Acizii aminati

Sunt compusi chimici care formeaza unitatile de baza ale tuturor proteinelor. Sunt constituiti din grupele azot aminat si grupele carboxilat acid, legati intr-un lant sau un ciclu, comportand un numar variabil de atomi de carbon. Legaturile chimice intre acizii aminati-acilati din lantul proteic se numesc legaturi peptidice. Lanturile scurte formate se numesc polipeptide. Unele polipeptide sunt la randul lor legate intre ele tot prin legaturi peptidice, pentru a forma macromolecule de proteina. O proteina se deosebeste de alta prin aranjarea acizilor aminati. 20 de alfa-aminoacizi sunt esentiali si permit edificarea tuturor proteinelor umane. 12 dintre acesti alfa-aminoacizi esentiali pot fi sintetizati de organism, fiind considerati acizi aminati neesentiali. Aceasta deoarece nu sunt adusi prin alimentatie. Restul de 8, numiti cu adevarat esentiali, sunt obtinuti prin aport alimentar. Cei 20 de acizi aminati se gasesc si in stare libera in celulele si lichidele biologice. Mai sunt alti 200 de acizi aminati in afara de cei 20, care participa la edificarea proteinei umane si care au rol important in reactiile chimice. Se produc in interiorul celulelor.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.