Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XV) Achyranthes aspera
Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XV) Achyranthes aspera
Achyranthes aspera apartine familiei Amaranthaceae, fiind o planta anuala sau perena. Tulpina este dreapta, de 0,5-2 m, iar cea bazala este lemnoasa, angulara, dreapta sau ramificata, noduroasa, de culoare roz. Frunzele sunt opuse, petiolate, oval-eliptic-rotunjite, de diferite marimi. Florile sunt axilare sau dispuse sub forma de spice terminale, de 50 cm lungime, de culoare alb-verzui. Periantul are 4-6 lobi, fara peri, ovat-oblong, cu 5 stamine si ovule solitare. Fructele sunt oblungi sau ovoide, cu utricule (cavitate mica in tesatura celulara a plantelor). Semintele coriacee au embrion inelar inconjurat de albumen faramicios.
Din punct de vedere fitochimic, principalii alcaloizi identificati in intreaga planta au fost betaina si achyrantina.
Semintele contin achyranthes saponina A si esterul ei, denumit achyranthes saponina B. S-a semnalat prezenta ecdysteronei. Lastarii contin ulei esential, taninuri si glicozizi.
Extractele alcoolice si apoase din radacini produc scaderea presiunii sangvine, in timp ce extractele cloroformice o maresc. Achyrantina produce hipotensiune, depresie cardiaca, dilatarea vaselor de sange la caini, efect spasmogenic la broasca. S-a demonstrat actiunea hipoglicemianta a extractelor alcoolice. Saponinele din seminte cresc contractiile inimii la broasca si iepure. Efectele sunt mai rapide la doza de atac, dar mai scurte ca durata, comparativ cu digoxina. In actiunea diuretica sunt implicate saponinele.
Substantele active din aceasta specie au dat rezultate pozitive in formele acute si usoare de lepra. Principalele utilizari ale preparatelor pe baza de achyranthes aspera se refera la actiunea astringenta, diuretica sau purgativa, in functie de partea de planta folosita la extractie. Se recomanda, de asemenea, in tratamentul hemoroiziolor, eruptii cutanate, afectiuni oftalmologice, precum si in dizenterie si afectiuni hepatice, reumatice, pulmonare. Desi insuficient documentate, preparatele din radacina sunt indicate in diferite forme de cancer. Alaturi de Piper longum, se utilizeaza empiric si in rabie si gonoree.
Se recomanda numai folosirea produselor avizate, administrandu-se conform prospectului.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.