Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Termeni medicali utili farmacistilor
Termeni medicali utili farmacistilor
Farmacistii vin zilnic in contact cu subiecti bolnavi care intreaba ce inseamna diagnosticul scris de medic pe reteta sau ce semnificatie are un anumit termen medical. De aceea, vom prezenta o noua serie de termeni cu inteles medical.
Acnee
Dermatoza cronica ce este cauzata de inflamatia foliculului pilos sebaceu al fetei si toracelui. Cea mai frecventa este acneea vulgara care se manifesta mai mult la adolescenti. Acneea tropicala apare in zone calde. Acneea medicamentoasa are drept cauza expunerea la agenti comedogeni si acneigeni (huila, hidrocarburi clorate). De asemenea, se manifesta si la persoanele care lucreaza in industria medicamentului (si in farmacii), prin expunere la diferite cosmetice si la produsi ce contin halogeni (Cl, Br, I).
Cauze. Acneea are drept cauze distensia foliculilor pilosi prin acumulare de sebum si de cheratina, secretata in exces de peretele foliculului. Procesul este asociat si cu o proliferare de bacterii anaerobe ce antreneaza o inflamatie perifoliculara. La pubertate secretia sebacee creste, ea depinzand de androgeni, produsi de suprarenale. Unele medicamente pot provoca acnee. Acestea sunt: corticosteroizii, androgenii, barbituricele, izoniazida, bromurile, rifampicina si iodurile. De asemenea, produsele cosmetice grase pot provoca sau predispune la acnee.
Simptome. Acneea apare in zone in care se afla multe glande sebacee: fata, piept, partea superioara a spatelui, umeri, gat. Leziunile se prezinta sub forma unor puncte negre, microchisturi (puncte albe), papule si chisturi (tumefactii cutanate), de dimensiuni mari. Totodata, leziunile prezinta uneori cacatrici roz care pot disparea dupa un timp sau persista.
In ceea ce priveste preventia, nu este necesar un regim alimentar. Persoanei in cauza i se recomanda spalarea fara sapun sau folosirea unui lichid de curatare, o solutie cu pH acid slab.
Tratament. Niciun tratament nu este eficace imediat. Tratamentul local (topic) se face cu peroxid de benzoil, acid retinoic si lotiuni care contin antibiotice. Razele solare au efect benefic tranzitoriu. In unele cazuri tetraciclina si eritromicina pe cale orala, tratament de cateva saptamani sau luni in doze moderate, elimina sau diminueaza numarul de bacterii foliculare, avand si actiune antiinflamatoare. Retinoidele orale constituie un progres considerabil in tratamentul acneii grave. Ele scad secretia sebacee si elimina definitiv acneea in 5-8 luni de tratament. Retinoidele sunt compusi sintetici cu vitamina A. Tratamentul necesita o supraveghere stricta deoarece genereaza efecte secundare (efecte cutanate, actiune asupra lipidelor serice si a ficatului, dar mai ales efecte teratogene). Chisturile pot fi tratate prin injectare directa in locul lezat. Acneea dispare adesea spontan.
Acufenie
Reprezinta zgomotul subiectiv in una sau ambele urechi.
Cauze. Fiziologie zgomotelor este putin cunoscuta. Se pare ca este o suferinta in urechea interna care trimite stimuli neurofiziologici. Aceste zgomote se intalnesc frecvent in patologia otologica si pot fi produse de un dop de ceara, o otita medie acuta, o otospongioza, sau o tumora a nervului auditiv.
Simptome. Zgomotele pot fi intermitente sau continue. Pot fi atat de puternice, incat necesita tratament psihiatric.
Tratament. Nu necesita tratament specific. In unele situatii se renunta la cercetarea cauzelor daca se stabileste ca acufenia este cauzata de otita sau o tumora.
Acrocianoza
Este un sindrom caracterizat prin coloratie albastru-violacee a mainilor si picioarelor (extremitatilor), care se racesc si transpira. Acrocianoza se manifesta prin spasme ale vaselor mici, simptom acutizat la contactul cu temperaturile scazute. Aceasta afectiune poate fi incadrata in categoria maladiei Raynaud care anunta o insuficienta circulatorie cronica.
Acromegalia
Este o maladie care se caracterizeaza prin hipertrofia capului, mainilor si picioarelor. Aceasta boala este cauzata de hipersecretii de antehipofiza, glanda situata la baza creierului, care secreta hormonul cresterii. Este in general legata de existenta unei tumori benigne. La copiii pana in 10 ani aceasta hiperfunctie antreneaza gigantismul, iar la adulti antreneaza acromegalia. Maladia de manifesta si prin alungirea fetei, hipertrofia nasului si urechilor. Vocea devine profunda, aspra si ragusita. Apar dureri de cap si tulburari de vedere. Se impune analiza sangelui pentru a se cerceta testul hormonului de crestere, dupa ce s-a realizat inainte si dupa analiza o cantitate de zahar care incetineste secretia hormonala. Daca testul hormonului de crestere ramane ridicat dupa absorbtia zaharului, este vorba de hipersecretie. tomodensitometria sau IRM deceleaza prezenta unei tumori sau o dezvoltare excesiva a hipofizei. Bromocriptina, in unele cazuri, poate regresa tumora care poate fi distrusa fie prin radioterapie, fie prin ablatie chirurgicala.
Dr. Farm. D. Hurduc
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.