Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Istoria Farmaciei la cel de-al 39-lea Congres International de la Viena 16-19 Se
Istoria Farmaciei la cel de-al 39-lea Congres International de la Viena 16-19 Se
Istoria Farmaciei a fost definita ca disciplina in invatamantul farmaceutic din tara noastra de la mijlocul secolului al XIX-lea. Pana la sfarsitul acestuia, dar mai ales in secolul urmator, istoria farmaciei a devenit una dintre stiintele farmaceutice umaniste cu larga raspandire la nivel national si international.
Preluand consideratiile vicepresedintelui IGGP (Internationale Gesellschaft für die Geschichte der Pharmazie), Charles Libert, notiunea de “FARMACIE” trebuie inteleasa ca un ansamblu de mijloace de a vindeca, de la inceputul omenirii pana in timpurile de astazi, iar istoria dezvoltarii acestora, ca marea Istorie a Farmaciei.
La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, s-au publicat primele studii despre marile evenimente si fapte istorice ale farmaciei.
Pentru un studiu in amanunt, stiintific, la nivel local si cu vederi largi la nivel international, era nevoie de crearea unei societati internationale de istorie a farmaciei, independenta de alte societati. Obiectivul s-a realizat in 1926. In data de 18 august 1926, la Halle, Germania, a luat fiinta Gesellschaft für die Geschichte der Pharmazie; din intiativa lui Ludwig Winkler s-a constituit Comitetul fondator format din cinci personalitati, farmacoistorici din trei tari: Ludwig Winkler (1873-1935) din Austria, Fritz Ferchl (1892-1953), Walter Zimmermann (1867-1946) si Georg Urdang (1882-1960), Germania, Otto Raubenheimer (1867-1946), SUA. La acest comitet s-au alaturat cu declaratii de adeziune inca 25 de persoane din Elvetia, Iugoslavia, Norvegia si Romania (Fritz Netolitzky, 1875-1945, profesor de farmacognozie la Universitatea din Cernauti).
Viena, 16-19 septembrie 2009
Pentru stabilirea contactelor cu numerosii sai membri, IGGP organizeaza la fiecare doi ani un Congres International. In septembrie 2009, Societatea Austriaca de Istoria Farmaciei si Departamentul de Farmacognozie al Universitatii din Viena au organizat cel de-al 39-lea Congres Internetional de Istoria Farmaciei.
Participantii din 29 de tari si-au adus contributia stiintifica pentru a ilustra dezvoltarea, distributia si utilizarea medicamentului in diverse civilizatii, din diferite epoci istorice.
Au fost prezentate schimbarile aparute in politica sanitara, domeniile de activitate ale institutiilor farmaceutice si rolul farmacistului in societate.
Informatiile necesare au fost puse la dispozitia participantilor prin revista “News Letter” a IGGP si prin materialele difuzate de catre organizatori, prin intermediul internetului.
Programul stiintific a cuprins cinci conferinte, 84 de comunicari orale si prezentarea a 30 de postere. Cum tema congresului a fost “Farmacia si societatea”, la ceremonia de deschidere, Prof. Dr. Peter Dilg din Germania a prezentat conferinta “Farmacistul si medicamentul, privire retrospectiva critica”.
In programul congresului, la inceputul sesiunilor de comunicari stiintifice, au mai prezentat conferinte:
- Prof. Olivier Lafont, Franta, de la Facultatea de Medicina si Farmacie Rouen, cu titlul: “Medicamentul, farmacistii si societatea in tarile latine”;
- Dr. Higby G., de la Institutul American de Istoria Farmaciei, intitulata “Promovarea medicamentului la farmacie in SUA”, 1 800-2 000;
- Prof. Friedrich Christoph, Institutul de Istorie a Farmaciei Germania, cu titlul “Farmacia in slujba poporului? Medicamentul si farmacia in timpul National-Socialismului si in DDR”;
- Prof. Ledermann François, Elvetia, Institutul de Istorie a Medicinei, Universitatea din Berna, Conferinta cu un titlu sugestiv: “Ei au mers cu secolul lor. Evolutia sociala si vocatia stiintifica a farmaciei, de la Napoleon la Bismarck”.
Cele 84 de comunicari orale au apartinut participantilor din Austria (5), Anglia (2), Australia (1), Belgia (1), Cehia (2), Danemarca (1), Estonia (1), Franta (7), Finlanda (1), Grecia (3), Germania (16), Italia (7), Iran (1), Japonia (1), Letonia (1), Norvegia (2), Olanda (2), Portugalia (1), Polonia (4), Romania (2), Spania (11), Slovenia (1), Suedia (1), Scotia (1), Turcia (5), Ungaria (4).
In ceea ce priveste posterele, au fost prezentate de participanti din Germania (10), Austria (2), Cehia (3), Danemarca (1), Polonia (1), Romania (4), Spania (2), Serbia (4), Turcia (3).
Temele lucrarilor prezentate au abordat activitati farmaceutice de la antici pana in zilele noastre. Vom prezenta cateva titluri:
- Incepand cu parintele medicinei, Dioscorides, cu a sa “Materia Medica”, 5 volume in manuscris, comunicator Tekiner Halil din Turcia, continuand cu munca farmacologica a parintelui farmaciei preparative, Galenus, in “Corpus galenicum”, lucrare a participantilor greci, Koutroumpas D. si Papadopoulos G;
- “Circulatia retetelor medicale in antichitate prin folclor”, autor Hautala S., Universitatea din Siena (Italia);
- “Paracelsus si conceptia sa despre medicament”, Papadopoulos G. (Atena).
- Botanica si fitoterapia au fost bine prezentate prin lucrari ca:
- “Ierbare din Muzeul Farmaciei” – Cracovia, autor Bela Z., Universitatea Jagiellonia, Polonia;
- “Flora siberiana, tezaur de remedii” – Arabas Iwona, Institutul pentru Istoria stiintei – Varsovia;
- “Remedii aborigene” – Miller G. C., Academia Australiana de Istorie a Farmaciei;
- “Aloe si feniculul” – Möckel A., Anagnostou S. – Institutul pentru Istoria Farmaciei, Universitatea Philipp’s din Marburg (poster);
- “Remedii traditionale romanesti” – Soroceanu Valentina, Rais Cristina, Bucuresti, Romania.
- De asemenea, legislatia farmaceutica a fost prezentata in comunicari ca:
- “Statul, Magistrul si elevul in farmacie in a II-a jumatate a secolului al XIX-lea” – Carata Ana si colab., SRIF (poster);
- “Decrete, reforme farmaceutice” – Winkler A., Austria;
- “Ordonante pentru farmacisti in Sevilia – in epoca moderna”.
Alte comunicari s-au aplecat spre Homeopatie, ca istoric si terapie alternativa actuala. Unele, nu putine, au prezentat evolutia “Farmacopeelor” in diferite zone geografice.
Despre laboratoare si fabrici de medicamente au fost comunicari bine documentate, fiind tratata si problema constituirii marilor companii de medicamente. Vesela si etichetele farmaceutice au fost si ele prezente alaturi de unele remedii vechi sau noi.
Organizatorii au rasplatit din plin participantii cu interesante vizite stiintifice si, nu in ultimul rand, cu vizite si excursii turistice, Viena avand multe obiective de vizitat ca fosta capitala de imperiu, unde stiinta si artele s-au dezvoltat din plin.
Cea mai larga participare cu lucrari a fost a membrilor Societatii Germane de Istoria Farmaciei care, desigur, a vrut sa incurajeze si in acest mod organizarea celui de-al 40-lea Congres International de Istorie a Farmaciei in 2011, la Berlin.
Deschisa farmaco-istoricilor, iubitorilor de istorie a farmaciei, Societatea Internationala incurajeaza spre studiu, pentru a contribui la cunoasterea acestei frumoase istorii a farmaciei.
Bibliografie:
1. Charles Libert – L’Histoire internationale de la Pharmacie et la Société Internationale d’Histoire de la Pharmacie. Son sens. Son Intérêt. Sa fonction – al II-lea Colocviu International de Istoria Farmaciei, Bucuresti, octombrie, 2002;
2. V. Lipan – Farmacia romaneasca in date, Braunschweig, 1990.
Farmacist primar Maria Soporean si Prof. Dr. Farm. Ana Carata (Societatea Romana de Istoria Farmaciei).
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.