Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Schisandra chinensis Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XXII)
Schisandra chinensis Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XXII)
Schisandra chinensis este o specie exotica ce are un numar impresionant de recomandari in medicina traditionala chineza si japoneza: alergii, astm, convulsii, bronsita, diabet, hepatite, infectii bacteriene, nefrita, poliurie, tuberculoza, cancer etc. in prezentarea efectelor terapeutice le vom mentiona doar pe cele care au la baza studii demonstrate si recunoscute in literatura stiintifica actuala.
Schisandra chinensis Baill, sinonim cu Kadsura chinensis Turcz., denumita in literatura engleza Magnolia Vine, este o specie originara din China si Japonia, intalnita si in alte tari cu climat favorabil. Este o planta lemnoasa, care creste in locuri umbroase. Se mai numeste „planta cu cinci arome”, conform sistemului medical ayurvedic: dulce, sarat, amar, acru si iute. Semintele sunt picante si amare, restul fructului fiind dulce, sarat si acru. Frunzele sunt ovale, cu nervuri bine evidentiate, iar fructele sunt de culoare rosu-aprins si cresc in ciorchini.
In fitoterapie se utilizeaza fructele cu seminte. Acestea contin numeroase tipuri de lignani (schizandrina, deoxischizandrina, gomisin, pregomisin etc.), schizandroli, fitosteroli, vitaminele C si E, uleiuri esentiale, saruri minerale, microelemente, factori biotici etc.
Actiunea majora a acestei plante este cea antioxidanta, avand proprietati astringente si antibacteriene. De asemenea, are efecte adaptogene, in functie de necesitatile biologice ale individului.
Schisandra chinensis se recomanda sub forma de infuzii din fructe uscate sau proaspete, consumate ca atare, sub forma de pulbere, decoct sau tinctura.
Indicatii:
- Afectiuni renale;
- Transpiratii nocturne;
- Stimularea sistemului imunitar dupa chimioterapie;
- Alergii;
- Insomnie;
- Normalizarea glicemiei, colesterolului si tensiunii arteriale;
- Ameliorarea simptomelor menopauzei.
Contraindicatii:
- Epilepsie;
- Tensiune intracraniana;
- Ulcer peptic;
- Sarcina si alaptare.
Nu se cunosc reactii adverse. Supradozarea poate duce la hiperreactivitate si dificultati respiratorii.
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.