticele. Probioticele sunt suplimente alimentare care contin organisme vii. Acestea vor influenta organismul in care sunt introduse, prin imbunatatirea echilibrului microbian intestinal. Prebioticele sunt ingrediente alimentare nedigerabile care influenteaza organismul gazda prin stimularea cresterii selective sau a activitatii unor specii utile de bacterii colonice. In fine, produsele simbiotice contin atat microorganisme vii, cat si ingrediente care stimuleaza persistenta si dezvoltarea acestora (7).
Alimentele functionale pot fi: derivate lactate (indeosebi fermentate), uleiuri sau grasimi, produse pe baza de peste, fructe si legume sau pe baza de cereale germinate, produse din germeni de cereale sau pe baza de drojdie (7).

Oferim mai jos o clasificare a componentelor bioactive intalnite in produsele functionale si efectele lor asupra starii de sanatate (4):

Clasa componentului

Sursa

Beneficiul eventual (health claims)

Carotenoizi

Beta-caroten

morcov, dovleac, cartof dulce, pepene galben

Antioxidant

Luteina, Zeaxanthina

spanac, porumb, ou, citrice

Stimuleaza mentinerea unei vederi normale

Lycopen

Rosii si produse procesate din rosii, pepene verde, grapefruit

Asigura sanatatea prostatei

Fibre

Fibre insolubile

In tarate de grau, porumb, cojile fructelor

Asigura sanatatea tractului digestiv, apara impotriva unor tipuri de cancer

Beta glucani(5)

Ovaz si derivate, orz, secara

Scad riscul de boala coronariana

Fibre solubile

Mazare, fasole, mere, citrice

Scad riscul de boala coronariana, apara impotriva unor tipuri de cancer

Cereale integrale

Cereale, paine integrala, ovaz, orez integral

Scad riscul de boala coronariana, apara impotriva unor tipuri de cancer, pot contribui la mentinerea normala a glicemiei

Acizi grasi

(MUFAs) – acizi grasi mononesaturati

Nuci, ulei de masline, ulei de rapita

Scad riscul de boala coronariana

(PUFAs) – Omega-3 – acid alfa-linolenic (5)

Alune, in

Mentin sanatatea inimii, a functiei vizuale si a functiilor cognitive (sistem nervos central)

PUFAs – Omega-3 –DHA/EPA – acid docosahexaenoic si acid eicosapentaenoic

Somon, ton, uleiuri de peste

Mentin sanatatea inimii, a functiei vizuale si a functiilor cognitive

(CLA) – acid linoleic conjugat

Miel, vita, unele branzeturi

Mentin compozitia dezirabila a corpului(raport optim tesuturi slabe/grase) si functiile imune

Flavonoizi

Anthociani – Cyanidin, Delphinidin, Malvidin

Fructe de padure, cirese, struguri rosii

Antioxidanti, mentin normale functiile cerebrale

Flavanoli – Catechine, Epicatechine, Epigallocatechine, Procyanidine

Ceai, cacao, ciocolata, mere, struguri

Asigura functionarea normala a intregului aparat cardiovascular

Flavanone – Hesperidina, Naringenina

Citrice

Antioxidanti

Flavonoli – Quercetina, Kaempferol, Isorhamnetin, Myricitina

Ceapa, mere, ceai, broccoli

Antioxidanti

Proanthocianidine

Fructe de padure, cacao, mere, struguri, vin, alune, scortisoara

Asigura functionarea normala si integritatea aparatului cardiovascular si a tractului urinar

Izotiocianati

Sulforaphan

Conopida, broccoli, varza, hrean

Rol in detoxifiere, antioxidant

Minerale

Calciu

Sardele, spanac, lactate, alimente fortificate

Amelioreaza osteoporoza

Magneziu

Spanac, seminte de dovleac, paine integrala, nuci

Asigura functionarea normala a sistemului nervos, a aparatului locomotor si asigura o aparare imuna corespunzatoare

Potasiu

Cartofi, lactate, paine integrala, banane, suc de citrice, fasole

Scade tensiunea arteriala si riscul de accident vascular cerebral (stroke), daca aportul de sodiu este scazut

Seleniu

Peste, carne rosie, cereale, usturoi, ficat, oua

Rol in mentinerea imunitatii, antioxidant

Acizi fenolici

Acid cafeic, acid ferulic

Mere, pere, citrice, unele legume, cafea

Antioxidanti, asigura integritatea si functionarea aparatului cardiovascular, asigura o acuitate vizuala normala

Steroli vegetali, stanoli

Stanoli, steroli liberi

Porumb, soia, grau, alimente si bauturi fortificate

Scad riscul de boli cardiace

Stanoli/steroli esterificati

Margarine fortificate (benecol), suplimente dietetice

Scad riscul de boli cardiace

Polioli

polialcooli: xilitol, sorbitol, manitol, lactitol

Gume de mestecat si alte alimente

Scad riscul de carii dentare (efect local)

Prebiotice

 

 

Inulina, Fructo-oligozaharide (FOS), Polidextroza

Cereale integrale, ceapa, fructe, usturoi, miere, aliemnte fortificate

Asigura sanatatea tractului gastro-intestinal, asigura absorbtia corespunzatoare a calciului

Probiotice

Drojdii, lactobacilli, bifidobacteria, alte specii de bacterii

Iaurturi si alte produse

Asigura sanatatea tractului gastro-intestinal, au rol in imunitate (variabil in functie de bacterie)

Fitoestrogeni (5, 6)

Izoflavone – Daidzein, Genistein

Soia si produse pe baza de soia

Asigura integritatea tesutului osos, a functiilor cerebrale, a imunitatii. Mentin sanatatea in perioada de postmenopauza

Lignani

In, secara, unele legume

Asigura sanatatea inimii si imunitatea

Proteine de soia

Proteine de soia

Boabe de fasole, soia sau alimente pe baza de proteine din soia

Scad riscul de boala cardiaca

Sulfide/Tioli

Dialil-sulfit, alil-metil-trisulfit

Usturoi, ceapa, praz

Detoxifiere, asigura sanatatea inimii si mentinerea imunitatii

Ditiol-tione

Crucifere

Detoxifiere, asigura sanatatea inimii si  imunitatea

Vitamine

A

Carne, lactate, oua, morcovi

Ameliorarea vederii, imunitate, asigura integritatea osoasa si  celulara, in general

B1

Leguminoase, cereale integrale

Asigura functionarea normala a sistemului nervos si regleaza diferite compartimente metabolice

B2

Carne, oua, vegetale

Asigura cresterea celulara si reglarea metabolica

PP

Carne, lactate, nuci

Asigura cresterea celulara si reglarea metabolica

B5 (acid pantotenic)

Carne, fructe de mare, leguminoase

Asigura reglarea metabolica si regleaza sinteze hormonale

B6

Carne, legume, cereale integrale, leguminoase

Rol in imunitate, reglare metabolica

B9 (acid folic)

Fasole, legume, citrice, frunze, alimente fortificate

Scade riscul de malformatii de tub neural

B12

Oua, carne, lactate

Asigura mentinerea functiilor cognitive, reglarea metabolica, formarea hematiilor

Biotina

Ficat, somon, scoici, lactate, oua

Reglarea metabolica, sinteze hormonale

C

Citrice, kiwi, fructe de padure, ardei

Asigura neutralizarea radicalilor liberi, sanatatea tesuturilor osoase; imunitatea

D

Peste, alimente fortificate

Asigura reglarea metabolismului calcic, sanatatea tesuturilor dure, imunitatea, crestere celulara

E

Seminte de florea-soarelui, alune, nuci, masline

Antioxidant, cu rol in imunitate, profilaxia bolilor cardiovasculare

Bibliografie selectiva:

1. http://www.ific.org/nutrition/functional/index.cfm
2. http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/label-etiquet/claims-reclam/nutra-funct_foods-nutra-fonct_aliment-eng.php#2
3. http://www.foodnavigator-usa.com/Financial-Industry/Innovation-can-ease-rising-costs
4. http://www.ific.org/nutrition/functional/index.cfm, Originally printed in the 2007-2009 IFIC Foundation Media Guide on Food Safety and Nutrition
5. Cunnane S.C., Ganguli S., Menard C., Liede A.C., Hamadeh M.J., Chen, Z-Y. Wolever, T.M.S. and Jenkins D.J.A., 1993, High-linolenic acid flaxseed (Linum usitatissimum): some nutritional properties in humans, Br. J. Nutr. 69: 443-453, DHHS/FDA, 1997, Food labeling: Health claims; oats and coronary heart disease, Dept. Health and Human Services/Food and Drug Administration, Fed. Reg. 62: 3584-3601.
6. Erdman J.W., Jr. and Potter S.M, 1997, Soy and bone health. The Soy Connection 5 (2): 1, 4.
7. Segal R, Costin G.M., 1999, Alimente functionale, Ed. Academica, Galati, 39-77,113-149

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.