Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2008 » Specii medicinale putin cunoscute in Romania (IX)
Specii medicinale putin cunoscute in Romania (IX)
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Withania somnifera face parte din fam. Solanaceae si este un arbust drept, inalt de 1,5 m, tomentos, cu peri albi stelati. Radacinile sunt carnoase, brun albicioase. Frunzele sunt simple, ovate, glabre. Florile sunt verzui sau galbui, dispuse in cime axilare. Bacele sunt globuloase, de culoare rosie-potocalie, iar semintele sunt reniforme.
Withania somnifera este raspandita in zonele mai uscate din India, in provincia Balucistan din Pakistan, in Punjab si Sind. Se cultiva pentru recoltarea radacinilor care sunt folosite in scop terapeutic. Compozitia chimica a acestei plante este complexa. Radacinile contin anahygrina, izopelletierina, hygrina, tropina si pseudotropina, 3 – alfa – trigloyloxytropan, colina, withasomnina, 0,1% zaharoza, 0,02% beta-sitosterol, somniferina, withanina, nicotina, ipuranol, ulei gras si ulei esential, withanolide si scopoletina.
Frunzele contin withaferina A si withanolide, glicozide, zaharuri reducatoare, somnitol, glicina, cistina, acid glutamic, alfa-alanina, prolina si triptofan. Datorita compozitiei chimice atat de complexe, recomandarile fitoterapeutice sunt multiple. Withania somnifera este una dintre cele mai populare plante din medicina ayurvedica, mentionandu-se urmatoarele actiuni: amibicide, pediculicide, avortive, spasmolitice si tonice. Ashwaganda se recomanda in tratamentul adenopatiilor, in antrax, artrite, astm, bronsite cronice, in cancer, candidoze, cistite, debilitate fizica, anasarca, dispepsii, febra, hipertensiune, lumbago, reumatism, psoriazis, scabie etc. Exista numeroase studii fitochimice, farmacologice si clinice care confirma in buna parte recomandarile din medicina traditionala indiana. Substantele active din Withania somnifera, cum ar fi withaferina A, au actiune antiartritica, fitoncida (antibiotica) antimitotica, antitumorala si fungicida. Preparatele obtinute din radacinile de Withania somnifera au proprietati sedative, hipnotice, laxative; fructele au actiune analgezica, diuretica si proteolitica. Preparatele pe baza de alcaloizi totali se recomanda pentru efectele antispastice intestinale, uterine. S-au confirmat, de asemenea, proprietatile adaptogene si antistres.
Precautii: Din cauza alcaloizilor specifici familiei Solanaceelor, preparatele pe baza de Withania somnifera trebuie precis dozate. S-au semnalat intoxicatii grave la copiii care au consumat fructele plantei.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.