Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Coriolus versicolor si Tremella fuciformis Specii medicinale putin cunoscute i
Coriolus versicolor si Tremella fuciformis Specii medicinale putin cunoscute i
In numerele anterioare am prezentat mai multe specii de ciuperci, dintre care unele specii inrudite cresc si in tara noastra, dar nu au fost studiate din punct de vedere terapeutic. In acest numar descriem o ciuperca cu proprietati fitoterapeutice deosebite, denumita in chineza Yun Zhi, in japoneza Kawaratake, iar in engleza Turkey Tail. Denumirea stiintifica este Coriolus versicolor si face parte din familia Polyporaceae. De asemenea, prezentam si ciuperca Tremella fuciformis.
Coriolus versicolor a fost studiata incepand cu anul 1960. Cinci ani mai tarziu, in Japonia, din aceasta ciuperca a fost extrasa PSK (polizaharida Krestin). Aceasta s-a dovedit eficienta in cazurile de cancer de stomac, de colon rectal si esofagian. Ulterior, in China, in 1984, s-a extras PSP (polizaharida peptidica). In 1977, Ministerul Sanatatii a aprobat utilizarea PSK in tratamentul cancerului, fiind prima polizaharida antitumorala, dar si in scop antiviral, inclusiv in tratamentul hepatitei B si al hepatitelor cronice active. Dintre componentele bioactive, complexul proteic beta-glucan s-a dovedit activ.
Actiune biologica
Coriolus versicolor prezinta doua tipuri de actiuni:
Actiune antitumorala, intarind sistemul imunitar prin activarea macrofagelor, a celulelor T, inhiband celulele NK ("celulele ucigase"). De asemenea, mareste proliferarea limfocitelor, crescand producerea de interleukine si interferon;Actiune hepatica, prin scaderea GPT (glutaminat-piruvat transaminaza) si GOT (glutamat-oxaloacetat transaminaza), regenerand celulele afectate ale ficatului, normalizand functia hepatica si diminuand simptomele hepatitelor si ale cirozei. Tremella fuciformis
Ordinul Tremellales cuprinde peste 100 de specii de ciuperci saprofite sau parazite. In engleza poarta numele de Silver Ear, Snow Fungus sau White Jerry Leaf. Este o specie comestibila foarte populara in bucataria chineza, fiind folosita sub forma de sirop in traheite, in tuse seaca si productiva. Se spune ca Yang Guifei (719-756), considerata cea mai frumoasa curtezana din timpul dinastiei Tang, folosea aceasta ciuperca pentru mentinerea tineretii si elasticitatii pielii.
Tremella fuciformis este utilizata in diferite formule si in Japonia. Ciuperca are peste 70% fibre vegetale, ca polizaharide acide, fiind bogata in vitamina D. Cercetarile moderne au demonstrat actiunea antitumorala, scaderea glucozei din sange si a colesterolului. Dintre constituentii bioactivi mentionam gluconoxylomananul si vitamina D.
Actiune biologica
Tremella fuciformis are multiple actiuni, dintre care amintim:
Actiune hipocolesterolemianta: inhiba absorbtia colesterolului in intestine, reduce concentratia colesterolului seric din ficat si previne arterioscleroza;Actiune antidiabetica: mareste secretia de insulina si absorbtia glucozei in ficat, reface celulele beta afectate in polipeptide pancreatice, inhiba eliberarea glucozei din ficat prin cresterea activitatii hexokinazei si prin reducerea actiunii fosfatazei-6-glucozidice;Actiune antitumorala, prin activarea sistemului imunitar. Actiunea sinergica este marita prin combinarea glucuronoxylomananului cu mitomicyn C;Actiune hepatoprotectoare: favorizeaza metabolismul proteic si al acidului nucleic la nivelul ficatului; Previne osteoporoza, prin marirea absorbtiei de calciu.
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.