Amibiaza

Este o boala parazitara provocata de un protozor care se afla in colon, numit Entamoeba histolytica (clasa Rhizopode). Maladia se caracterizeaza prin diaree persistenta usoara sau foarte grava. O mare parte a populatiei sufera de aceasta boala, inregistrandu-se multe decese din cauza lipsei tratamentului. Are prevalenta crescuta in climatul cald.
Cauze
Entamoeba histolytica este un parazit intestinal patogen capabil sa invadeze tesuturile intestinale, dar si extraintestinal, cu raspandire in mai multe organe. Entamoeba histolytica se multiplica prin simpla diviziune si se instaleaza in intestin, hranindu-se cu resturi alimentare si cu bacterii. Unii subiecti sanatosi pot fi purtatori de amoeba, secretand sarurile histurilor amoebiene. Uneori, aceasta amoeba invadeaza peretele intestinal, provocand ulceratii care sangereaza, secretie de mucus si diaree.
Amoeba poate patrunde si in sange, ficat, unde poate forma abcese hepatice. Persoanele care viziteaza zone cu endemie amoebiana pot evita contactarea parazitului prin consumul de apa din recipiente imbuteliate. De asemenea, trebuie evitate cruditatile sau fructele decojite.
Simptome
Primul simptom este diareea hemoragica. Durerile abdonimale sunt insotite uneori de degajari dizenterice. Abcesul hepatic amoebian provoaca febra, frisoane, pierdere in greutate, cu marirea volumului hepatic.
Tratament
Se folosesc in principal amoebicidele sau metronidazol asociat cu amoebicide de contact (hidroxichinoline). Astfel, vindecarea este rapida si totala. Abcesul hepatic poate fi eradicat prin punctie realizata sub control ecografic.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.