Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XIII) – Butea monosperma

Butea monosperma apartine familiei Papilionaceae. Arborele este de talie medie (12-15 m inaltime), cu tulpina dreapta sau putin indoita. Ramurile sunt dispuse neregulat, iar lastarii tineri sunt acoperiti cu perisori matasosi, de culoare bruna sau gri. Frunzele sunt trifoliate, obtuze, mari, stipulate, iar in perioada ianuarie-martie, acestea sunt caduce. Florile sunt asezate sub forma de racem (15 cm lungime), dense, brun-catifelate. Caliciul (invelisul extern al florilor) este verde oliv/brun, in timp ce corola este lunga, acoperita cu peri argintii pe dinafara, si stralucitori, de culoare rosiatica, in interior. Ovarul floral contine doua ovule cu stil filiform.

Compozitia fitochimica
Compozitia fitochimica este complexa, in functie de organul plantei. Principalul constituient al florilor este butrina, aproximativ 1,5%, alaturi de buteina si butina. De asemenea, contin flavonoizi si steroli.

Schema buteinei
Studii recente au demonstrat ca izobutrina se transforma treptat in butrina, prin uscare. Pe langa acesti compusi, in flori s-au identificat coreopsina, izocoreopsina, sulfureina (glicozid) si monospermozida si izomonospermozida. Radacinile contin glucoza, glicina, compusi glucozidici si aromatici. Tetrameri ai leucocynidinei au fost izolati din gumi-rezina cojilor ramurilor. Culoarea stralucitoare a florilor provine de la chaokene si aurone. Din punct de vedere farmacodinamic si farmacologic, o fractiune izolata din scoarta arborelui, continand saruri sodice ale constituientului fenolic au o actiune potential antiastmatica la soareci. S-a dovedit ca butrina si izobutrina au o remarcabila actiune antihepatotoxica. Cele prezentate demonstreaza complexitatea chimica a produselor naturale fata de cele de sinteza, cu structuri chimice simple. Structurile naturale pot fi copiate, reproduse, fiind similare, dar nu identice cu cele "fabricate" de natura, cel putin deocamdata. Astfel se explica si complexitatea actiunilor farmacologice existente in produsele naturale care, prin sinergismul lor, se adreseaza intregului organism, nu doar organelor fragmentate arbitrar de medicina alopata.

Indicatii pentru preparatele din Butea monosperma
Sucul proaspat se aplica in ulceratii ale pielii, in congestii, iar pentru durerile de gat se foloseste sub forma de gargara. Gumi-rezina este puternic astringenta si se recomanda intern in diaree, dizenterie, ftizie, in hemoragii stomacale, in afectiunile vezicii biliare, in leucoree si in parazitozele intestinale. Preparatele din scoarta sunt recomandate ca tonic-amar, stimulent al secretiilor gastrice si afrodiziac. De asemenea, sunt utile impotriva tumorilor, hemoroizilor, fisurilor anale sau ulcerelor. Decoctul este utilizat in tuse, febra si tulburari menstruale. Produsele din radacini se recomanda in deficientele de vedere si in elefantiasis. Alte preparate sunt folosite impotriva sterilitatii temporare la femei, iar cele din frunze sunt astringente, diuretice. Cele obtinute din flori au proprietati astringente, afrodiziace, tonice si emenagoge.

Se vor folosi numai produse omologate si aprobate si se vor administra conform prospectelor.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. A**i:

      poate era cazul sa specificati si sursa de unde ati tradus articolul : http://www.himalayahealthcare.com/herbfinder/h_butea.htm