Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Terapia biologica in poliartrita reumatoida: Etanercept
Terapia biologica in poliartrita reumatoida: Etanercept
Etanercept este o proteina de fuziune, obtinuta prin inginerie genetica si formata prin combinarea a doua lanturi identice ale receptorului TNF-α p75 (tip II) cu fragmentul Fc al IgG1. Etanerceptul se leaga de TNF-α solubil, impiedicandu-l sa ajunga si sa se lege de receptorii sai specifici, de pe celula tinta. De mentionat ca acesta se leaga doar de TNF-α solubil, nu si de cel membranar, ceea ce determina o blocare mai blanda a TNF-α. Spre deosebire de infliximab, se poate lega si de TNF-β.
La adulti (cu varsta de 18 ani sau peste), etanercept poate fi utilizat in cadrul tratamentului poliartritei reumatoide moderate sau severe, artritei psoriazice, spondilitei anchilozante severe si psoriazisului moderat sau sever, in fiecare dintre aceste cazuri, de obicei atunci cand alte tratamente utilizate pe scara larga nu au dat rezultate suficient de bune sau nu au avut contraindicatii.
In cazul poliartritei reumatoide, acesta este de regula utilizat in asociere cu metotrexatul, desi poate fi utilizat si singur, in cazul in care tratamentul cu metotrexat nu este adecvat terapiei. Fie ca este utilizat singur sau in asociere cu metotrexatul, etanerceptul poate incetini deteriorarea articulatiilor si poate imbunatati capacitatea de desfasurare a activitatilor zilnice.
Exista multe studii clinice care au urmarit eficacitatea si siguranta tratamentului cu etanercept in poliartrita reumatoida. Recent, au fost publicate rezultatele unui studiu care a urmarit eficacitatea si siguranta acestuia dupa 7 ani de tratament continuu. El a aratat rezultate similare celor din studiile controlate, randomizate. Reactiile adverse au fost asemanatoare atat in privinta infectiilor, cat si a neoplaziilor. Totusi, numarul limfoamelor a fost mai mare decat cel asteptat. Nu s-au raportat cazuri de tuberculoza. Raspunsul terapeutic s-a mentinut la majoritatea pacientilor, multi dintre ei reducandu-si dozele concomitente de DMARD (Disease Modifying Antirheumatic Drugs) sau corticosteroizi.
Nu s-a dovedit insa eficacitatea etanerceptului ca tratament al granulomatozei Wegener, o boala inflamatorie rara. Etanercept se administreaza subcutanat, in doze de 25 mg, de doua ori pe saptamana. Etanerceptul poate provoca si reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Cele mai importante sunt urmatoarele:
Reactiile alergice: dificultati de inghitire sau respiratie, tumefierea fetei, gatului, mainilor sau picioarelor, stare de nervozitate sau anxietate, senzatii de palpitatii, inrosire brusca a pielii si/sau senzatie de caldura, eruptii cutanate severe, mancarime sau papule;Semne de infectie grava, cum sunt febra ridicata, posibil insotita de tuse, respiratie greoaie, frisoane, stare de slabiciune sau o zona fierbinte, rosie, sensibila si dureroasa, aparuta pe piele sau incheieturi;Semne de tulburari sangvine, cum sunt sangerarea, invinetirea sau paloarea;Semne de tulburari nervoase periferice: senzatia de amorteala sau furnicaturi, modificari de vedere, durere oculara sau instalarea unei stari de slabiciune a mainilor sau picioarelor;Semne de inrautatire a insuficientei cardiace: oboseala, respiratie greoaie aparute la eforturi de intensitati diferite, tumefierea gambelor, cianoza periorala sau periunghiala.Etanerceptul este furnizat sub forma de seringa preumpluta, continand o solutie injectabila limpede, incolora sau de culoare galben palid.
Bibliografie:
1.Goldenberg M., Etanercept, a novel drug for the treatment of patients with severe active rheumathoid arthritis. Clin Ther. 1999; 21(1):75-87;
2.Bathon J., Genovese M., The early rheumathoid arthritis (ERA) trial comparing the efficacy and safety of etanercept and methotrexate. Clin Exp Rheumatol 2003; 31S:195-7;
3.Bathon J., Martin R., Fleischmann A., A comparison of etanercept and methotrexate in patients with early rheumatoid arthritis. N Engl J. Med 2000; 343:1586-93;
4.Klareskog L., van der Heijde D., de Jager J., Therapeutic effect of the combination of etanercept and methotrexate compared with each treatment alone in patients with rheumatoid arthritis: double-blind randomised trial. Lancet 2004; 363:675-81.
Asist. univ. drd. Carolina Negrei,
medic rezident medicina interna,
Catedra de Toxicologie, Facultatea de Farmacie,
UMF "Carol Davila", Bucuresti
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.