S-a incheiat a treia editie a Chronic Disease and Health Management – Investitie in calitatea sanatatii

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a anuntat demararea unei Campanii pentru informare și diagnostic in cancer care ar putea imbunatati indicatorii nationali ai afectiunii – Agentia pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) ar putea fi infiintata incepand din 2012, a declarat Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel

Un proiect de infiintare a Agentiei Nationale pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA – Health Tehnology Assesment)  a fost finalizat in urma cu cateva saptamani de un grup de lucru din cadrul Ministerului Sanatatii și trimis spre consultare altor factori decizionali din sistem, urmand ca, in masura in care raspunsul acestora va fi pozitiv, draft-ul sa fie postat pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru dezbatere publica, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, prezent la deschiderea Conferintei Chronic Disease and Health Management – Investitie in calitatea sanatatii (editia a treia), organizata de Tarus Media.

„Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie se vor consolida raspunsurile entitatilor implicate in aceasta decizie, iar daca rezultatul este pozitiv, crearea Agentiei ar putea incepe de la inceputul anului 2012 și constituirea ei ar putea dura intre 18 și 24 de luni”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Agentia Nationala pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale ar trebui sa fie o institutie independenta, la inceput cu rol consultativ, urmand ca apoi sa aiba și rol decizional, a mentionat Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, adaugand ca propunerea de constituire a Agentiei va fi aprobata „cu siguranta”. Costurile de implementare a Agentiei și numarul de angajati sunt dificil de estimat, in prezent, avand in vedere ca vor depinde de tipul de rapoarte care ar putea fi elaborate de institutie  – pentru medicamente, dispozitive medicale, etc.

„Avem nevoie de evaluarea tehnologiilor medicale pentru ca in Romania se vorbește prea mult și se știe prea putin și trebuie sa se inteleaga ca acest pas inseamna mai bine pentru pacient și nu este impotriva companiilor”, a spus Sorin Popescu, Corporate Affairs Manager Amgen, liderul mondial in domeniul biotehnologiei.

Krzysztof Landa, președinte Watch Healthcare Foundation, CEO Metirum L.A., General Partner HTA Audit, Polonia a vorbit despre evolutia implementarii HTA in Polonia, care a inceput din 1996 cu pregatirea personalului, sugerand ca aceasta etapa, de construire a abilitatilor la nivelul tarii prin intermediul cursurilor lunare de pregatire, este deosebit de importanta. „Riscul autoritatilor din domeniul medical de a lua decizii greșite, in lipsa posibilitatii de a evalua obiectiv tehnologiile și politicile medicale, este foarte mare, pentru ca nu exista perspectiva asupra valorilor reale și a necesitatilor reale”, a explicat  Krzysztof Landa. Agentia HTA  care functioneaza in Polonia – AHTAPOL – are costuri anuale de aproximativ 2,5 milioane de euro, suma care variaza in functie de proiectele derulate. Agentia are circa 25 de angajati.

“Comisia nationala de oncologie iși aliniaza strategia la Parteneriatul european de actiune pentru cancer”, a anuntat Ministrul Sanatatii

Programe regionale de screening pentru tipurile de cancer care fac cele mai multe victime (cancer de col uterin, colorectal, mamar), campanii de informare a populatiei in legatura cu factorii de risc pentru cancer și constituirea unui Registru national de cancer se afla printre prioritatile Comisiei Nationale de Oncologie in 2012, a declarat Ladislau Ritli, Ministrul Sanatatii, prezent la deschiderea celei de-a doua zile a conferintei Chronic Disease and Health Management – Investitie in calitatea sanatatii, organizata de Tarus Media.

„Comisia de oncologie va avea o noua strategie, tinand cont de Parteneriatul european pentru cancer, in cadrul careia se va acorda o atentie deosebita profilaxiei, derularii unei campanii de informare pentru creșterea conștientizarii de catre populaties a factorilor de risc, a cunoașterii cancerelor care pot fi depistate precoce”, a spus Ministrul Sanatatii. In Romania traiesc șase milioane de femei aflate in grupul tinta pentru cancerul de col uterin și mamar, cu varsta intre 25 și 60 de ani, iar mortalitatea cauzata de aceste cancere este foarte mare, a explicat Ladislau Ritli. El a precizat ca anual sunt descoperite 3000 de cazuri noi de cancer de col uterin, din care jumatate decedeaza, ca urmare a stadiului tardiv in care sunt diagnosticate. Aceasta strategie ar putea imbunatati indicatorii de sanatate in cancer la nivel national, care ne plaseaza in prezent pe cele mai defavorabile pozitii in Europa.

Redimensionarea programelor de sanatate, printre obiectivele Ministerului in 2012

Pentru anul viitor, Ministerul Sanatatii are in plan sprijinirea medicinii pediatrice, precum și acordarea unor fonduri suplimentare pentru medicina de familie cu scopul de a contrabalansa reducerea numarului de paturi din spitale. „Avem in vedere redimensionarea programelor de sanatate pentru ca unele probleme sunt in prezent supradimensionate. Sanatatea femeilor și a copiilor este importanta pentru ca bolile cronice se contureaza inca din copilarie. Informarea și educatia pentru sanatate , dublata de realizarea de screeninguri genetice se afla printre planurile noastre in aceasta directie”, a afirmat Ladislau Ritli.  Solutia pentru problemele cronice este o chestiune de interdisciplinaritate, este sarcina intregii societati, a colaborarii dintre factori economici, sociali și politici, a spus Ministrul in incheierea discursului sau.

In continuare, in cea de-a doua zi a conferintei, Francoise Cluzeau, senior adviser NICE International, a prezent activitatea institutiei și un exemplu practic de evaluare a cost-eficientei tratamentelor cu mai multe tipuri de insulina in diabetul de tip 2. NICE a fost creata in Marea Britanie pentru a furniza ghiduri nationale pentru ingrijirea medicala, analize cost-eficienta pentru implementarea/decontarea diferitelor tratamente sau tehnologii in domeniul sanatatii. Evaluarea tehnologiilor medicale se face in perspectiva creșterii calitatii vietii (QALY – quality-adjusted life year). „Exista medicamente cu costuri foarte mari, dar cu o foarte mica creștere a calitatii vietii – este cazul multor medicamente din domeniul oncologic. Tot ce este peste 20.000 – 30.000 de lire sterline / QALY nu este considerat cost-eficient și nu il recomandam”, a spus Cluzeau. Activitatea institutiei, care este finantata preponderent de stat, este publica și transparenta, toate recomandarile fiind facute publice. Aceastea stau la baza deciziilor NHS de a deconta o tehnologie medicala sau nu. Experienta NICE este importanta in conditiile in care autoritatile romane ar putea decide infiintarea unei Agentii pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale.

In incheierea conferintei, Prof. dr. Irinel Popescu (Institutul Clinic Fundeni) și prof. dr. Mihai Lucan (Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal) au prezentat experienta proprie in managementul afectiunilor hepatice, și respectiv, al afectiunilor renale, aratand ca transplantul reprezinta o abordare cost-eficienta in aceste afectiuni, deși prea putin promovata in Romania, in ciuda avantajelor, atat din perspectiva pacientului cat și a sistemului.

Raluca Bajenaru

Redactor Medica Academica

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.