Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Abelmoschus moschatus Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XVI)
Abelmoschus moschatus Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XVI)
Abelmoschus moschatus este o planta exotica raspandita si cultivata in zonele subhimalayene, cunoscuta in limba engleza sub denumirea de "musk mallow" sau "ambrette plant", in sanscrita "latakasturi", "gandapura" si "kasturilatika", iar in hindusa "kasturidana". Semintele sunt cunoscute pentru proprietatile lor stomahice, stimulente, antiseptice, racoritoare, tonice si afrodiziace. Uleiul esential obtinut din seminte se utilizeaza in industria parfumurilor.
Abelmoschus moschatus face parte din familia Malvaceae, fiind o planta anuala sau bienala, dreapta, acoperita cu perisori. Frunzele sunt polimorfe, cele inferioare ovate si acute, iar cele superioare, palmate, 3-7 lobate. Florile sunt galbene, mari, de obicei solitare si axilare, uneori sub forma de racem. Capulele sunt ovate si ascutite. Semintele sunt subremiforme, negre, cu parfum de mosc.
Originara din India, in prezent este cultivata intensiv in tarile tropicale (Africa, Egipt, China, Madagascar si Indiile de Vest). In Nepal este cultivata in statiunile
experimentale de plante medicinale, la o altitudine de pana la 2 000 de metri.
Fiind o planta anuala, consideram ca ar putea fi cultivata si in zonele sudice din tara noastra. Pe langa utilizarile din medicina ayurvedica, ea se foloseste si in medicina traditionala chineza in tratamentul durerilor de cap, in Egipt pentru indulcirea painii si sub forma de emulsie din seminte adaugata in lapte, pentru combaterea mancarimilor pielii. In tarile arabe se foloseste in amestec cu cafea. In tarile estice este in mare masura utilizata pentru condimentarea alimentelor sau bauturilor.
De mare importanta economica este uleiul esential obtinut prin distilarea semintelor in vapori de apa. In urma acestui proces, uleiul esential se pune "la imbatranire" cateva luni, inainte de a fi folosit. Uleiul esential este de culoare rosie-galbuie, cu miros foarte placut de mosc (o ovidee raspandita in Groenlanda si in regiunile arctice ale Americii). Din glandele mascule se extrage parfumul de mosc veritabil. Uleiul esential din seminte este bogat in acid linoleic si contine plasmalogeni etc. Mirosul specific de mosc este dat de prezenta unei cetone, ambretelida, o lactona a acidului ambretolic.
Principalii constituienti chimici ai uleiului esential sunt: acetatul de trans-2-trans-6-farnesil ambrettolida, cis-2-cis-6-farnesil acetatul, cis-2-trans-6-farnesil acetatul, hexadecanatul de etil, laureatul de etil si trans-2-trans-6-farnesol.
In prezent exista, pe langa studii fitochimice, numeroase cercetari farmacologice care confirma majoritatea actiunilor si recomandarilor din medicina traditionala. In plus, s-a descoperit si actiunea hipoglicemianta a preparatelor din seminte (1992).
Preparatele din semintele de Abelmoschus moschatus se administreaza conform recomandarilor specifice produselor fitofarmaceutice avizate la noi.
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.