Cordyceps sinensis Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XIX)

Cordyceps sinensis este numita si "viermele iernii" sau "iarba verii". Fructificatiile ei (ascele) sunt cilindrice, continand opt ascospori filiformi pluricelulari. Aceasta ciuperca se dezvolta pe larve, viermi, insecte moarte in descompunere sau pe ciuperci subterane, dupa incheierea ciclului lor biologic.
In medicina traditionala nepaleza si tibetana este considerata un puternic tonic, in amestec cu bulbii de Orchis incarnata.
In medicina traditionala chineza este considerata cea mai scumpa specie vegetala. In trecut se folosea ca "elixir al vietii" si era accesibila numai familiilor imperiale.
In anul 1933, atletele lotului national chinez au obtinut noua recorduri mondiale la alergari. Unul dintre "secrete" a fost folosirea produselor pe baza de Cordyceps sinensis in timpul antrenamentelor. Acest fapt a atras atentia cercetatorilor pe plan international cu privire la proprietatile farmacologice ale acestei ciuperci, amanuntit studiate si evaluate. S-a constatat ca ciuperca Cordyceps sinensis este utila ca remediu impotriva imbatranirii, pentru scaderea valorii ridicate a colesterolului, ca hepatoprotector. De asemenea, creste energia sexuala si mentine activitatea cardiaca in limite normale.
Pricipalii constituenti bioactivi sunt: 3’-deoxyadenozina, acidul cordyceptic, steroli, galactomannan si beta-glucan.

Actiune biologica
Cele mai importante actiuni biologice ale preparatelor din Cordyceps sinensis sunt:
Intarirea muschilor cardiaci, avand totodata efecte cardiotonice;Cresterea numarului de eritrocite si intarirea rezistentei lor;Prevenirea formarii peroxizilor lipidici;Imbunatatirea memoriei;Reducerea ascitelor in cirozele hepatice;Prevenirea fibrozei hepatice;Ameliorarea nefrotoxicitatii aminoglicozidice;Imbunatatirea functiei imunitare;Cresterea secretiei de insulina;Inhibarea formarii ulcerelor, in special a celor declansate de stres;Stimularea activitatii sexuale.

Respectand dozele prescrise, Cordyceps sinensis nu prezinta contraindicatii sau reactii adverse.

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. I like the post. The post is very Useful. I wanted to thank you for this excellent read!