Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2008 » Raspunderea disciplinara a farmacistilor
Raspunderea disciplinara a farmacistilor
Jurist Alina Stefan
Revenim cu discutia legata de raspunderea disciplinara a farmacistilor, prezentand mai jos cerinta calitatii de farmacist a celui fata de care se angajeaza raspunderea disciplinara.
Mai inainte trebuie sa precizam faptul ca, dupa cum se stie, farmacistul intra in cadrul profesiilor care permit acestui specialist alegerea formei de exercitare: contract de munca sau contract de prestari servicii. Raspunderea disciplinara prevazuta de Legea nr.95/2006 este legata de neindeplinirea obligatiilor profesionale si de savarsirea unor fapte care au legatura cu activitatea profesionala, cu excluderea acelor fapte care nu au legatura cu activitatea de farmacist. Astfel, impotriva farmacistului, care alege sa isi exercite profesia prin incheierea unui contract de munca, in opinia mea poate fi angajata fie raspunderea disciplinara pe Codul muncii sau raspunderea disciplinara prevazuta de Titlul XIV: Exercitarea profesiei de farmacist. Organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania, Cap.II, Sectiunea 6 din legea nr.95/2006, in functie de continutul concret al abaterii disciplinare.
In cazul farmacistului cu contract de prestari servicii poate fi angajata si raspunderea contractuala daca neindeplinirea obligatiei profesionale coincide cu neindeplinirea unei obligatii contractuale. Altfel spus, faptul ca farmacistul-angajat intarzie la serviciu, nu este o abatere legata de profesia acestuia ci, mai degraba, este o obligatie legata de organizarea muncii, astfel ca, in acest caz, se poate atrage raspunderea disciplinara a farmacistului de catre angajator fara interventia Colegiului Farmacistilor. Dar eliberarea altor medicamente decat cele din reteta prezentata de client este o abatere legata de profesie, astfel ca, in acest caz, competenta de cercetare si stabilire a raspunderii disciplinare este a Colegiului, angajatorul putand doar sesiza aceasta institutie.
Dupa cum se observa, in profesiile liberale (cum este si cea de farmacist-prestator), raspunderea disciplinara nu este legata de calitatea de angajat (ca in dreptul comun), ci de calitatea de liber profesionist ( farmacist-prestator in cazul nostru).
Art. 613 din Legea nr.95/2006 prevede ca:
"Farmacistul raspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor si regulamentelor profesionale, a Codului deontologic al farmacistului si a regulilor de buna practica profesionala, a Statutului Colegiului Farmacistilor din Romania, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale Colegiului Farmacistilor din Romania, precum si pentru orice fapte savarsite in legatura cu profesia sau in afara acesteia, care sunt de natura sa prejudicieze onoarea si prestigiul profesiei sau ale Colegiului Farmacistilor din Romania."
In functie de fapta concreta savarsita de farmacist, putem trage concluzia ca farmacistul-angajat raspunde disciplinar atat potrivit Codului muncii, cat si potivit legii si regulamentelor aferente profesiei, farmacistul-prestator raspunde doar potrivit legilor si regulamentelor aferente profesiei, insa in cazul in care fapta sa reprezinta o incalcare a obligatiilor contractuale, impotriva acestuia se poate intenta si raspunderea contractuala. In functie de cazul concret, competenta de cercetare si sanctionare, precum si cele de atac impotriva deciziilor sunt diferite: in cazul raspunderii disciplinare, conform Codului muncii, angajatorul este obligat sa cerceteze fapta si poate sanctiona prin emiterea unei decizii, in cazul raspunderii disciplinare potrivit legii nr.95/2006 cercetarea se va face de un departament special din cadrul colegiului unde este membru faptuitorul, iar decizia se va lua de catre Biroul Consiliului.
Art. 614 (2) din Legea nr.95/20006 prevede: Biroul consiliului, in baza anchetei disciplinare efectuate de catre departamentul de jurisdictie profesionala, poate decide:
a) respingerea plangerii ca vadit nefondata;
b) solicitarea completarii anchetei disciplinare;
c) dispunerea trimiterii dosarului disciplinar la comisia de disciplina.
(3) Impotriva deciziei de respingere a plangerii persoana care a facut plangerea poate depune contestatie la colegiul a carui decizie se contesta. Aceasta se solutioneaza de catre Biroul executiv al Consiliului national."
In numarul vitor ne vom ocupa de restul conditiilor.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.