Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2010 » Congresul E-health 2010
Congresul E-health 2010
A 5-a editie a Congresului E-health a avut loc la Bucuresti, pe 26 si 27 mai. Normele privind pretul de referinta al medicamentelor pe clasa terapeutica ar putea intra in dezbatere publica, urmand sa intre in vigoare, probabil, de la 1 iulie, a anuntat presedintele CNAS, Lucian Nicolae Duta. Acesta a precizat ca se lucreaza la impartirea medicamentelor in cateva sute de clustere (grupe) cu specialisti din Olanda, unde este implementat acest sistem.
„Prin acest sistem acordam accesibilitate si eficacitate actului medical. Se stabileste pretul de referinta care nu va fi pretul celui mai ieftin medicament. Ce va fi sub pretul de referinta va fi compensat cu 90% si nu e vorba, in niciun caz, de medicamente scoase din uz”, a punctat presedintele CNAS.
Lucian Nicolae Duta a precizat ca gradul de colectare la nivelul Fondului National de Asigurari de Sanatate s-a situat lunar in general la circa 82-83%, deficitul fiind de aproximativ 17-18%.
In ceea ce priveste informatizarea sistemului sanitar, presedintele CNAS a spus ca, desi este un proiect demarat acum 10 ani, numai un singur element, SIUI, este implementat de acum doi ani. „Proiectul informatizarii CNAS a pornit in urma cu 10 ani, el are patru componente: SIUI, cardul, reteta electronica si fisa electronica, din care numai SIUI functioneaza. Nu pot spune ca e un sistem performant, are numeroase probleme, dar e primul pas facut. Din pacate, din celelalte trei componente, din diferite motive, in principal politice, doua au fost rupte si au fost duse la Ministerul Sanatatii”, a precizat Lucian Nicolae Duta. „Am reusit sa aducem la CNAS si aceste doua componente si acum avem, cel putin teoretic, un concept integrat.” De asemenea, el a afirmat ca aceasta crestere a accesibilitatii la serviciile medicale „va fi facuta prin monitorizarea consumului atat la prescriptor, cat si la farmacie”.
Presedintele CNAS a punctat si faptul ca SIUI-ul este operabil in proportie de 80%, dar calitatea practica a informatiilor nu corespunde decat in parte cerintelor CNAS. „A fost gandit pentru cateva mii de furnizori de servicii medicale si s-a ajuns la zeci de mii. Ca urmare, isi va atinge capacitatea maxima in acest an.”
Alexandre Schanner, Austria, care a implementat cel mai mare proiect de E-health din Austria, a precizat ca in informatizare trebuie gasit punctul de echilibru intre costuri si beneficii. „Nu va ganditi la un sistem monolitic, nu reinventati roata, ganditi global si actionati local. In Austria, problema a fost ca prin implementarea unor sisteme noi sunt deranjate cele vechi; am intampinat foarte multa rezistenta din partea unor companii care ofereau servicii old-fashioned. Am inceput prin a folosi datele existente, apoi le-am imbunatatit si am adaugat altele.”
Marius Savu, Director general Administratia Spitalelor din cadrul Primariei Capitalei, a vorbit despre proiectul de descentralizare a 18 spitale din capitala. „Investitiile facute anul trecut in cele 18 spitale s-au cifrat la 40 de milioane de euro. in cursul anului trecut, municipalitatea a acoperit 39% din cheltuielile spitalelor. Este foarte mult, nu ar trebui sa acopere mai mult de 10-12%. in sistemul IT, investitiile s-au cifrat la cateva milioane de lei.” Savu a precizat ca 17 din cele 18 spitale au fost informatizate, cel care nu e informatizat urmand sa fie relocat, deoarece cladirea a fost retrocedata. In cadrul proiectului se urmareste crearea unei baze de date integrate.
Un alt proiect pilot demarat in capitala vizeaza reabilitarea sistemului de cabinete scolare, proiect care ar putea fi extins la nivelul intregului oras. Proiectul prevede crearea fisei scolarului, care sa-l urmeze pe parcursul scolarizarii. Savu a subliniat nevoia de standarde care sa fie stabilite la nivelul Ministerului Sanatatii, astfel incat proiectele locale sa fie adaptate de la inceput acestor standarde.
Mai mult, Yunkap Kwankam, Director Executiv Societatea Internationala de Telemedicina si E-health, Elvetia, a precizat ca „atunci cand Romania intra intr-o faza de austeritate, este momentul sa vorbim de E-health”. Yunkap a prezentat un proiect de telemedicina dezvoltat in Elvetia, Medgate, care a implicat 220 de persoane din care 60 de medici, si care a demonstrat ca „peste jumatate dintre pacienti au putut fi tratati prin teleconsultatie si nu au fost nevoiti sa se duca la medic”. Costurile sunt rambursate de toate companiile de asigurare. Despre Romania, „pare ca toate elementele in E-health exista, dar ceea ce lipseste este o strategie care sa uneasca intr-un intreg toate aceste parti”.
Oficiali, directori de spitale, speakeri din UK, Belgia, Elvetia si Turcia, directori de clinici private, medici, farmacisti, reprezentanti ai celor mai importante business-uri din Romania au participat la cea de-a 5-a editie a Congresului E-health 2010.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.