Simpozionul „Patrimoniul farmaceutic istoric. Salvati patrimoniul!”

In ziua de 30 iunie, Societatea Romana de Istoria Farmaciei (SRIF), in colaborare cu Facultatea de Farmacie din Bucuresti, au organizat simpozionul intitulat Patrimoniul farmaceutic istoric. Salvati patrimoniul! Scopul acestui simpozion s-a dorit a fi amplificarea actiunilor pentru identificarea, evidenta si valorificarea marturiilor care se incadreaza in patrimoniul farmaceutic istoric.

Lucrarile simpozionului au fost deschise de catre Prodecan Prof. Dr. Farm. Ileana Chirita, care a dat apoi cuvantul Prof. Dr. Farm. Ana Carata, Presedinte SRIF.
Presedintele SRIF a facut prezentarea invitatilor speciali: General, maior in rezerva Dr. Mircea Diaconescu – membru de onoare al Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Ofiteri de Rezerva (AMFOR); Col. (r) Dr. med. vet. Boris Sinchievici, vicepresedinte AMFOR; alti 5 ofiteri in rezerva ai acestei asociatii (Profesori univ. Dr. Dida I., Curca D. si Dan Constantinescu; Cpt. (r) Dr. Cironeanu I., Ec. pr. I, Constantin V.). Alti invitati prezenti: Prof. Dr. Farm. si Mat. C. Mircioiu, Secretar stiintific al Facultatii; presedintele sectiei Braila a SRIF, Farmacist Toader Savica; fosti sefi de disciplina, Prof. Dr. Al. Missir; Prof. Dr. Farm. Aurelia-Nicoleta Cristea; Organizator Muzeu Prof. Dr. Farm. Adrian Andries.

La deschidere, Prof. Dr. Farm. Ana Carata, presedinte SRIF, a spus: „exista o data comuna, 30 mai, intre cele doua personalitati inscrise in program la tema a doua, Valori de patrimoniu farmaceutic istoric in Colectii si Muzee de Istoria Farmaciei; C. Iugulescu s-a nascut la 30 mai, iar Z. st. Farsirotu a decedat la 30 mai. si tot la sfarsitul lunii mai, 31.05.2009, a incetat din viata Col. Farm. Dumitru Raducanu, membru onorific al SRIF, parintele Marelui si Sfantului Mir, pe care-l prepara la Patriarhia Romana si despre care a scris o carte, autor al numeroase lucrari si actiuni umanitare, caritabile, fost membru in conducerea AMFOR”.

Totodata, Presedintele SRIF a mai precizat ca prima conferinta din program cu privire la Prof. Dr. Doc. D. Gr. Constantinescu (cercetator de seama, care a fost recompensat cu Premiul Foulon la Academia din Paris), a fost introdusa in program la propunerea Dr. Farm. D. Hurduc. Pentru toate aceste personalitati amintite s-a tinut un moment de reculegere.

Programul, organizat pe parcursul a 8 ore, a cuprins conferinte si comunicari stiintifice, sustinute de profesori din facultate, membri SRIF din afara facultatii, studenti si elevi care studiaza istoria farmaciei. Acest program s-a dorit a fi o buna ocazie pentru crearea legaturilor intre generatii si anuntarea predarii stafetei cu privire la salvarea si valorificarea patrimoniului farmaceutic istoric national.

In prima parte a programului au fost expuse conferinte cu privire la personalitati ale invatamantului farmaceutic din Bucuresti si creatori de colectii si muzee de istoria farmaciei:

  • Prof. Dr. Doc. Dumitru Gr. Constantinescu (1909-2002);
  • Conf. Dr. Z. St. Farsirotu (07.01.1914 – 30.05.2009), fondatorul Colectiei de Istoria Farmaciei a Facultatii. Un an de la deces;
  • Lector univ. Col. Dr. Ist. Farm. Constantin Iugulescu (1924 -2006), fondatorul Societatii Romane de Istoria Farmaciei (SRIF).
  • In lucrarea intitulata „O familie de farmacisti universitari” a fost omagiata personalitatea a doi renumiti profesori din prima parte a secolului trecut: Theodor Solacolu (1876-1940), medic, botanist, fost decan al facultatii si Radu Zitti (1909-1974).

Program
Prima parte:
10.00-13.00 – Conferinte, Comunicari stiintifice

  • 10.00-10.30 – Inscrierea participantilor
  • 10.30-11.00 – Tema 1 – Personalitati in invatamantul farmaceutic la Bucuresti

1. Prestigiul national si international in cercetarea stiintifica romaneasca. Prof. Dr. Doc. Dumitru Gr. Constantinescu (1909-2002); sef lucrari Dr. Robert Ancuceanu, Conf. Dr. Mihaela Dinu, Dr. Farm. Dumitru Hurduc;
2. O familie de farmacisti universitari – Prof. Dr. Farm. Ileana-Cornelia Chirita, sef lucrari Farm. primar Cornel Chirita, Dr. Farm. primar Al. Chirita;

  • 11.30-13.00 – Tema 2 – Valori de patrimoniu farmaceutic istoric in Colectii si Muzee de Istoria Farmaciei

3. Asociatia Cercul Farmacistilor din Bucuresti si viitorul Muzeu de Istoria Farmaciei, autor Dr. Farm. Gabriela-Antoaneta Vlasceanu;
4. Omagiu fondatorului Colectiei de Istoria Farmaciei a Facultatii, Conf. Dr. Z. st. Farsirotu (07.01.1914 – 30.05.2009) – Un an de la deces. Lansare carte „Creatori de Muzee si Colectii muzeale de Istoria Farmaciei in Romania si relatii internationale”, Ed. TotalPrest, Bucuresti, 2010, 198 pagini (Autori: Ana Carata, Emilia Stancu si colaboratori);
5. Omagiu fondatorului Societatii Romane de Istoria Farmaciei (SRIF), Lector univ. Col. Dr. Ist. Farm. Constantin Iugulescu (30.05.1924 – 09.12.2006) – 86 ani de la nastere.

In partea a II-a, au fost programate comunicari stiintifice (din domeniul istoriei farmaciei) ale studentilor si elevilor:

Studenti anul III, Facultatea de Farmacie din Bucuresti:
1. Carte Farmaceutica de Patrimoniu, secolele XV-XVI – Stanescu Lucian-Mihai, anul III, gr. 19;
2. Amprenta timpului, amprenta plantelor asupra universului farmaceutic – Nicula Ruxandra;
3. Vase farmaceutice din lemn – Marica Eliza-Maria, anul III, gr. 25;
4. Vase farmaceutice – Franculescu Anca, anul III, gr. 8;
5. Evolutia veselei pentru practica farmaceutica – Mojarul – Duda Otilia;
6. Farmacopeea Romana (secolele al XIX-lea si al XX-lea) – Sirbu Maria-Bianca.

Scoala Postliceala „Carol Davila” Bucuresti:
1. Din istoria medicamentului Apilarnil – Lacatua Sandu, anul III;
2. Buscopan, Scobutil romanesc – Gavala (Cotoara) Adina, anul II;
3. Cocaina. Scurt istoric – Sohorean Gabriela, anul II;
4. Un produs romanesc din corn de secara – Grigore Simion, anul II;
5. Din istoria medicamentului – Zolta Mihaela, anul II;
6. Forta gandului, puterea noastra – Gugu Alina, anul II;
7. Biotice – intre ceea ce este necesar din ceea ce este posibil – Dumitru Roxana, anul II;
8. Plante vindecatoare ale dacilor – Grigore Simion, anul II.

Aceste comunicari au fost moderate de presedintele si secretarul Sectiunii Bucuresti.
In cadrul simpozionului au fost evidentiate relatiile farmaceutice internationale prin doua lucrari:

  • Lansare de carte: Creatori de Muzee si Colectii muzeale de Istoria Farmaciei in Romania si relatii internationale. Conf. Dr. Farm. Z. st. Farsirotu la 95 ani, inscrisa in program;
  • publicatie din Franta: Bulletin de Liaison de l’Association des Amis du Musée de La Pharmacie, 2008, n. 33, Facultatea de Farmacie din Montpellier, donatie catre SRIF din partea Prof. Dr. Farm. Aurelia-Nicoleta Cristea. In acest Buletin, la rubrica Revue de livres, actes de congrès, périodiques, expositions…, la paginile 71-72, se gaseste recenzia facuta de catre Directorul Muzeului Prof. Dr. Farm. Colette Charlot despre lucrarile in extenso ale celui de-al III-lea Colocviu International de Istoria Farmaciei, organizat in 2008 de Societatea Romana de Istoria Farmaciei: „La présidente de la Société Roumaine d’Histoire de la Pharmacie, le professeur Dr. Ana Carata de l’Université de Médecine et de Pharmacie «Carol Davila» de Bucarest a dédicacé le bulletin qu’elle nous a fait parvenir au Musée. Ce bulletin est dédié au pere fondateur de la Société Roumaine, le Dr. Constantin Iugulescu (1924-2006) mais il contient également p. 55-62, un hommage au professeur d’Immunologie Madeleine Bastide (1935-2007), de la Faculté de Pharmacie de Montpellier. C’est le professeur Aurelia-Nicoleta Cristea qui est l’auteur de l’article consacré a notre collegue universitaire avec laquelle des liens scientifiques s’étaient noues. Le Pr. Cristea rappelle les principaux travaux de Madeleine Bastide aussi bien dans le domaine de l’Immunologie que dans celui de l’Homéopathie comme la mise au point d’un critere taxonomique majeur dans la systématique des levures”.

Concluzii

Simpozionul s-a bucurat de prezenta unui auditoriu de aproximativ 100 persoane, invitati, cadre didactice, pensionari, farmacisti in activitate, studenti ai Facultatii de Farmacie si elevi de la scoala Postliceala „Carol Davila” din Bucuresti. Structura acestui auditoriu refleca stransa legatura intre generatii, obiectiv permanent al conducerii SRIF.

Conf. Dr. Farm. Adriana-Elena Taerel, Secretar general SRIF,
Dr. Ch. Constanta Rizescu, Membru SRIF si SRIM

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.