Terapia biologica in poliartrita reumatoida – Adalimumab

Adalimumab este un MAB (monoclonal antibodies) de tip IgG1 anti-TNF-α, complet uman. A fost obtinut prin tehnici biologice complexe, astfel incat adalimumab nu se deosebeste structural si functional de IgG1 umana si are timp de injumatatire ca acesta (aproximativ 2 saptamani). Acest MAB are o mare afinitate si specificitate pentru TNF-α si nu interactioneaza cu alte citokine. Isi exercita efectul prin blocarea TNF-α si impiedicarea legarii sale de receptorii celulari specifici.
Eficacitatea si siguranta administararii sale a fost evaluata in mai multe studii mari, multicentrice, randomizate, controlate.
Adalimumabul este folosit pentru a reduce simptomele poliartritei reumatoide moderate sau severe (poate fi administrat singur sau in combinatie cu alte medicamente), artritei juvenile idiopatice (la copiii de peste 4 ani), artritei psoriatice, spondilitei anchilozante, bolii Crohn (care nu raspunde la tratamentul conventional).

Se foloseste dupa ce unul sau mai multe DMARD (disease modifying antirheumatic drugs) au fost administrate si evolutia a fost nefavorabila sau nu au fost tolerate. Acesta actioneaza destul de rapid si pare a fi bine tolerat. In cazul in care se administreaza concomitent cu metotrexatul, acesta din urma poate reduce absorbtia adalimumabului cu 29-49%. Cu toate acestea, nu este necesara ajustarea dozei de inhibitor de TNF-α.

Adalimumabul este ambalat in seringi preumplute de 0,8 ml care contin 40 mg de substanta activa, pentru o singura administrare. Inainte de intrebuintare trebuie tinut la frigider, la 2-8 grade (nu inghetat) si ferit de lumina.
Doza recomandata este de 40 mg la fiecare doua saptamani, administrarea facandu-se subcutant.
Ca orice alt medicament, pe langa efectele benefice, pot aparea si efecte secundare. Dintre acestea pot fi enumerate urmatoarele:

  • Infectii – inainte de inceperea tratamentului se fac investigatii pentru depistarea unei posibile infectii tuberculoase. Daca exista un risc crescut de infectie, pacientul trebuie monitorizat pe intreaga perioada a tratamentului;
  • Anumite tipuri de cancer – din aceasta categorie fac parte limfoamele (pacientii cu poliartrita reumatoida au predispozitie de a dezvolta limfoame);
  • Reactiile alergice;
  • Reactivarea hepatitei B la pacientii purtatori ai acestui virus;
  • Tulburari la nivelul sistemului nervos: parestezii la nivelul membrelor superioare si inferioare, vertij;
  • Tulburari la nivel sangvin;
  • Reactii imune de tipul sindrom lupus-like.

Administrarea adalimumabului la femeile insarcinate nu a fost bine studiata. De aceea, se recomanda intreruperea administrarii in cazul unei sarcini. Acest medicament poate interactiona cu vaccinurile vii si alti inhibitori de TNF-α.

Bibliografie:
1. Weinblatt M. E. et al. Adalimumab, a fully human anti-tumor necrosis factor-a monoclonal antibody alpha for the treatment of rheumatoid arthritis in patients taking concomitant methotrexate. Arthritis and Rheumatism, 2003, 48(1): 35-45;
2. Van de Putte L. B. A. et al. Efficacy and safety of adalimumab as monotherapy in patients with rheumatoid arthritis for whom previous disease modifying antirheumatic drug treatment has failed. Annals of the Rheumatic Diseases, 2004, 63(5): 508-516.
3. Barrera P., Joosten L., den Broeder A., van den Putte L., van Riel P. Effects of treatment with a fully human anti-tumor necrosis factor alpha monoclonal antibody on the local and systemic homeostasis of interleukin 1 and TNF-alpha in patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis, 2001, 60:660-9;
4. Weinblatt M., Keystone E., Furst D., Kavanaugh A., Chartash E., Segurado O., long term efficacy and safety of adalimumab plus methotrexate in patients with rheumatoid arthritis: ARMADA 4 year extended study. Annals of Internal Medicine, 2006, 65:753-9.

Asist. univ. drd. Carolina Negrei,
medic rezident medicina interna,
Catedra de Toxicologie, Facultatea de Farmacie,
UMF "Carol Davila", Bucuresti

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.