Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Ganoderma lucidum – Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XVIII)
Ganoderma lucidum – Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XVIII)
Clasa fungilor este una dintre cele mai vaste din regnul vegetal, cuprinzand aproape 100 000 de specii. Neavand clorofila sau alti pigmenti asimilatori, „duc” o viata saprofita. Traiesc pe diferite substante organice in descompunere sau pe corpul altor vietuitoare. Pe langa valoarea nutritiva a ciupercilor comestibile, multe altele au fost folosite in terapiile traditionale, de mii de ani. In acest articol prezentam cateva specia Ganoderma lucidum, a carei utilizare terapeutica are la baza studii si cercetari stiintifice.
Ganoderma lucidum (fam. Polyporaceae) este o ciuperca saprofita sau parazita care creste la baza trunchiurilor, pe radacinile unor arbori. Palaria ciupercii este uniforma, cu fata superioara roscat-purpurie, stralucitoare, cu marginea alba sau galbuie. Unii considera aceasta ciuperca daunatoare deoarece produce putregaiul alb al lemnului. Ganoderma lucidum creste si in tara noastra, fiind cunoscuta sub denumirea de „lingurita-zanelor”. In chineza ea se cheama „reishi” sau „ling zhi”. Unii imparati chinezi au denumit-o „planta tineretii”, „planta lui Dumnezeu” sau „elixirul tineretii”. In medicina traditionala chineza este considerata de opt ori mai eficienta decat ginsengul. A fost studiata de cercetatorii chinezi, americani si de cei europeni pentru proprietatile biologice asupra organismului uman. Nu o putem recomanda ca medicament, ci doar ca supliment nutritiv.
Dintre compusii acestei specii, peste 200, vom enumera doar polizaharidele (beta-1, 3-D-glucan si beta-1-6-D-glucan), germaniu organic, triterpene, adenozine, acizi grasi nesaturati, ciclooctosulfura, alcaloizi, acizi nucleici, vitamine, aminoacizi, dintre care mai multi esentiali, saruri minerale.
In ceea ce priveste actiunea biologica, substantele active din aceasta ciuperca stimuleaza formarea macrofagelor, lupta impotriva celuleor ucigase (NK), induc apoptoza, inhiba angiogeneza, cresc rata de folosire a oxigenului, inhiba metastazele, cresc productia de interleukine si TNF – factorul de necroza tumorala.
Produsele din Ganoderma lucidum protejeaza organismul de efectele secundare ale chimioterapiei si diminueaza durerile in bolile canceroase. Are si actiune adaptogena naturala. Alta actiune biologica este cea antioxidanta, reducand radicalii liberi si impiedicand paroxidarea lipidica. De asemenea, regleaza sistemul imunomodulator, fiind astfel utila si in boli autoimune: alergii, miastenie, hepatita autoimuna, poliartrita reumatoida, diabet, lupus, tiroidita, vitiligo, sclerodermie. Ganoderma lucidum creste nivelul de imunoglobuline IgA, protejand mucoasele. IgG este o imunoglobulina importanta pentru ca neutralizeaza toxinele si microbii din sange si limfa. IgM distruge bacteriile nocive, regleaza tensiunea arteriala, creste functia pancreatica si sensibilitatea la insulina.
Ca detoxifiant si hepatoprotector, induce productia de interferon, scade transaminazele, reduce fibroza hepatica si ciroza alcoolica. Este un drenor limfatic, antialergic, prin inhibitia productiei de histamina. Are actiune antivirala (virusul Epstein Barr, HIV, virusurile hepatice B si C, virusul herpetic), suprimand durerile.
Pe langa toate aceste actiuni binefacatoare asupra organismului uman, mai trebuie adaugat faptul ca stimuleaza glandele suprarenale, mentine echilibrul hormonal, pe cel neuroregenerator, imbunatateste memoria, somnul si mentine echilibrul spiritual. Este un bun tonic cerebro-cardiovascular, inhiba agregarea plachetara, sinteza colesterolului HDL si relaxeaza sistemul muscular. De asemenea, este protector gastric si duodenal si amelioreaza simptomele menopauzei, impiedicand formarea fibroamelor uterine.
Fara a fi panaceu, Ganoderma lucidum este bine tolerata de toti cei care nu prezinta fenomene alergice la ciuperci. Nu se administreaza copiilor, femeilor gravide sau celor care alapteaza.
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.