Termeni medicali utili farmacistilor

Farmacistii vin zilnic in contact cu subiecti bolnavi care intreaba ce inseamna diagnosticul scris de medic pe reteta sau ce semnificatie are un anumit termen medical. De aceea, vom prezenta o serie de termeni cu inteles medical.
Acetilcolina
Este un neuromediator chimic ce transmite influxul nervos catre celulele nervoase sau intre celulele nervoase si celulele musculare. Actiunea acetilcolinei, numita colinergica, se inhiba cu medicamente anticolinergice.

Acetilcisteina
Este un agent mucolitic in bronsitele cronice, folosit si ca antidot in intoxicatiile cu paracetamol, eliminand riscul de leziuni hepatice.

Aclorhidrie

Reprezinta absenta secretiei de acid din stomac, provocata de o gastrita cronica atrofica; absenta sau disfunctia celulelor parietale producatoare de HCl in stomac. In jur de 5% din populatie este aclorhidrica, aceasta fiind una din cauzele anemiei Biermer, maladie sangvina cauzata de un defect de absorbtie digestiva a vitaminei B12 (anemie megaloblastica). Aclorhidria acompaniaza uneori cancerul de stomac.

Acondroplasie

Reprezinta o anomalie rara a dezvoltarii osoase, responsabila de talie mica (nanism). Cartilajul apifizar se transforma foarte repede in tesut osos definitiv, intrerupand cresterea membrelor. Dezvoltarea celorlalte oase se face normal. Acesti subiecti au membrele scurte si groase, trunchi si forma capului normale, fruntea fiind relativ bombata. Speranta de viata a acestora este normala. Din nefericire nu exista tratament pentru a ameliora aceasta afectiune. Este vorba de un defect genetic, adica o mutatie, parintii fiind normali.

Acid dezoxiribonucleic (ADN)
Este principalul purtator de informatie genetica in cazul organismelor vii (cu exceptia unor virusuri care utilizeaza acidul ribonucleic – ARN). ADN se gaseste in cromozomii celulei si are o structura de dubla alice care permite cromozomilor sa fie exact copiati in timpul procesului de diviziune celulara.

Acidul folic
Este vitamina esentiala in producerea globulelor rosii de catre maduva osoasa. Acidul folic este prezent in diferite alimente, in special in ficat si legume crude. Un regim alimentar variat furnizeaza cantitati suficiente de acid folic esential. In timpul sarcinii, acest acid are rol determinant in dezvoltarea fatului, in special in dezvoltarea sistemului nervos si a globulelor sangvine. Administrarea suplimentara sub forma de comprimate are un rol important in ultimele trei luni de sarcina. Carenta de acid folic este una dintre cauzele de anemie megaloblastica, ce antreneaza simptome de oboseala, depresie si paloare.

Acid gamaaminobutiric (GABA)

Este un acid neurotransmitator (substanta chimica eliberata de terminatiuni nervoase) care controleaza circulatia influxului nervos, blocand eliberarea altor neurotransmitatori (de exemplu, noradrenalina si dopamina) care stimuleaza activitatea nervoasa. Actiunea GABA este stimulata de benzodiazepine si anticonvulsivante. S-a emis ipoteza ca persoanele care sufera de choree Huntington (maladie ereditara caracterizata prin intarziere mentala si miscari involuntare) au celule nervoase care produc insuficient GABA in centrii encefalici responsabili de coordonarea miscarilor.

Acidul lactic
Este un acid elaborat in cantitate mica in procesul de degradare a glucozei de catre celule, pentru a produce energie prin metabolismul anaerob. Acest proces nu se produce decat atunci cand cantitatea de oxigen este foarte mica pentru a asigura metabolismul aerob obisnuit. Acumulat, produce crampe musculare. Acest acid se produce si in cazul infarctului de miocard sau colaps, stari caracterizate prin lipsa oxigenului. In mod normal este eliminat din sange prin ficat. Daca se acumuleaza da nastere acidozei.

Acidul nalidixic
Este un antibiotic folosit pentru a trata si preveni infectiile urinare. De asemenea, se utilizeaza in momentul in care alte antibiotice sunt ineficiente.

Acidul nicotinic
Antipelagros, numit si vitamina PP, este si un dilatator vascular.

Acidul ribonucleic (ARN)
Este una dintre cele doua substante chimice purtatoare, in fiecare celula, de instructiuni ereditare codificate care ordoneaza activitatea celulara si care contribuie la decodificarea acestor instructiuni. Cealalta substanta, ADN, stocheaza in permanenta informatii pe care ARN le decodifica. La unele virusuri, instructiunile care asigura multiplicarea virala sunt detinute de ARN, nu de ADN.

Acidul uric

Rezulta din degradarea acizilor nucleici din celulele organismului. O anumita parte este produsa prin digestia alimentelor bogate in acizi nucleici: ficat, rinichi, “mure de vitel”. O parte din acidul uric produsc in organism trece in sange, apoi in rinichi, eliminandu-l sub forma de urina. Totodata, o oarecare cantitate de acid uric trece in intestin, unde este degradat de bacteriile existente, fiind excretat prin defecatie. La persoanele sanatoase, rinichiul mentine acidul uric din sange in limite convenabile. O diminuare a excretiei acestuia duce la hiperuricemie, ceea ce antreneaza guta si calculii renali. Cauzele hiperuricemiei la bolnavii renali sunt si leucemiile, anemiile hemolitice, anomaliile genetice cu absenta unei enzime care declanseaza excretia de acid uric, precum si unele medicamente diuretice si anticanceroase.

Acidul ursodeoxicolic
Este un medicament eficace impotriva calculilor biliari fara calciu, adica impotriva calculilor de colesterol. Sinteza lui pleaca de la acidul chenodeoxicolic. El diminueaza cantitatea de colesterol eliberat in bila de catre ficat, favorizand dizolvarea colesterolului existent la suprafata calculilor biliari.

Acidul valproic

Este un antiepileptic, cu efect sedativ mai mic decat al altor anticonvulsivante si, uneori, poate antrena somnolenta. Folosirea indelungata a acestui medicament poate duce la tulburari hepatice. De aceea se impune analiza sangelui pentru a se constata testul de acid valproic, pentru a supraveghea functia hepatica.

Acizii aminati
Sunt compusi chimici care formeaza unitatile de baza ale tuturor proteinelor. Sunt constituiti din grupele azot aminat si grupele carboxilat acid, legati intr-un lant sau un ciclu, comportand un numar variabil de atomi de carbon. Legaturile chimice intre acizii aminati-acilati din lantul proteic se numesc legaturi peptidice. Lanturile scurte formate se numesc polipeptide. Unele polipeptide sunt la randul lor legate intre ele tot prin legaturi peptidice, pentru a forma macromolecule de proteina. O proteina se deosebeste de alta prin aranjarea acizilor aminati. 20 de alfa-aminoacizi sunt esentiali si permit edificarea tuturor proteinelor umane. 12 dintre acesti alfa-aminoacizi esentiali pot fi sintetizati de organism, fiind considerati acizi aminati neesentiali. Aceasta deoarece nu sunt adusi prin alimentatie. Restul de 8, numiti cu adevarat esentiali, sunt obtinuti prin aport alimentar. Cei 20 de acizi aminati se gasesc si in stare libera in celulele si lichidele biologice. Mai sunt alti 200 de acizi aminati in afara de cei 20, care participa la edificarea proteinei umane si care au rol important in reactiile chimice. Se produc in interiorul celulelor.

Dr. Farm. D. Hurduc

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.