Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2009 » Universitatea, Facultatea, Muzeul Farmacistul si Farmacia ieri si azi
Universitatea, Facultatea, Muzeul Farmacistul si Farmacia ieri si azi
Astazi, In conditiile integrarii regionale si globalizarii, universitatile sunt ierarhizate dupa calitatea Invatamantului si performante. La nivel international, putine universitati din Romania apar In top.
Produsele Universitatilor de Medicina si Farmacie din tara noastra (medici generalisti, medici de medicina dentara si farmacisti) presteaza servicii de calitate, din pacate foarte putin cunoscute de marele public. Opiniile cel mai des exprimate sunt negative, ca nimic nu mai este ceea ce a fost candva, ca totul este comert. Dupa opinia noastra si a unor “actori” din acest domeniu ne lipseste un cadru organizat de expunere a rezultatelor pozitive si negative pentru aprecierea performantelor.
Facultatea, institutie de Invatamant superior In domeniile medical si farmaceutic, propusa de organismele abilitate ale statului roman, Inca de la jumatatea secolului al XIX-lea (Proiectul de lege pentru Reorganizarea Instructiunii Publice In Romania, Acad. Romana, Manuscris 5831/1863), a evoluat independent sau Impreuna cu o alta facultate In structura universitatii.
Legea pentru Reorganizarea Instructiunii Publice In Romania a fost votata un an mai tarziu, In 1864, prin care se reglementeaza Infiintarea Universitatii din Bucuresti cu 4 facultati, printre care si Facultatea de Medicina, pe langa care a functionat si invatamantul farmaceutic.
Desi legiferata din 1864, Facultatea de Medicina din Bucuresti a Inceput sa functioneze din anul universitar 1869/1870. Invatamantul farmaceutic a functionat in paralel cu aceasta facultate timp de peste jumatate de secol. Acelasi statut l-a avut Invatamantul farmaceutic si In alte centre universitare (Cluj, Iasi, Cernauti). In perioada socialista si astazi au functionat si functioneaza Facultatea de Stomatologie si Farmacie la Bucuresti, Facultati de Medicina si Farmacie la Oradea, Constanta, Galati.
Muzeul
De la Inceputurile existentei umane, de milenii si secole, gasim urme (marturii) asupra trecutului diferitelor tari si popoare. Despre istoria nationala si universala, despre istoria diferitelor domenii de activitate ale umanitatii gasim marturii In muzee si colectii muzeale.
Van der Wielen (?-1947), Muzeul Medico-Farmaceutic din Amsterdam, facea urmatoarea afirmatie In 1902: “Muzeele sunt mijloace indispensabile pentru o buna Intelegere a istoriei si o buna Intelegere a starii lucrurilor la un moment dat”. Asa trebuie sa fi Inteles si farmacistii romani rolul unor astfel de institutii de cultura profesionala, avand In vedere ca de peste un secol si jumatate spiterii au contribuit la organizarea de muzee si colectii de istoria farmaciei romane.
Cum am putea noi sa cunoastem istoria farmaciei si medicamentului fara asemenea institutii deschise publicului pentru informare si cunoastere?
Constituirea fondurilor documentare pentru cunoasterea istoriei nationale o putem fixa In timp “la sfarsitul secolului al XIV-lea, odata cu Infiintarea primelor state feudale pe teritoriul patriei noastre,” cand “Incep a se forma arhive pe langa cancelariile domnesti”. (4)
Despre muzeu si colectii de istoria medicinei si farmaciei pe teritoriul Romaniei avem informatii din secolul al XIX-lea, dupa Infiintarea societatilor stiintifice si institutiilor de Invatamant medical si farmaceutic. In secolul al XX-lea activitatea de Infiintare de colectii muzeale si muzee de istoria farmaciei este mai bogata. Cronologic, din aceasta activitate aflam:
- Despre primul muzeu la care au contribuit si farmacistii nostri, dupa cum ne spune scriitorul publicist Niculae A. Bogdan (1858-1939) In lucrarea intitulata „Societatea medico-naturalista si Muzeul natural din Iasi (1830-1919)”. Astazi sunt bine cunoscute datele istorice cu privire la prima societate stiintifica la care au participat si farmacistii: la 11 februarie 1830 s-a Infiintat “Cercul de lectura medicala din Iasi”, cu denumirea germana “Iassyer Medizienischer Leseverein” care, In 1833, la 18 martie, a capatat numele de “Societatea Medico-Naturalista din Moldova”, cunoscuta pana astazi sub numele de “Societatea Medicilor si Naturalistilor din Iasi”. Printre membrii fondatori ai acestei societati au fost si farmacisti de origine germana, maghiara si romana: Johann Lochmann (1773-1842), Ferdinand Kloss, Johann Kraus, Ion Padure (?-1846), Ion Vasiliu, Anton Abrahamfi;
- Muzeul Scolii Nationale de Medicina, Farmacie si Veterinarie, Infiintata de Carol Davila in Bucuresti In 1857; (5)
- Iuliu Orient (1869-1940) a fondat la Cluj In 1905 “Muzeul farmaceutic”;
- In perioada interbelica a adus contributii deosebite farmacistul istoriograf si publicist Aurel Scurtu (1875-1945). El a colectionat si organizat prima colectie de istoria farmaciei In cadrul Bibliotecii Facultatii de Farmacie din Bucuresti. In data de 16 februarie 1936 Consiliul profesoral a decis crearea unui “Muzeu al Artei si Culturii farmaceutice” care a fost denumit cateva luni mai tarziu, la 1 iulie 1936, “Muzeul National al Farmaciei”; (3)
- Profesorul Valeriu Lucian Bologa (1892-1971), Cluj, si Josef Bacon (1887-1941), medic de origine germana, au Infiintat Colectia de istoria farmaciei, In cadrul Muzeului orasului Sighisoara;
- Legea pentru organizarea Invatamantului universitar In Romania, promulgata prin Decretul Regal nr.1444/20 apr. 1932 (M. Of. 96/22.04. 1932) la art. 81 prevedea: pe langa universitati functioneaza: institute, clinici, laboratoare, seminarii, oficii universitare, statiuni, muzee, ateliere.
In a doua jumatate a secolului trecut s-au Infiintat colectii de istoria farmaciei In cadrul facultatilor de farmacie si In unele orase ale tarii, In cadrul muzeelor judetene: Colectia de Istoria Farmaciei, Infiintata In 1960 de catre Conf. Dr. Zisi St. Farsirotu (1914-2009), In cadrul Facultatii de Farmacie din Bucuresti; colectiile din judetul Caras-Severin, la Caransebes si Oravita, la care a contribuit farmacistul Stefan Gamanescu; Muzeul de Istoria Medicinei si Farmaciei “Victor Gomoiu” din Craiova. Muzeul a fost Infiintat In anul 1973 In cadrul Universitatii, prin contributia deosebita a profesorului Mihai Scheau, de la Facultatea de Medicina. Baza materiala a muzeului provine de la peste 100 de donatori, medici si farmacisti, dar cea mai mare donatie apartine Dr. Viorica Gomoiu, sotia profesorului Victor Gomoiu (1882- 1960).
In tara exista zeci de colectii de istoria farmaciei, farmacii istorice, case memoriale, despre care vom publica informatii Intr-o lucrare ulterioara.
Bucurestiul avea In 1960 32 de muzee, precum si colectii, case memoriale, cabinete de stampe si numismatica, dar nu a avut si nu are un muzeu al farmaciei. Pentru Indeplinirea acestei sarcini adresam UN APEL catre comunitatea farmacistilor din capitala si din tara, sa se Inscrie Intre membrii fondatori ai unui Muzeu al Farmaciei la Bucuresti, contribuind fiecare dupa posibilitati la activitatile de obtinere a personalitatii juridice si amenajarea patrimoniului existent Intr-un local adecvat. In acest scop, punem la dispozitia participantilor la lucrari, fonduri banesti din contul In lei al SRIF, precum si “Fondul Lector univ. Col. Dr. Farm. C. Iugulescu”, din vanzarea cartilor sale. Tot In acest scop vom solicita familiei Conf. Dr. farm. Zisi St. Farsirotu sa ofere bursa anuala pe care doreste sa o instituie, unui membru fondator remarcabil al muzeului. Asteptam Inscrierea dumneavoastra pe adresa: Societatea Romana de Istoria Farmaciei, Str. Traian Vuia nr. 6, 020956, Bucuresti si pe e-mail: [email protected]
Bibliografie:
1. Carata Ana, C. Iugulescu, Le Musée National de l’Histoire de la Pharmacie à Bucarest, 36 Congressus Internationalis Historiae Pharmaciae, Sinaïa (Roumanie), 24-27 Sept. 2003; ACTA, Ed. Cavallioti, Bucarest, 2005, p.58-62;
2. Farsirotu Z. St., Colectia muzeala de farmacie, Facultatea de Farmacie din Bucuresti, Retrospective Medicale, Ed. Med., Bucuresti. 1985, p.715-720;
3. Lipan Vasile, Farmacia romaneasca In date, Braunschweig (Germania), 1990;
4. Mihalache Marin, Muzeul Arhivelor Statului, In vol. Muzeele din Bucuresti, Ed Meridiane, Bun de Tipar, 9 decembrie 1960, p. 206-209;
5. Vintilescu Ion, Invatamantul farmaceutic In Romania (Schita istorica),, Cartea Romaneasca, Bucuresti, oct.1942.
Presedinte SRIF, Prof. Dr. Farm. Ana Carata
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.