Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Terminalia belerica Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XVII)
Terminalia belerica Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XVII)
Prezentam o scurta descriere a compozitiei chimice si actiunii biologice a principiilor active extrase din scoarta sau pulpa fructelor a doua specii medicinale, Terminalia belerica si Terminalia chebula, cu multiple actiuni: antidiareica, tonica, hepatoprotectoare, cardio-depresiva etc.
Terminalia belerica si T. chebula apartin aceleiasi familii, si anume Combretaceae. Cei doi arbori inalti de aproximativ 25 m au frunzele asemanatoare, flori alb-verzui (galben-verzui) solitare sau in spice axilare sau terminale. Cu toate acestea, compozitia chimica este diferita. In functie de aceasta, si actiunea biologica este diferita. Ambii arbori cresc in India si Pakistan, in zone aride.
Principalii componenti ai speciei Terminalia belerica sunt beta-sitosterolul, acizii galici si elagici, galoil-glucoza si acidul chebulagic. Datorita continutului ridicat de taninuri, se recomanda ca antidiareic si tonic in dispepsii. Este folosit impotriva starilor febrile si ca antihemoroidal.
Actiune biologica
Cercetarile farmacologice au demonstrat actiunile depresive asupra miocardului si cele antibacteriene. S-au obtinut rezultate bune in anasarca (acumulare de lichid in cavitatile seroase ale organismului si in spatiile limfatice tisulare), hemoroizi si diaree. Picaturile oftalmologice au efecte benefice in miopie, opacitate corneana si in cataractele incipiente. Nu s-au semnalat efecte secundare.
Specia Terminalia chebula contine acizi chebulagic, chebulinic si corilagina. In medicina traditionala, se foloseste scoarta arborelui ca laxativ, tonic-stomahic, alternativ. Pulpa fructelor se recomanda impotriva hemoroizilor, diareii cronice, flatulentei, astmului, afectiunilor aparatului urinar, in parazitoze intestinale, ascita si afectiuni ale ficatului si ale splinei.
Actiune biologica Terminalia chebula
Pana in prezent s-au confirmat proprietatile adaptogene si hepatoprotectoare in hepatitele cronice. De asemenea, s-a confirmat prin studii clinice si actiunea antistres. Nu s-au semnalat efecte secundare, reactii adverse si interactiuni cu alte medicamente.
Ambele specii prezentate se gasesc in compozitia numeroaselor produse ayurvedice care se vor administra conform recomandarilor din prospect.
Bibliografie:
O. Bojor si Cupara Snežana, Himalaya, patria plantelor medicinale, Ed. Ulpia Traiana, 2000.
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Cuvinte-cheie: hemoroizi
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.