Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XIV)

Spre deosebire de compozitia chimica a speciei noastre indigene (Berberis vulgaris), Berberis aristata are compusi chimici similari, dar si deosebiti. In specia Berberis aristata, atat in scoarta ramurilor, in fructe, cat si in coaja radacinii, au fost identificati alcaloizii berberina, berberona, berbamina, aromolina, kerachina, precum si polmatina, oxiacantina si oxiberberina.

Actiunea biologica:
Hidrocloridul de berberona izolat din aceasta specie are actiune antiinflamatoare in starile acute, subacute si cronice. S-a demonstrat experimental ca pe cale orala 20mg/kg si intramuscular 2 mg/kg sulfat de berberina, administrate la soareci, cresc durata somnului si scad nivelul colesterolului din serul sangvin.

S-au studiat efectele preventive si curative ale extractelor din Berberis aristata in hepatotoxicitatea indusa de paracetamol si cloroform. De asemenea, s-a constatat ca extractele totale din fructe, 500 mg/kg, reduc indicele de mortalitate cu 10% fata de lotul martor.
Studiile clinice efectuate cu berberina pe 365 de pacienti care sufereau de holera, in comparatie cu cele efectuate pe 264 de pacienti tratati cu cloramfemicol, s-au dovedit superioare actiunii acestei substante chimice. Un alt grup de 25 de pacienti suferind de giardioza au fost tratati cu berberina (5 mg/kg) timp de 6 zile, comparativ cu lotul tratat cu metronidazol care, dupa cum se stie, este foarte toxic. {i in acest caz rezultatele tratamentului cu berberina au fost mult mai bune.

Trebuie sa tinem seama, in special la copii, de actiunea hepatotoxica a produsului de sinteza chimica si de numeroasele efecte adverse si reactii secundare ale metronidazolului.
in acelasi timp, pe un lot de 50 de copii care sufereau de gastroenterita, berberina a dat rezultate foarte bune, iar modul de administrare sub forma de suspensie placuta la gust este mult mai agreat de copii.
Produsul din planta este lipsit de toxicitate, iar valoarea LD50 a sulfatului berberina la soareci, inraperitoneal, a fost stabilita la 24,3 mg/kg.

Recomandari:
Produsele standardizate din aceasta specie poseda actiuni antibacteriene si antiinflamatoare. De asemenea, au actiune colagoga, laxativa, diaforetica si antiseptica interna. Extern se administreaza in afectiuni oculare, in ulceratii si hemoroizi.
Preparatele obtinute din coaja de radacina se recomanda in nevralgii periodice si in menoragii. Nu exista date in legatura cu reactii adverse, contraindicatii si interactiuni cu alte medicamente.

Bibliografie:
1.Lahiri, S. C. and Dutta, N. K., J. Indian Med., Assoc., 1967 (1, 48);
2.Halder et al. Ind. J. Pharm., 1970 (2, 26);
3.Vad et al. Ind. J. Pharm., 1970 (32, 179);
4.Gilani, A. Haud Janbaz, K. H., Phytotherapy Research, 1995, v. 9(7), 489-494;
5.Bojor, O. si Snezand Cupara, Hymalaya, Patria plantelor medicinale, Ed. Ulpia Traiana, 2000.

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.