Botanica farmaceutica, un aliat al sistemului imunitar

Pentru ca suntem in anotimpul primaverii si este indicata o detoxifiere a organismului, dorim sa va prezentam doua dintre cele mai cunoscute plante cu proprietati depurative, imprimate in principal de flavonozide si saponozide triterpenice.
Cynara scolymus L. (anghinare), din familia Asteraceae, este o specie mediteraneeana, perena sau bianuala, robusta, inalta de peste 1,5 m, erbacee, cu tulpina dreapta, mult ramificata. Frunzele sunt simple, alterne, multipenat fidate, cu lobi spinosi, glabre pe fata superioara si tomentos-albicioase pe cea inferioara. Inflorescentele sunt capitule mari, cu diametrul de 4-8 cm, cu flori albastre, brecteele involucrului fiind spinoase, carnoase la baza si comestibile. Se cultiva ca planta medicinala si alimentara in tarile mediteraneene, in America de Nord si de Sud.
In primul an de vegetatie se recolteaza numai frunzele mediane ale rozetei bazilare, iar in anii urmatori, frunzele caulinare.

Compozitia chimica este complexa: 1-2% polifenoli (derivati cafeoil-chinici); 0,10-0,50% flavone (cinarotriozida, scolimozida, cinarozida); principii amare azulenogene (cinaropicrina, dehidrocinaropicrina, grosheimina, cinarotriol); compusi triterpenici (lactucerol, taraxasterol), steroli (beta-sitosterol, stigmasterol), un sapogenol steroidic, taninuri catehice, mucilagii, pectine, aminoacizi, glucide, acizi organici, enzime (labenzima – cheag vegetal). Acidul clorogenic (acid 3-cafeoilchinic) reprezinta 40% din totalul derivatilor o-dihidroxifenolici si este insotit de o serie de izomeri: acid criptoclorogenic (acid 1-cafeoilchinic), neoclorogenic (acid 4-cafeoilchinic) si izoclorogenic (acid 5-cafeoilchinic).
Prin extractia polifenolilor cu apa, la cald, se obtine un ester, cinarina (acid 1,5-dicafeoilchinic), in cantitate de 0,10-0,20%. Izomerul sau, acidul 1,3-dicafeoilchinic, predomina cantitativ si se poate transforma, la cald, in cinarina. Cele mai importante dintre flavonozidele izolate si identificate sunt: cinarotriozida (7-rutinozida-4-glucozida luteolului), scolimozida (7-rutinozida-luteolului) si cinarozida (7-glucozida luteolului).
Farmacopeea Romana prevede pentru frunzele de anghinare (Cynarae folium) un continut de cel putin 1% polifenoli totali exprimati in cinarina si cel putin 0,35% flavonoide, exprimate in rutozida.
Acest produs vegetal este un detoxifiant de exceptie prin efectul diuretic si depurativ al flavonelor. Produce cresterea debitului urinar fara a modifica compozitia in cloruri, azot total si amoniac.
Derivatii cafeici imprima produsului vegetal o actiune coleretica si colagoga, hepatoprotectoare, iar cinaropicrina si derivatii sai, proprietati tonic amare. Cinarina are proprietati hipolipemiante si hipocolesteroleminante prin inhibarea lipolizei, actiunea fiind de tip nicotinic. De asemenea, imprima frunzelor proprietati antialergice, prin inhibarea complementului seric si bacteriostatice fata de Salmonella, Staphylococcus si Proteus. Grosheimina are capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor HeLa in vitro si multiplicarea limfocitelor in metafaza.
Se recomanda in intoxicatii, hepatite cronice, insuficiente hepatice si renale, hipercolesterolemie si hiperlipidemie, obezitate, ateroscleroza, reumatism, boli alergice pe fond hepatic.
Din familia Violaceae mentionam Viola tricolor L. (trei-frati-patati), o specie eurasiatica, erbacee, inalta de 10-20 cm, cu frunze oval-lanceolate, insotite de stipele lobate, persistente. Florile sunt lung pedunculate, hermafrodite, zigomorfe, cu 5 sepale verzi, 4 petale ascendente (doua violete si doua galbene) si una descendenta, galbena, terminata cu un pinten nectarifer. In scop medicinal este folosita partea aeriana inflorita, Violae tricoloris herba. Principiile active sunt: flavonozide reprezentate in proportie de 20% de violaquercetrina (rutozida), violantina (6,8-C-diglucozil-apigenol), orientina, izoorientina, vitexina, izovitexina, vincenina (2- sau 6-C-glucozil-8-C-ramnozilapigenol); antocianozide, dintre care predomina violanina (esterul p-cumaric al 3-glucoramnozidei delfinidolului); saponozide triterpenice pentaciclice; ulei volatil, carotenoide (violaxantina, zeaxantina), o heterozida a salicilatului de metil si un alcaloid numit violina. Produsul vegetal are actiune diuretica, depurativa, datorata saponozidelor triterpenice si flavonozidelor. Saponozidele triterpenice imprima o actiune expectoranta asemanatoare cu cea a radacinii de Ipeca, dar de intensitate mult mai redusa. Pentru un eventual efect emetic este necesara o doza foarte mare.

Se recomanda in afectiuni respiratorii insotite de tuse uscata, dermatoze, tahicardite, nefrite, retentie apoasa, edeme.

Bibliografie:
1.Bruneton J. Pharmacognosie. Phytochimie. Plates medicinales, Tec & Doc Lavoisier, Paris, 1993, p.301-311;
2.Ciulei I., Grigorescu Em., Stanescu U., Plante medicinale. Fitochimie si Fitoterapie, Ed. Medicala, Bucuresti, 1993, vol.I, p.476-490;
3.Istudor V., Farmacognozie. Fitochimie. Fitoterapie, vol. I, Ed. Medicala, Bucuresti, 1998, p. 113-114;
4.Preziosi P., Loscalzo B. Pharmacodynamic research on the active principle of Cynara scolimus (1,4-dicaffeiylquinic acid): effect on blood cholesterol values & on triton-induced hypercholesterolemia. Boll Soc Ital Biol Sper. 1957 May; 33(5):679-82;
5.Juzyszyn Z., Czerny B., Pawlik A., Drozdzik M. The effect of artichoke (Cynara scolymus L.) extract on ROS generation in HUVEC cells., Phytother Res. 2008 Sep; 22(9):1159-61;
6.Miccadei S., Di Venere D., Cardinali A., Romano F., Durazzo A., Foddai M. S., Fraioli R., Mobarhan S., Maiani G. Antioxidative and apoptotic properties of polyphenolic extracts from edible part of artichoke (Cynara scolymus L.) on cultured rat hepatocytes and on human hepatoma cells., Nutr Cancer. 2008; 60(2):276-83.
Zhu XF, Zhang HX, Lo R. Three di-O-caffeoylquinic acid derivatives from the heads of Cynara scolymus L., Nat Prod Res. 2009; 23(6):527-32.
Toiu A, Parvu AE, Oniga I, Tamaş M. Evaluation of anti-inflammatory activity of alcoholic extract from Viola tricolor., Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 2007 Apr-Jun; 111(2):525-9.
Vukics V, Kery A, Bonn GK, Guttman A. Major flavonoid components of heartsease (Viola tricolor L.) and their antioxidant activities., Anal Bioanal Chem. 2008 Apr; 390(7):1917-25.

Sef lucrari drd. Codreanu Marilena-Viorica,
Botanica farmaceutica si Biologie celulara,
Facultatea de Farmacie, UMF "Carol Davila", Bucuresti

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.