Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2008 » Produsele functionale, caracterisitici si clasificare
Produsele functionale, caracterisitici si clasificare
Produsele functionale
caracterisitici si clasificare
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Produsele functionale sunt alimente sau compusi dietetici (nutraceutice) care aduc beneficii sanatatii, dincolo de nutritia de baza (1). Sunt produse destinate prevenirii sau tratamentului unor afectiuni, fie prin corectarea unor tulburari metabolice, fie prin prevenirea progresului sau recidivei unei situatii patologice. In mod particular, un produs nutraceutic este un component izolat sau purificat din alimente, care este comercializat ca preparat farmaceutic si nu ca element component al unui aliment. Nutraceuticele sunt produse cu o actiune fiziologica dovedita de profilaxie sau tratament al unei boli cronice (2). Deci, produsele functionale pot fi gasite atat in magazinele alimentare, cat si in magazine specializate (farmacii, magazine care comercializeaza produse naturale etc.).
Desi utilizarea lor difera de la tara la tara, iar cunoasterea si increderea populatiei in actiunea lor este, de asemenea, foarte variata, piata produselor functionale a cunoscut o ascensiune spectaculoasa in ultima perioada. Chiar daca la ora actuala nu exista foarte multe studii care sa fundamenteze stiintific utilitatea lor, in diferite situatii produsele functionale sunt cautate deopotriva de tineri, adulti sau batrani. In Comunitatea Europeana, Statele Unite si zona Asia-Pacific, alimentele functionale (inclusiv bauturi) au insumat 48 de miliarde de euro in ultimul an si se estimeaza o crestere a vanzarilor cu 5,7% pana in 2012 (3).
Atunci cand discutam despre alimente functionale, acestea pot fi de mai multe tipuri: nemodificate – la care s-a adaugat sau s-a scos un component; la care natura unuia sau mai multor componente a fost modificata sau orice combinatie a acestor interventii. Caracteristica alimentelor functionale este prezenta unor componente bioactive care apartin unei diversitati de clase (proteine, lipide, bioantioxidanti, minerale, vitamine si fibre) (7).
In categoria discutata intra si probioticele, prebioticele si simbioticele. Probioticele sunt suplimente alimentare care contin organisme vii. Acestea vor influenta organismul in care sunt introduse, prin imbunatatirea echilibrului microbian intestinal. Prebioticele sunt ingrediente alimentare nedigerabile care influenteaza organismul gazda prin stimularea cresterii selective sau a activitatii unor specii utile de bacterii colonice. In fine, produsele simbiotice contin atat microorganisme vii, cat si ingrediente care stimuleaza persistenta si dezvoltarea acestora (7).
Alimentele functionale pot fi: derivate lactate (indeosebi fermentate), uleiuri sau grasimi, produse pe baza de peste, fructe si legume sau pe baza de cereale germinate, produse din germeni de cereale sau pe baza de drojdie (7).
Oferim mai jos o clasificare a componentelor bioactive intalnite in produsele functionale si efectele lor asupra starii de sanatate (4):
Clasa componentului |
Sursa |
Beneficiul eventual (health claims) |
Carotenoizi |
||
Beta-caroten |
morcov, dovleac, cartof dulce, pepene galben |
Antioxidant |
Luteina, Zeaxanthina |
spanac, porumb, ou, citrice |
Stimuleaza mentinerea unei vederi normale |
Lycopen |
Rosii si produse procesate din rosii, pepene verde, grapefruit |
Asigura sanatatea prostatei |
Fibre |
||
Fibre insolubile |
In tarate de grau, porumb, cojile fructelor |
Asigura sanatatea tractului digestiv, apara impotriva unor tipuri de cancer |
Beta glucani(5) |
Ovaz si derivate, orz, secara |
Scad riscul de boala coronariana |
Fibre solubile |
Mazare, fasole, mere, citrice |
Scad riscul de boala coronariana, apara impotriva unor tipuri de cancer |
Cereale integrale |
Cereale, paine integrala, ovaz, orez integral |
Scad riscul de boala coronariana, apara impotriva unor tipuri de cancer, pot contribui la mentinerea normala a glicemiei |
Acizi grasi |
||
(MUFAs) – acizi grasi mononesaturati |
Nuci, ulei de masline, ulei de rapita |
Scad riscul de boala coronariana |
(PUFAs) – Omega-3 – acid alfa-linolenic (5) |
Alune, in |
Mentin sanatatea inimii, a functiei vizuale si a functiilor cognitive (sistem nervos central) |
PUFAs – Omega-3 –DHA/EPA – acid docosahexaenoic si acid eicosapentaenoic |
Somon, ton, uleiuri de peste |
Mentin sanatatea inimii, a functiei vizuale si a functiilor cognitive |
(CLA) – acid linoleic conjugat |
Miel, vita, unele branzeturi |
Mentin compozitia dezirabila a corpului(raport optim tesuturi slabe/grase) si functiile imune |
Flavonoizi |
||
Anthociani – Cyanidin, Delphinidin, Malvidin |
Fructe de padure, cirese, struguri rosii |
Antioxidanti, mentin normale functiile cerebrale |
Flavanoli – Catechine, Epicatechine, Epigallocatechine, Procyanidine |
Ceai, cacao, ciocolata, mere, struguri |
Asigura functionarea normala a intregului aparat cardiovascular |
Flavanone – Hesperidina, Naringenina |
Citrice |
Antioxidanti |
Flavonoli – Quercetina, Kaempferol, Isorhamnetin, Myricitina |
Ceapa, mere, ceai, broccoli |
Antioxidanti |
Proanthocianidine |
Fructe de padure, cacao, mere, struguri, vin, alune, scortisoara |
Asigura functionarea normala si integritatea aparatului cardiovascular si a tractului urinar |
Izotiocianati |
||
Sulforaphan |
Conopida, broccoli, varza, hrean |
Rol in detoxifiere, antioxidant |
Minerale |
||
Calciu |
Sardele, spanac, lactate, alimente fortificate |
Amelioreaza osteoporoza |
Magneziu |
Spanac, seminte de dovleac, paine integrala, nuci |
Asigura functionarea normala a sistemului nervos, a aparatului locomotor si asigura o aparare imuna corespunzatoare |
Potasiu |
Cartofi, lactate, paine integrala, banane, suc de citrice, fasole |
Scade tensiunea arteriala si riscul de accident vascular cerebral (stroke), daca aportul de sodiu este scazut |
Seleniu |
Peste, carne rosie, cereale, usturoi, ficat, oua |
Rol in mentinerea imunitatii, antioxidant |
Acizi fenolici |
||
Acid cafeic, acid ferulic |
Mere, pere, citrice, unele legume, cafea |
Antioxidanti, asigura integritatea si functionarea aparatului cardiovascular, asigura o acuitate vizuala normala |
Steroli vegetali, stanoli |
||
Stanoli, steroli liberi |
Porumb, soia, grau, alimente si bauturi fortificate |
Scad riscul de boli cardiace |
Stanoli/steroli esterificati |
Margarine fortificate (benecol), suplimente dietetice |
Scad riscul de boli cardiace |
Polioli |
||
polialcooli: xilitol, sorbitol, manitol, lactitol |
Gume de mestecat si alte alimente |
Scad riscul de carii dentare (efect local) |
Prebiotice |
|
|
Inulina, Fructo-oligozaharide (FOS), Polidextroza |
Cereale integrale, ceapa, fructe, usturoi, miere, aliemnte fortificate |
Asigura sanatatea tractului gastro-intestinal, asigura absorbtia corespunzatoare a calciului |
Probiotice |
||
Drojdii, lactobacilli, bifidobacteria, alte specii de bacterii |
Iaurturi si alte produse |
Asigura sanatatea tractului gastro-intestinal, au rol in imunitate (variabil in functie de bacterie) |
Fitoestrogeni (5, 6) |
||
Izoflavone – Daidzein, Genistein |
Soia si produse pe baza de soia |
Asigura integritatea tesutului osos, a functiilor cerebrale, a imunitatii. Mentin sanatatea in perioada de postmenopauza |
Lignani |
In, secara, unele legume |
Asigura sanatatea inimii si imunitatea |
Proteine de soia |
||
Proteine de soia |
Boabe de fasole, soia sau alimente pe baza de proteine din soia |
Scad riscul de boala cardiaca |
Sulfide/Tioli |
||
Dialil-sulfit, alil-metil-trisulfit |
Usturoi, ceapa, praz |
Detoxifiere, asigura sanatatea inimii si mentinerea imunitatii |
Ditiol-tione |
Crucifere |
Detoxifiere, asigura sanatatea inimii si imunitatea |
Vitamine |
||
A |
Carne, lactate, oua, morcovi |
Ameliorarea vederii, imunitate, asigura integritatea osoasa si celulara, in general |
B1 |
Leguminoase, cereale integrale |
Asigura functionarea normala a sistemului nervos si regleaza diferite compartimente metabolice |
B2 |
Carne, oua, vegetale |
Asigura cresterea celulara si reglarea metabolica |
PP |
Carne, lactate, nuci |
Asigura cresterea celulara si reglarea metabolica |
B5 (acid pantotenic) |
Carne, fructe de mare, leguminoase |
Asigura reglarea metabolica si regleaza sinteze hormonale |
B6 |
Carne, legume, cereale integrale, leguminoase |
Rol in imunitate, reglare metabolica |
B9 (acid folic) |
Fasole, legume, citrice, frunze, alimente fortificate |
Scade riscul de malformatii de tub neural |
B12 |
Oua, carne, lactate |
Asigura mentinerea functiilor cognitive, reglarea metabolica, formarea hematiilor |
Biotina |
Ficat, somon, scoici, lactate, oua |
Reglarea metabolica, sinteze hormonale |
C |
Citrice, kiwi, fructe de padure, ardei |
Asigura neutralizarea radicalilor liberi, sanatatea tesuturilor osoase; imunitatea |
D |
Peste, alimente fortificate |
Asigura reglarea metabolismului calcic, sanatatea tesuturilor dure, imunitatea, crestere celulara |
E |
Seminte de florea-soarelui, alune, nuci, masline |
Antioxidant, cu rol in imunitate, profilaxia bolilor cardiovasculare |
Bibliografie selectiva:
1. http://www.ific.org/nutrition/functional/index.cfm
2. http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/label-etiquet/claims-reclam/nutra-funct_foods-nutra-fonct_aliment-eng.php#2
3. http://www.foodnavigator-usa.com/Financial-Industry/Innovation-can-ease-rising-costs
4. http://www.ific.org/nutrition/functional/index.cfm, Originally printed in the 2007-2009 IFIC Foundation Media Guide on Food Safety and Nutrition
5. Cunnane S.C., Ganguli S., Menard C., Liede A.C., Hamadeh M.J., Chen, Z-Y. Wolever, T.M.S. and Jenkins D.J.A., 1993, High-linolenic acid flaxseed (Linum usitatissimum): some nutritional properties in humans, Br. J. Nutr. 69: 443-453, DHHS/FDA, 1997, Food labeling: Health claims; oats and coronary heart disease, Dept. Health and Human Services/Food and Drug Administration, Fed. Reg. 62: 3584-3601.
6. Erdman J.W., Jr. and Potter S.M, 1997, Soy and bone health. The Soy Connection 5 (2): 1, 4.
7. Segal R, Costin G.M., 1999, Alimente functionale, Ed. Academica, Galati, 39-77,113-149
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.