Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2008 » Specii medicinale putin cunoscute in Romania (III)
Specii medicinale putin cunoscute in Romania (III)
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Bacopa monnieri (Fam. Scrophulariaceae) este o planta mica, suculenta, neparoasa, cu numeroase ramurele. Frunzele sunt intregi, ovale, iar florile solitare, albastre sau albe. Este raspandita in India de Nord-Est, in Pakistan si in zonele sub-himalayene pana la 1300 m altitudine. Englezii o numesc Thymeleaved gratiola. Are o compozitie chimica foarte complexa. Contine brahmina, hesperitina si un amestec de trei baze alcaloidice. Contine si saponozidele monierina, hersaponina, baozida A si B.
Aceasta planta contine de asemenea: D-manitol, acid betulic, beta-sitosterol, stigmasterol, heptacosan, mono si octo-cosane, acid nicotinic, pyrane, luteolina si sapte glicozide. S-au mai identificat: alfa-alonina, acizii aspartic si glutamic si serina. Mergand pe urmele utilizarilor traditionale, Bacopa monnieri a fost supusa numeroaselor studii stiintifice, farmacodinamice, farmacologice si clinice. Rezumativ, s-a demonstrat ca hersaponina poseda proprietati cardiotonice, sedative si antispastice, tranchilizante.
Extractul etanolic, 50% din planta determina o actiune anticanceroasa impotriva carcinosarcomului Walker 256, la sobolani. Prin administrarea unei suspensii apoase a extractului hidroalcoolic, 40 mg/kg timp de mai multe zile la sobolani, mareste si capacitatea de orientare si de invatare a unor teste specifice (testul "labirint"). In acelasi timp, preparatele din Bacopa monnieri sunt si un bun regenator vegetal al celulei nervoase.
Preparatele din aceasta planta sunt recomandate in deficientele de memorie la copii si adulti, in senilitate, in anxietate, dificultati de vorbire si in enurezisul nocturn. De asemenea, sunt recomandate dupa operatiile neuro-chirurgicale, in recuperarea parezelor si paraliziilor. Tot studiile clinice arata ca produsele standardizate (Mentat) din aceasta planta sunt eficiente ca adaptogene. Nu s-au semnalat efecte toxice, reactii adverse sau interactiuni cu alte medicamente. Studiile complexe asupra acestor specii vegetale si asupra multor altora demonstreaza eficienta produselor naturale in prevenirea si ameliorarea multor afectiuni. Este o demonstratie in plus ca produsele fito-farmaceutice avand la baza studii temeinice sunt mult mai bine tolerate de organismul uman decat cele artificiale atat in alimentatie, ca suplimente nutritionale sau ca remedii terapeutice. De altfel, fitoterapia moderna a depasit de mult timp faza empirismului si se impune din ce in ce mai mult ca ramura a stiintelor medicale.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.