Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2010 » Chirurgia clasica a cancerului – alternative
Chirurgia clasica a cancerului – alternative
Rezumat
Cercetatorii din lumea medicala sunt in continua cautare de noi metode de combatere a cancerului, cat mai eficiente si mai putin invazive, care sa inlocuiasca interventiile chirurgicale periculoase si, de multe ori, mutilante.
Abstract
Researchers from medical field are constantly seeking for new ways, more efficient and less invasive, to treat cancer. These methods are meant to replace dangerous surgeries which many times can mark one for life.
Multi pacienti oncologici au contraindicatie la operatiile destul de laborioase, cum sunt cele de extirpare a tumorilor maligne: pacientii in varsta, cu variate boli severe asociate, pentru care anestezia generala si operatia in sine reprezinta o problema serioasa.
Una dintre aceste metode alternative la chirurgia clasica este ablatia tumorilor cu radiofrecventa sau cu microunde.
Aceste metode isi propun sa distruga nodulul canceros, fara a afecta celulele sanatoase ale tesutului din jurul tumorii. In toate cazurile, interventiile mentionate se realizeaza sub ghidaj ecografic, astfel incat medicul vede exact unde este leziunea si cum sa ajunga la ea, cu ajutorul unui instrument special care actioneaza prin incalzirea excesiva sau racirea puternica (utilizand azot lichid) a nodulului canceros. Tratamentul in sine dureaza putin, este aproape neinvaziv, iar pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi.
Pentru a se ajunge la tumora, se face o punctie cu un electrod special al carui varf se opreste pe tumora si se incalzeste la temperaturi variind intre 41 si 90° Celsius. Totodata, se induce o solutie salina care are scopul de a tine sub control zona incalzita si de a nu permite transmiterea caldurii catre tesuturile invecinate. Eficienta tratamentului se poate urmari foarte usor prin ecografie (in special cu substanta de contrast). Astfel, se poate vedea daca a fost distrus intregul nodul canceros sau daca mai trebuie o alta interventie. Metoda are o mare aplicabilitate mai ales in patologia hepatica, iar una dintre expertele din Europa in acest domeniu este Maria Franca Meloni (Universitatea Milano-Bicocca), ce s-a aflat la Bucuresti cu ocazia „UCD International CEUS course”, desfasurat in perioada 10-11 aprilie 2010 la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.
Ablatia cu microunde foloseste o antena care ajunge in tumora, unde determina in campul electric oscilatii ale moleculelor de apa ce duc la incalzirea zonei (pe principiul cuptorului cu microunde).
O alta metoda de tratament este cea cunoscuta ca HIFU (Ultrasonografie focusata de intensitate inalta). Aceasta foloseste fasciculul de ultrasunete focusat pe zona de interes in scopul de a o incalzi la temperaturi de pana la 100° Celsius, si de a o distruge. In functie de fiecare caz, de datele obtinute de medic cu privire la dimensiunea tumorii, a localizarii acesteia etc., temperatura la care are loc cauterizarea este stabilita in prealabil. Metoda este de viitor si datorita faptului ca se dovedeste o alternativa extrem de valoroasa pentru chirurgia clasica, intrucat prin HIFU se pot face operatii in zone foarte greu accesibile din corpul pacientului, unde este deosebit de anevoios accesul cu bisturiul.
Fiind vorba de o interventie cu ultrasunete, pacientul ramane internat doar cat se afla sub efectul anesteziei. Odata depasita aceasta perioada, respectivul poate pleca acasa. De asemenea, se pot face mai multe interventii consecutive, ultrasunetele neavand contraindicatii ca in cazul metodelor care folosesc radiatiile.
Dr. Corina Popescu,
Medic medicina generala, competenta ecografie
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.