Mecanismul de actiune a heparinei nefractionate si fractionate

Generalitati asupra coagularii
Heparina actioneaza prin intermediul a doi cofactori: antitrombina III (AT III) si un al doilea cofactor al heparinei, care leaga numai 10% din trombina. Fixandu-se pe AT III, heparina catalizeaza inactivarea factorilor X, XII, XI si IX. AT III este un anticoagulant natural, si numai moleculele constituite ale heparinei se fixeaza pe AT III. Pentru aceasta fixare, heparinele trebuie sa posede o sita pentazaharidica, necesara activitatii ulterioare. Actiunea anti-IIa a heparinei impiedica transformarea fibrinogenului in fibrina. Aceasta este proprietatea anticoagulanta care se evidentiaza la doze relativ crescute de heparina. Mici cantitati de trombina (IIa) pot declansa procesele de coagulare si activarea factorilor VIII si V, in VIIIa si Va. Cantitati mici de heparina in tratamentul profilactic pot sa se opuna actiunii acestor urme de trombina.

Relatia structura-activitate
Doua treimi din moleculele heparinelor nefractionate (HNF) nu au afinitate pentru AT III, insa o treime poseda o puternica afinitate pentru AT III. Heparina detine o secventa pentazaharidica, unitatea de baza necesara pentru fixarea pe AT III. Moleculele cu inalta afinitate pentru AT III contin aceasta secventa (HNF) si pot avea o lungime superioara a 18 unitati ozidice, si o masa moleculara superioara, de 5 000 Daltoni. In aceste conditii, heparinele au o puternica activitate anti-IIa si anti-Xa. Daca aceste molecule au o lungime inferioara celor 18 unitati ozidice si o masa moleculara inferioara celor 5 000 Daltoni (HBPM), ele conserva activitatea anti-Xa, iar activitatea anti-IIa este nula.
HBPM inhiba deci mai putin factorul IIa (trombina) si activeaza factorul X. Cum aceste molecule contin o oarecare cantitate de specii cu lungimi superioare celor 18 unitati ozidice pot, la doze mari, sa induca o activitate anticoagulanta cu risc hemoragic indus.
Prin arginina situata in pozitia 393, AT III poate sa se lege cu sita serinei factorului de coagulare si sa formeze un complex inactiv. Heparina care se leaga de AT III induce un schimb conformational. Astfel se transforma in inhibitor pentru AT III. Daca AT III si anti-IIa, complexul heparine, se realizeaza simultan, ceea ce nu este cazul cu anti-Xa sau cu formarea complexului heparina AT III, precede factorul Xa. HBPM se comporta ca si HNF in ceea ce priveste AT III.

Dr. Farm. D. Hurduc

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. V**:

      Heparina „dizolva” cumva si fibrinogenul? Ma gandeam la neoplasme si la invelisul lor fibrinogenic, prin care eludeaza sistemul imunitar….