Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » O viata dedicata farmaciei
O viata dedicata farmaciei
Ioan Grecu s-a nascut pe 23 octombrie 1919, in satul Copacel, judetul Brasov. Tatal sau era invatator, iar mama sa, casnica.
Ioan Grecu este profesor universitar, specialitatea chimie anorganica, la Facultatea de Farmacie a Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", Cluj-Napoca si la Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea. In prezent este pensionar.
Sotia sa, Florica Popovici (chimist) l-a sprijinit in munca didactica si de cercetare stiintifica.
Prof. Grecu a realizat o opera magistrala in domeniul sanatatii si nu numai. A absolvit Facultatea de Farmacie din Bucuresti cu lucrare de licenta, in 1943, dupa care a urmat cursurile Facultatii de Chimie, Universitatea "Victor Babes". Prof. Ioan Grecu a activat atat in domeniul invatamantului, cat si in cel al cercetarii, in zona terapeuticii umane. A instruit si educat multe generatii de studenti farmacisti. Prin munca sa, Ioan Grecu a demonstrat ca profesia de farmacist nu este o "ruda saraca si oropsita" a stiintei, cum poate o considera unii, ci este o stiinta polivalenta, de sine statatoare, ce are raporturi cu toate celelalte stiinte ale naturii, intr-o larga masura. De asemenea, farmacistul a "atacat" cu temeritate problemele fundamentale ale vietii, ale celulei umane, sediul morbiditatii si al sanatatii. Tinuta si activitatea stiintifica a Prof. Grecu au stimulat fantezia stiintifica a multor generatii de farmacisti, unii dintre ei datorandu-i foarte mult. Prin tot ce a gandit si realizat Prof. Grecu, se situeaza in varful ierarhiei profesionale si, cu siguranta, multe generatii de cercetatori vor folosi rezultatele muncii sale, readucandu-l in actualitate. Ca om, personalitatea pe care o evocam, este o fire generoasa, punandu-si temeinicele cunostinte la dispozitia celor ce ii solicita ajutorul. Nu putini sunt cei care, prin suportul direct al Prof. Grecu, sunt astazi posesorii titlului de doctor in stiintele farmaceutice. Ioan Grecu face parte dintre personalitatile alese ale profesiei noastre. A impus stiinta farmaceutica romaneasca nu numai in tara, ci si peste hotare (de exemplu in Spania, "Sociedad d’Amics de la Historia i de la Ciencia Farmaceutica Catalana"). Prof. Grecu este inclus si nominalizat in editiile V, VI, VII ale Enciclopediei americane "Who’s who in the World".
Ioan Grecu si-a inceput activitatea didactica in anul 1949, urcand treapta cu treapta, prin concurs, in intreaga ierarhie didactica, pana la cea de profesor, iar din 1965, profesor sef de catedra. IMF Cluj i-a incredintat conducerea disciplinei de Chimie anorganica, situatie care a durat pana la iesirea sa la pensie. In cursul activitatii didactice a publicat o serie de manuale: "Chimie anorganica", "Chimia nemetalelor", "Chimia metalelor", "Notiuni fundamentale de chimie", "Lucrari practice de chimie anorganica", scoase pe piata in mai multe editii. A colaborat cu monografi la aparitia Farmacopeii Romane, editiile VII si VIII. In toate publicatiile si conferintele sale, a tratat subiecte de actualitate a stiintelor farmaceutice. Totodata, ca vicepresedinte, presedinte si, in prezent, presedinte de onoare al Societatii Romane de Isotria Farmaciei, alaturi de colectivul de conducere, a imprimat un spirit rational pentru ca posteritatea sa dispuna de documente privind evolutia farmaciei romanesti. In acest scop a publicat o monografie intitulata "Farmacia si Societatea Romana de Istoria Farmaciei de-a lungul vremii", in colaborare cu prof. dr. Gheorghe Mermeze (are 610 pagini).
De altfel, Prof. Grecu este autorul a peste 220 de lucrari stiintifice cu caracter fundamental si aplicativ, publicate in reviste de specialitate din tara si de peste hotare, in domeniul cercetarii (de exemplu: introducerea unor substante medicamentoase ca liganzi, in chimia coordinativa, si implicatiile lor in practica analitica a controlului de medicamente. De asemenea, valorificarea in scop farmaceutic a unor materii prime indigene (bentonite, argile), studiul unor interactiuni farmaceutice etc.
Dr. Farm. D. Hurduc
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.