Acidul ibandronic, impotriva osteoporozei in perioada postmenopauza

Acidul ibandronic este un bisfosfonat cu potenta mare, care apartine grupului de compusi bifosfonati. Acestia contin azot, actionand selectiv asupra tesutului osos. De asemenea, inhiba specific activitatea osteoclastelor, fara a afecta direct formarea osoasa. Acidul ibandronic nu intervine in procesul de refacere a osteoclastelor.

Acidul ibandronic se foloseste in tratamentul osteoporozei la pacientele in perioada postmenopauza, cu risc crescut de fractura. Reducerea riscului fracturilor vertebrale a fost demonstrata, insa eficacitatea asupra fracturilor de col femural nu a fost stabilita.
La femeile aflate in postmenopauza acidul ibandronic duce la o crestere progresiva neta a masei de substanta osoasa, determinand o incidenta scazuta a fracturilor, prin reducerea ratei crescute a turnover-ului osos spre concentratiile din premenopauza.

Actiunea farmacodinamica a acidului ibandronic consta in inhibarea resorbtiei osoase. In vivo, acidul ibandronic previne distrugerea osoasa indusa experimental prin intreruperea functiei gonadelor, retinoizi, tumori sau extracte tumorale.

Dupa administrarea orala, absorbtia acidului ibandronic la nivelul tractului gastro-intesinal superior este rapida, iar cresterea concentratiilor plasmatice este proportionala cu doza administrata pana la doza orala de 50 mg, cu cresteri mai mari decat cele proportionale observate peste aceasta doza. Concentratiile plasmatice maxime s-au observat in decurs de 0,5 pana la 2 ore (in medie 1 ora), in cazul administrarii in conditii de post alimentar, iar biodisponibilitatea absoluta a fost de aproximativ 0,6%. Valoarea absorbtiei este redusa cand este administrat impreuna cu alimente sau bauturi (altele decat apa plata). Biodisponibilitatea scade cu aproximativ 90% daca acidul ibandronic este administrat cu un mic dejun standard, comparativ cu biodisponibilitatea observata la pacientele care nu au ingerat alimente sau bauturi. Nu s-a evidentiat reducerea semnificativa a biodisponibilitatii in cazul in care acidul ibandronic s-a administrat cu 60 de minute inainte de prima masa a zilei. Atat biodisponibilitatea, cat si cresterile DMO sunt reduse daca alimentele sau bauturile sunt ingerate la mai putin de 60 de minute dupa administrarea acidului ibandronic.

Dupa expunerea sistemica initiala, acidul ibandronic se leaga rapid la nivel osos sau este excretat in urina. La om volumul aparent de distributie terminal este de cel putin 90 l, iar proportia din doza care ajunge la nivel osos este estimata la 40-50% din doza aflata in circulatie. De asemenea, legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 85-87% (determinata in vitro la concentratii terapeutice). Ca urmare, interactiunile cu alte medicamente, datorate deplasarii, au un potential mic.

Nu exista nicio dovada ca acidul ibandronic este metabolizat la animale sau la om. Fractia absorbita de acid ibandronic este eliminata din circulatie prin absorbtie osoasa (estimata la 40-50% la femeile in postmenopauza). Restul este eliminat nemodificat pe cale renala. Fractia neabsorbita de acid ibandronic este eliminata nemodificat in materiile fecale.
Intervalul de injumatatire plasmatica aparent observat este larg. Timpul de injumatatire plasmatica terminal aparent in general este cuprins intre 10 si 72 de ore. Deoarece valorile calculate depind in mare masura de durata studiului, doza utilizata si sensibilitatea metodei de dozare, este posibil ca valoarea reala a timpului de injumatatire plasmatica terminal sa fie substantial mai mare, cum este in cazul celorlalti bifosfonati. Concentratiile plasmatice initiale scad rapid, atingand 10% din valoarea concentratiilor maxime pe parcursul a 3, respectiv 8 ore dupa administrare intravenoasa si orala.

Clearance-ul total al acidului ibandronic este mic, cu valori medii in intervalul 84-160 ml/min. Clearance-ul renal (aproximativ 60 ml/min. la femeile sanatoase in postmenopauza) reprezinta 50-60% din clearance-ul total si este dependent de clearance-ul creatininei. Se considera ca diferenta intre clearance-ul total aparent si clearance-ul renal reflecta preluarea acidului ibandronic de catre os.

Doza recomandata este un comprimat filmat 150 mg, o data pe luna. Este de preferat sa se administreze comprimatul la aceeasi data, in fiecare luna. In cazul omiterii unei doze pacientele trebuie instruite sa ia un comprimat de acid ibandronic 150 mg dimineata dupa ce si-au amintit, cu exceptia cazului in care au ramas mai putin de 7 zile pana la momentul urmatoarei administrari. Pacientele trebuie sa revina la administrarea dozei o data pe luna, la data programata anterior. Daca administrarea urmatoarei doze este programata in mai putin de 7 zile, pacientele trebuie sa astepte pana la momentul acesteia si sa continue apoi administrarea dozei o data pe luna, la data programata anterior.

Pacientelor trebuie sa li se administreze suplimente de calciu si/sau vitamina D, daca aportul alimentar este inadecvat. Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu un pahar de apa plata (180 pana la 240 ml), in timp ce pacienta sta asezata sau este in ortostatism. Pacientele nu trebuie sa stea in clinostatism timp de 1 ora dupa administrarea acidului ibandronic. Acestea nu trebuie sa mestece sau sa suga comprimatul, din cauza posibilitatii aparitiei unei ulceratii orofaringiene.

Ce contraindicatii are acidul ibandronic?
Contraindicatiile constau in hipocalcemie si hipersensibilitate la acid ibandronic sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
in cazul femeilor gravide nu exista date adecvate privind utilizarea acidului ibandronic. Studiile pe sobolani au demonstrat efecte toxice asupra functiei de reproducere. La om, riscul potential nu este cunoscut.
in cazul femeilor care alapteaza nu se stie daca acidul ibandronic este excretat in laptele matern. Studiile pe sobolani femele care alaptau au demonstrat prezenta unor concentratii mici de acid ibandronic in lapte, dupa administrare intravenoasa. in concluzie, acidul ibandronic nu trebuie utilizat in timpul sarcinii si alaptarii.
Nu sunt disponibile informatii specifice cu privire la tratamentul supradozajului cu acid ibandronic. Cu toate acestea, pe baza informatiilor privind aceasta clasa de compusi, supradozajul pe cale orala poate consta in reactii adverse in portiunea superioara a tractului gastrointestinal (cum sunt dureri gastrice, dispepsie, esofagita, gastrita, ulcer) sau hipocalcemie. Din cauza riscului de iritatie esofagiana nu trebuie induse varsaturile, iar pacienta trebuie sa ramana in ortostatism.

Bibliografie:

1. Bauss F., Schimmer R. C., Ibandronate: the first once-monthly oral bisphosphonate for treatment of postmenopausal osteoporosis, Therapeutics and clinical risk management 2, 2006, 1:3-18;
2. Chesnut III C. H., Skag A., Christiansen C. et al., Effects of oral ibandronate administered daily or intermittantly on fracture risk in postmenopausal osteoporosis, Journal of Bone and Mineral Research 2004, 19:1241-9;
3. Cooper C., Delmas P., Felsenberg D. et al., Two-year efficacy and tolerability of once-monthly oral ibandronate in postmenopausal osteoporosis, the MOBILE study, Annals of the Rheumatic Diseases 2005, 64 suppl 3;
4. Miller P. D., McClung M. R., Macovci L. et al., Monthly oral ibandronate therapy in postmenopausal osteoporosis: 1-year results from the MOBILE study, Journal of Bone and Mineral Research 2005, 20:1315-21.

Asist. univ. drd. Carolina Negrei,
medic rezident medicina interna,
Catedra de Toxicologie, Facultatea de Farmacie,
UMF “Carol Davila”, Bucuresti

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.