Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2010 » Forumul National al Asociatiilor de Pacienti din Romania 5-7 martie
Forumul National al Asociatiilor de Pacienti din Romania 5-7 martie
Forumul National al Asociatiilor de Pacienti a avut loc intre 5 si 7 martie, sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Romaniei. Initiativa organizarii unui eveniment de asemenea amploare dedicat asociatiilor de pacienti din Romania apartine Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), alaturi de Colegiul Medicilor din Romania.
Obiectivele forumului au fost:
- Recunoasterea asociatiilor de pacienti ca parteneri de dialog ai autoritatilor din sistemul sanitar si gasirea impreuna de solutii necesare implementarii unui sistem public de sanatate centrat pe pacient;
- Promovarea relationarii si parteneriatelor intre asociatiile de pacienti;
- Cresterea gradului de informare a actorilor din sanatate despre activitatea asociatiilor de pacienti;
- Intarirea parteneriatului dintre personalul medico-sanitar si pacient;
- Sublinierea importantei existentei unor astfel de organisme care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor.
Printre invitatii si lectorii evenimentului s-au numarat: Theodor Stolojan, europarlamentar, Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Nicolae Vlad Popa, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Dizabilitati Musculo-Scheletice din Romania, Prof. dr. Ostin Mungiu, presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romania, dr. Victor Olsavszky, reprezentant Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in Romania, precum si alte nume mari ale medicinei romanesti. De asemenea, la dezbateri au participat si personalitati din mass-media si societatea civila: Bianca Brad si Andreea Marin Banica.
Membrii federatiilor si asociatiilor de pacienti, impreuna cu reprezentanti ai administratiei publice centrale, cadre medicale si universitare, reprezentanti ai companiilor farmaceutice au dezbatut timp de 3 zile urmatoarele teme:
- Accesul pacientilor la tratament, studiile clinice si implicarea pacientilor;
- Rolul si importanta asociatiilor de pacienti;
- Drepturile si obligatiile pacientului in context national si european;
- Malpraxisul si legislatia in domeniul medical;
- Medicamentul – reglementari si informatii;
- Programe nationale de tratament si screening, intocmirea dosarului de tratament, protocoale pentru tratament in afara tarii;
- Drepturile pacientilor cu dureri;
- Accesarea finantarilor de catre asociatiile de pacienti si organizarea unei asociatii de pacienti.
Organizatorii si-au propus ca, in fiecare an, sa transforme acest forum intr-una dintre cele mai importante surse de informare a asociatiilor si de comunicare a acestora cu autoritatile din sistemul medical romanesc.
In afara prezentarilor sustinute in plenul forumului pe teme de interes pentru orice pacient din Romania, evenimentul a gazduit si sesiuni de lucru pe diverse patologii, precum diabetul, osteoporoza, hepatita, hemofilia, oncologia, scleroza multipla, transplantul, sustinute de lectori care le-au fost pacientilor aproape, care i-au consiliat si informat de-a lungul anilor.
„Cand am pus bazele acestei Coalitii, în anul 2008, am dorit sa avem o singura voce, puternica, sa faca cunoscute problemele pacientilor romani. Stim ca acesta este un demers de durata, un demers care necesita atat resurse financiare, cat si resurse umane. Faptul ca am reusit sa aducem la un numitor comun interesele pacientilor romani reprezinta un prim pas în îndeplinirea misiunii noastre. Vrem ca aceasta coalitie sa promoveze si sa sustina drepturile pacientilor atat la nivel legislativ, cat si administrativ, atat la nivel national, cat si local. Ne dorim ca toti pacientii romani sa îsi cunoasca drepturile. Este un demers cat se poate de normal într-o societate democratica, o societate aflata deja în al patrulea an de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Pe scurt, vrem pentru pacientii romani un sistem de sanatate normal, în care fiecare sa aiba parte de tratament de cea mai înalta calitate, neconditionat de statul social sau financiar. Acesta este cel mai important obiectiv al nostru. Suntem hotarati ca pentru atingerea sa sa întreprindem tot ce e necesar ca acest obiectiv sa se transforme din deziderat în realitate”, a precizat Cezar Irimia, Presedinte COPAC.
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.